Cele mai citite
 


Cseke Attila: Fondul de Sănătate nu trebuie administrat de Ministerul de Finanţe
vineri, 5 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Suceava, 5 nov /Agerpres/ - Noul pachet legislativ pe Sănătate prevede implementarea unui fond separat pentru Sănătate care să fie administrat direct şi nu prin Ministerul de Finanţe, a declarat, vineri, la Suceava, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
El a spus că se propune în acest fel un sistem care să vină în continuarea descentralizării spitalelor, explicând că o parte din banii colectaţi de la persoanele fizice şi juridice ar trebui să rămână la casele judeţene de sănătate, iar alta la CNAS, în proporţie de 50%.
''Eu cred că banii cetăţenilor României trebuie să ajungă direct la sistemul sanitar. (...) E un pas în sensul descentralizării resursei financiare. (...) Casele judeţene de sănătate vor direcţiona banii spre spitale şi alţi furnizori funcţie de specificul zonei şi de nevoile judeţului. (...) O anumită parte să vină la Casa Naţională, urmând a fi redistribuită în funcţie de importanţa spitalelor şi institutelor pe care le are şi să încercăm să finanţăm mai mult acolo unde este nevoie şi unde se face serviciul medical de calitate'', a spus Cseke.
Ministrul Sănătăţii, Atilla Cseke, a precizat că noul pachet legislativ privind eficientizarea mai multor domenii din Sănătate este finalizat, dar mai sunt de clarificat unele aspecte, urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011.
Potrivit lui Cseke, noul pachet legislativ mai cuprinde introducerea programelor multianuale naţionale de sănătate şi a contractului cadru multianual, introducerea dreptului de practică limitată pentru absolvenţii facultăţilor de medicină pe competenţe stabilite de MS, cu avizul Colegiului Medicilor din România, dar şi aspecte privind relaţia contractuală între CNAS şi furnizorii privaţi de servicii medicale.
'Astăzi, Casa Naţională susţine că reglementarea legală în vigoare obligă Casa Naţională să încheie contracte cu toţi furnizorii privaţi de prestări servicii. Dorim să reglementăm foarte clar acest lucru, pentru că nu poate exista o asemenea obligaţie. Este o posibilitate, urmează să ai nişte criterii de calitate, în funcţie de acele criterii de calitate, dacă se îndeplinesc, se încheie contracte cu furnizori privaţi', a spus Cseke.
Totodată, Ministrul Sănătăţii a precizat că va introduce în noul pachet legislativ prevederea privind înfiinţarea unor comitete judeţene consultative de sănătate, ca acela înfiinţat la Suceava de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, explicând că, în urma descentralizării, este necesară o coordonare şi o colaborare la nivel judeţean între autorităţile locale care au în subordine spitale, managerii acestora, reprezentanţii asociaţiilor profesionale şi autorităţile judeţene.
Cseke a spus că, în cadrul acestor comitete, pot fi elaborate strategii judeţene în domeniul sănătăţii şi măsuri care se doresc a fi implementate la nivel judeţean.
Referindu-se la introducerea programelor multianuale naţionale de sănătate şi a contractului cadru multianual, Cseke a spus că în acest fel se va ajunge la o mai bună predictibilitate în sistemul de sănătate. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Cseke Attila: Pe viitor propunem investiţii prioritare la secţiile de terapie intensivă şi de oncologie Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, în faţa comisiilor de sănătate ale Parlamentului, că are în vedere în următorii ani investiţii prioritare în două-trei domenii, indicând secţiile de terapie intensivă şi cele de oncologie.
Ministrul Sănătăţii doreşte ca fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate să fie administrat separat Ministerul Sănătăţii intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) în subordinea instituţiei şi scoaterea fondului unic de asigurări de sănătate de la Ministerul Finanţelor Publice şi trecerea acestuia în administrarea CNAS, de la 1 ianuarie 2011, a anunţat, marţi, într-o...
Cseke Attila: 2010 a fost un an greu pentru sistemul sanitar Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a apreciat că anul 2010 a fost un an greu pentru sistemul de sănătate.