Cele mai citite
 


CAMPANIE EVZ: Pentru sanatate fara bani de acasa!
marţi, 9 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Sanatate, fara bani de-acasa! Criza a redus cu 30% fondurile alocate numai in 2009. In aceste conditii, situatiile in care pacientii sunt pusi sa cotizeze in plus sunt mult mai frecvente.

"Platim asigurari degeaba", este replica pe care multi pacienti le-o dau medicilor, care ridica din umeri si ii trimit sa cumpere de la medicamente si branule, pana la vata sau fese sterile.
Chiar daca perceptia e subiectiva, ea reflecta realitatea: in sanatate, situatia e mai critica in acest an. Desi suma de bani alocata a crescut usor de la 3,4% din PIB in 2000, la 4,2% in 2008, cheltuiam abia jumatate din media UE (7,3% din PIB). Criza a dat peste cap si aceste statistici.
În 2009, am avut cel mai mic buget pentru sanatate din ultimii noua ani. A fost primul an cu scadere neta a pietei de medicamente si servicii medicale. "În termeni reali, alocarea de fonduri publice pentru sanatate in 2009 a scazut cu circa 30% fata de anul precedent, din cauza ca s-au alocat doar 3,2% din PIB, in conditiile in care PIB-ul a scazut accentuat.
În 2010, bugetul prognozat pentru sanatate, daca nu apar rectificari de ultim moment pe trimestrul IV, va ajunge la 3% din PIB", se arata intr-un raport al Societatii Academice Romane (SAR), lansat zilele trecute.
 
Alta impartire pentru putinii bani luati de la asigurati
In aceste conditii, ministrul sanatatii spune ca preia, de anul viitor, gestionarea fondului de asigurari si introduce un nou sistem prin care vor fi cheltuite fondurile colectate din contributii si care va respecta principiul "banii urmeaza pacientul".
"Astfel, 50% din contributiile locuitorilor dintr-un judet vor ramane si vor fi cheltuite in judetul respectiv, restul de bani fiind colectati la nivel central si redistribuiti in functie de numarul de pacienti care primesc servicii medicale in fiecare judet", isi explica ministrul sanatatii Cseke Attila intentiile.
Ar trebui sa ajunga mai multi bani in spitale care fac servicii mai multe si de calitate. "Ideea de a imparti altfel fondul national de asigurari e corecta, acum e neclar cum se face aceasta impartire, abordarea e mai mult istorica", spune Sorin Ionita, reprezentant SAR.
În conditiile unui buget sarac, e nevoie de masuri in corelatie cu banii alocati. "Printre acestea se numara: spitale inchise, personal concediat, sa introduca sistemul de coplati de la 1 ianuarie", e de parere doctorul farmacolog Sorin Paveliu.
 
Articol preluat de la Agerpres (sursa ziarul Evenimentul Zilei)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
SAR: În România, sectorul sănătate este finanţat sub media europeană Sectorul sănătate este finanţat în România sub media europeană, dar nu totdeauna banii disponibili sunt cheltuiţi cu folos, este una dintre concluziile raportului Societăţii Academice din România (SAR), prezentat vineri la dezbaterea 'Criză şi reformă în sistemul de sănătate'.
Cseke Attila: Decontarea serviciilor medicale ale spitalelor trebuie să fie echitabilă - interviu Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că 2010 este un an de criză, în continuare şi va fi un an hotărâtor pentru drumul sistemului sanitar în România. El a spus că vor trebui făcute demersuri şi reforme structurale, altfel, dacă nu se încearcă mişcarea sistemului...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Romeo Stavarache: Sunt adeptul paşilor mărunţi, făcuţi cu tenacitate şi responsabilitate pe termen mediu şi lung (interviu) Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache, aflat la cel de-al treilea mandat ca edil, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre ceea ce l-a determinat să ia decizia de a rămâne în continuare alături de băcăuani, despre atuurile care l-au ajutat să câştige, cu aproape un an în...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...