Cele mai citite
 


Peste 100 de donatori în prima zi a campaniei 'Donează sânge! Fii erou!'
marţi, 9 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un număr de 80 de pungi de sânge au fost recoltate, luni, în prima zi a campaniei 'Donează sânge! Fii erou!', organizată de Societatea Studenţilor în Medicină.
'Numărul celor care au venit să doneze a fost de 110 persoane. Dintre acestea, 30 au fost refuzate pentru că nu întruneau condiţiile', a declarat, pentru AGERPRES, conducătorul campaniei Ruxandra Iana.

Ea a precizat că această campanie nu este numai pentru studenţi, la ea fiind invitaţi să participe toţi bucureştenii.

'Este al 7-lea an de când organizăm această campanie pentru a responsabiliza populaţia să vină să doneze, pentru că este o lipsă mare de sânge în spitale. Campania se adresează întregii populaţii a Bucureştiului, nu numai studenţilor. Sperăm că vor veni cât mai mulţi donatori', a spus coordonatoarea campaniei.

Dr. Marilena Popa de la Centrul de transfuzii este de părere că oamenii ar trebui sensibilizaţi permanent pentru donarea de sânge şi nu numai atunci când au nevoie.

'La centru sunt doi medici, care fac zilnic consultaţii pentru 200 de persoane ce vin să doneze. Dintre aceste persoane nu toate sunt acceptate după consult, ci aproximativ 70%, iar din cele 70% doar 50% sunt validate', a explicat medicul.

Directorul Centrului de transfuzii Bucureşti, dr. Doina Goşa, a explicat, pentru AGERPRES, că numărul donatorilor benevoli de sânge este foarte mic - numai 320. Ea a precizat însă că, de la apariţia centrelor mobile, numărul donatorilor este în creştere.

'În Registrul cu donatori avem 12.000 de persoane care vin de trei - patru ori pe an, dintre care numai 320 benevol. Am crescut numărul acestora cu încă 100 de donatori voluntari prin centrele mobile. Avem un program şi cu Petrom în ţară şi am colectat prin acest program 300 de pungi. Cerinţele de sânge pentru Bucureşti pe toate grupele au fost, în 2009, de 270.000 de unităţi, iar noi am putut asigura aproximativ 120.000 de unităţi. În acest an, colecta a crescut cu 10 - 15%. Probleme sunt cu grupele mai rare, cum este grupa AB IV negativ. Foarte important este ca astfel de campanii să fie mai dese, pentru o promovare permanentă', a subliniat medicul.

Ea a menţionat că numărul donatorilor de sânge a crescut mult în ultima perioadă şi datorită crizei, oamenii venind să doneze pentru că primesc tichete de masă, un abonament pentru metrou şi RATB pe o lună.

În Bucureşti, sunt cei mai puţini donatori voluntari dintre capitalele europene.

Cu o singură donare de sânge se pot salva trei vieţi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost dotat cu echipamente informatice şi a fost renovat parţial Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost dotat cu echipamente informatice şi a fost renovat parţial.
Campanie de donare de sânge organizată de DGASMB şi Asociaţia REACT Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti şi Asociaţia REACT organizează, pe 6 octombrie, o campanie de donare de sânge, în strada Academiei nr. 3-5.
"O şansă pentru viaţă", o nouă campanie pentru donarea de sânge Asociaţia React demarează o nouă campanie de donare de sânge în cadrul programului "O şansă pentru viaţă", bucureştenii fiind aşteptaţi în acest week-end la ONGFest "să ofere o şansă pentru viaţă", informează un comunicat al asociaţiei transmis vineri AGERPRES.
Constanţa: Sute de donatori de sânge, prezenţi la centrul de transfuzii pentru a ajuta victimele incendiului din capitală Circa 300 de donatori de sânge s-au prezentat, luni, la Centrul de Transfuzii Sanguine (CTS) Constanţa, pentru a ajuta victimele incendiului din Bucureşti, programul pentru recoltare fiind prelungit până când vor fi preluaţi toţi donatorii.
Lucrări de renovare la Centrul de Transfuzii Bucureşti Centrul de Transfuzii Bucureşti va beneficia de o nouă etapă de renovare cuprinsă în programul naţional de donare de sânge "O şansă pentru viaţă", procesul fiind demarat, vineri, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.
Cluj: Campanie de donare de sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj-Napoca va derula, între 10 şi 14 decembrie, în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, campania "Donează sânge! Fii erou!".