Cele mai citite
 


OMS va cerceta dacă virusul noii gripe 'a scăpat' din laborator
joi, 21 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Madrid, 21 mai /Agerpres/ - Cercetătorul australian Adrian Gibbs a asigurat că noul virus gripal A/H1N1 ar fi fost dezvoltat în laborator şi că ar fi scăpat de aici dintr-o ”eroare umană”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că oamenii săi de ştiinţă vor investiga teza expertului australian, potrivit căruia virusul este rezultatul unei erori umane. ”Am cerut experţilor noştri să determine dacă existe evidenţe. Dar este prea curând pentru a ne putea pronunţa”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gregory Hartl, preluat de ziarul El Mundo.

Totuşi, s-a subliniat că prioritatea OMS este de a determina riscul pe care îl presupune noul virus A/H1N1, să se evalueze dezvoltarea sa şi de a ajuta ţările membre ale organizaţiei să fie pregătite de o eventuală pandemie. Omul de ştiinţă australian, Adrian Gibbs, în vârstă de 75 de ani care a participat la elaborarea antiviralului Oseltamivir (Tamiflu), utilizat în tratarea noii forme de gripă, a declarat într-un interviu că vrea să publice un studiu care arată că noile caracteristici genetice ale virusului A/H1N1 duc la presupunerea că a fost cultivat în ouă, o metodă folosită în laboratoare. El a ajuns la aceste concluzii după ce a făcut parte din programul care a stabilit originile virusului prin analizarea segmentării genetice.

OMS a primit studiul lui Gibbs la sfârşitul săptămânii trecute iar acesta este revizuit de Keiji Fukuda, director general adjunct interimar al organizaţiei. Omul de ştiinţă australian care a studiat evoluţia virusului timp de patru decenii, este unui dintre primii cercetători care a analizat harta genetică a virusului identificat în urmă cu trei săptămâni în Mexic. ”Cu cât vom şti mai repede de unde provine, cu atât vor fi mai sigure măsurile ce vor fi adoptate”, a spus Gibbs într-un interviu acordat telefonic din Camberra, ziarului Business Day. "Ar putea fi o eroare" care s-a produs în timpul dezvoltării vaccinului sau ca virusul să se fi transmis la porc sau alt mamifer, sau la o pasăre înainte de a fi ajuns la om.

Cei care au luat atitudine împotriva studiului sunt cei de la Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor din SUA. Nancy Cox, purtătoarea de cuvânt a institutului pentru gripă a declarat că nu există evidenţe pentru a sprijini concluzia lui Gibbs. Specialista consideră că cercetătorul nu are evidenţe ale virusului în America de Sud şi Africa, unde noua tulpină ar fi putut suferi mutaţii şi care ar fi putut sta la originea naturală a noului virus A/H1N1.

La rândul său, medicul Sylvie Briand, expertă a programului antigripă a OMS, a reacţionat la informaţiile privind o presupusă rezistenţă a virusului atât la Oseltamivir (Tamiflu), cât şi la Zanamivir (Relenza), celălalt medicament considerat eficient împotriva gripei A. "Virusul reacţionează la ambele medicamente", a confirmat Briand, care arată că îndoielile sunt suscitate de confuzia cu gripa comună de sezon, care ”anul trecut şi cel precedent a relevat o oarecare rezistenţă” la aceste antivirale.

Cu privire la posibilitatea ca acest nou virus să fie mai puţin periculos decât se temea, experta a explicat că acesta este comparat cu cel care a provocat pandemia grupei spaniole din 1918 şi a recunoscut că par doi viruşi "de caracteristici diferite".

"Dar nu este suficient pentru a spune dacă ne aflăm în faţa unui virus mai blând pentru că este destul de nou”, a precizat ea, reamintind că nu se ştie nici ”cum vor reacţia populaţiile la noul patogen". Referitor la revizuirea indicelui de alertă mondială a pandemiei (în prezent la faza 5 pe o scară de 6), a spus că ar putea fi "reconsiderat", dacă se vor remarca un regres important al cazurilor şi dacă epidemia va scădea în ţările cu număr mare de persoane afectate.

