Cele mai citite
 


Ziua Profesiilor Liberale din România
vineri, 5 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 5 nov /Agerpres/ - A treia ediţie a Zilei Profesiilor Liberale din România este o încercare de a introduce un sentiment de unitate în rândul acestor profesii', a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, prof.dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).
El a accentuat că este absolut necesar ca, într-o perioadă mai dificilă de criză socială şi morală, aceste profesii să aibă un rol din ce în ce mai crescut în societate.
'Medicii se confruntă cu diminuarea veniturilor şi fenomenul de migraţie', a subliniat prof.dr. Astărăstoaie.
El a menţionat că doar în prima jumătate a acestui an a părăsit România un număr de 1.000 de medici, iar potrivit estimărilor numărul se va dubla până la sfârşitul anului.?
'Numărul medicilor care aleg să lucreze în străinătate a crescut comparativ cu anul trecut (1.400 de medici) pe fondul nemulţumirilor salariale, a nerecunoaşterii sociale a muncii lor, dar şi pe fondul culturii conflictuale', a declarat preşedintele CMR.
Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu, a spus că foarte afectate de criză sunt şi farmaciile.
Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor a făcut referire şi la faptul că peste 25% din farmacii se află într-una din?următoarele situaţii: s-au închis, au fost cedate distribuitorilor în contul datoriilor către aceştia, au fost puse în insolvenţă sau au declanşat falimentul.
'O problemă importantă cu care se confruntă farmaciştii este întârzierea cu peste 300 de zile cu care Casele de Asigurări de Sănătate?achită contravaloarea medicamentelor eliberate de farmacii?pacienţilor', a mai spus Clara Popescu.
În prezent, în România, profesiile liberale au de înfruntat o serie de probleme generate de criza economică. Activitatea notariatelor a scăzut în mod semnificativ, multe farmacii au intrat în faliment, medicii sunt afectaţi de fenomenul migraţiei, iar arhitecţii îşi restrâng activitatea.
În cazul notarilor, a scăzut numărul de acte de transmisiuni şi garanţii imobiliare, s-a înregistrat un număr mai mic de acte obişnuite (procuri, declaraţii, legalizări) şi chiar cauze succesorale şi partaje.
Şi activitatea arhitecţilor s-a restrâns foarte mult proporţional cu investiţiile, sunt şi situaţii în care pentru contracte deja încheiate în 2008 şi 2009, clienţii nu au mai avut bani pentru a plăti serviciile de proiectare în arhitectură.
'Au scăzut şi veniturile arhitecţilor şi în plus aceştia nu au mai avut posibilitatea de a angaja ca stagiari absolvenţi ai ultimelor promoţii', a afirmat Adriana Tănăsescu, secretarul general al Ordinului Arhitecţilor din România.
Şi piaţa de evaluare a scăzut pe ansamblu. Pe domenii de activitate, s-a diminuat volumul de activitate în zona evaluărilor pentru garantarea împrumutului, dar a crescut activitatea de evaluare pentru raportarea financiară.
În cazul tehnicienilor dentari, volumul de producţie a scăzut în medie cu 35%, însă sunt zone unde se înregistrează scăderi de peste 50% ale activităţii şi veniturilor.
Prof.dr. Astărăstoaie a apreciat că se impune un parteneriat între reprezentanţii profesiilor liberale şi politic, adăugând că profesiile liberale cuprind o mare parte a inteligenţei care există şi cu care se impune acest parteneriat.
Acesta a dat ca exemplu Legea Educaţiei spunând că această lege avea puncte bune care probabil se vor pierde din cauza punctelor rele care au făcut ca această lege să fie asumată şi nu discutată cum ar fi trebuit cu specialiştii.
În opinia sa, atunci când se ia o decizie legată de profesiile liberale, reprezentanţii acestor profesii trebuie să fie consultaţi. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: Astărăstoaie - Colegiul Medicilor va susţine logistic medicii amendaţi Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoaie, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Poiana Braşov, că amenzile primite de medici în urma controalelor efectuate de Casele de Asigurări de Sănătate vor fi contestate iar CMR va susţine logistic toate...
Reprezentanţii organizaţiilor profesionale şi ai pacienţilor trag un semnal de alarmă Bucureşti, 14 mai /Agerpres/ - Un număr de 1.500 de farmacii sunt în insolvenţă şi 400 sunt în faliment iar spitalele mari din ţară au început să intre în insolvenţă şi ele, atrag atenţia, printr-un comunicat remis vineri, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, ai Colegiului Farmaciştilor,...
Dr. Vasile Astărăstoaie: Ar trebui declarată stare excepţională în România din cauza plecării medicilor Preşedintele Colegilor Medicilor din România, prof.dr. Vasile Astărăstoaie, susţine că în acest moment nu ştie care este viziunea în ceea ce priveşte descentralizarea spitalelor, după ce a participat joi şi vineri la o conferinţă cu tema 'Descentralizarea şi organizarea spitalelor' care s-a desfăşurat...
Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor: Trebuie introduse cursuri de non-discriminare în sistemul de sănătate Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, este de părere că ar trebui introduse cursuri de non-discriminare în sănătate, la toate nivelele, după ce, în opinia sa, sistemul românesc de sănătate este unul care a creat mari inechităţi.
Preşedintele CMR,Vasile Astărăstoae: Medicii pleacă să lucreze în străinătate pentru că nu mai suportă atmosfera din România Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, la Constanţa, că 11.200 de medici români figurau la data de 1 ianuarie 2012 că lucrează în ţările dezvoltate ale OECD, iar în următoarele trei luni alţi 1.014 medici au plecat în străinătate, în primul rând ''pentru...
Vasile Astărăstoaie: Incapacitatea decidenţilor de a gestiona sistemul de sănătate a fost acoperită de blamarea medicilor Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoaie, a criticat, miercuri, la Suceava, clasa politică din România, pe care o acuză pentru incapacitatea factorilor de decizie de a gestiona sistemul de sănătate şi ''blamarea constantă'' a cadrelor medicale.