Pe de altă parte, ministrul sănătăţii al Mexicului, José Angel Córdova Villalobos, a informat că ţara sa cercetează dacă în spatele epidemiei există două tipuri diferite de virus, unul mai virulent decât celălalt. Cercetările care se fac vor putea ”să explice de ce comportamentul este mai agresiv la unii pacienţi în timp ce la alţii este absolut inofensiv”, a spus ministrul. Virusul gripei A (H1N1) "este un virus cu o mare capacitate de mutaţie, mai mare chiar decât cel al SIDA”, a asigurat el. Totuşi nu există încă nicio evidenţă ştiinţifică care să confirme existenţa a două tipuri de viruşi şi ”va trebui să se aştepte până la segmentarea genomului acestora".

Ziarul mexican El Universal subliniază că autorităţile medicale din Mexic, SUA şi Canada au detectat ceea ce ”ar putea fi o nouă versiune sau mutaţie” a virusului, mai agresivă decât cea cunoscută până acum. ”Este o posibilitate. Singurul mod de a afla este printr-o serie de bioteste şi realizând segmentarea completă a genei virusului, care se face în prezent”, a spus Miguel Angel Lezana, şeful Centrului Naţional de Supraveghere Epidemiologică a Mexicului.

”Au fost izolate tulpini atât de la cei decedaţi cât şi de la cei care s-au vindecat pentru că este important să fie comparate şi a şti dacă moartea sau nu a une persoane are legătură cu caracteristicile proprii ale virusului sau cu alţi factori". OMS şi-a exprimat preocuparea în faţa posibilităţii unei mutaţii a virusului, care l-ar fi putut face mai rezistent la medicamente şi să genereze o pandemie.AGERPRES(Mihaela Nicolaescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Virusul gripei A a cunoscut mutaţii, dar sporadice în opinia experţilor Se pare că noul virus gripal A/H1N1 a suferit mutaţii, în Norvegia, Italia şi în alte ţări ale lumii. Experţii nu au căzut însă de acord: în unele articole scriu că mutaţia este nesemnificativă, în altele că ea ar face virusul mai periculos. În Norvegia oamenii de ştiinţă au cules eşantioane de sânge...
Noul virus gripal A (H1N1) ar putea fi o eroare de laborator, potrivit unui cercetător australian Canberra, 21 mai /Agerpres/ - Noul virus gripal A (H1N1) ar putea să se fi dezvoltat în laborator dintr-o eroare umană, susţine omul de ştiinţă australian Adrian Gibbs, care a colaborat la cercetările care au dus la dezvoltarea de către grupul farmaceutic elveţian Roche a antiviralului Tamiflu, relatează...
Managementul cazurilor gripei cu noua tulpină de virus A/H1N1 Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră caz suspect de gripă o persoană care întruneşte criteriile clinice şi epidemiologice (caz ”în curs de investigare” conform definiţiei de caz UE).
Gripă porcină: mai multe state cer OMS să adopte o scară mai flexibilă de alertare în privinţa unei posibile pandemii Geneva, 26 mai /Agerpres/ - Ministrul britanic al sănătăţii, Alan Johnson, a lansat luni un apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să nu se precipite în instituirea fazei 6 de alertă care ar anunţa o pandemie de gripă porcină, pe motiv că acest lucru ar duce la apariţia ”confuziei” în rândul...
Alte două cazuri cu virus gripal A/H1N1, confirmate Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă de la Institutul Cantacuzino a confirmat joi dimineaţă încă două cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1.
România este pregătită pentru o eventuală pandemie de gripă Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a precizat, duminică, într-o conferinţă de presă, că în România nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu noul virus gripal şi nu există nicio suspiciune până în acest moment.