Cele mai citite
 


MODELUL CANADIAN - Egali in fata sistemul public de sanatate
marţi, 9 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Indiferent ca sunt milionari in dolari, imigranti sau cazuri sociale, canadienii devin egali in fata sistemului de sanatate de stat, care nu face nicio diferenta atunci cand trebuie salvata o viata.

Fara asigurari diferentiate
Fiecare cetatean canadian este asigurat medical din oficiu si are acces la toate procedurile, tratamentele si interventiile necesare, chiar daca e vorba despre o operatie chirurgicala complicata in regim de urgenta, despre montarea unei proteze sau despre investigatii costisitoare gen RMN.
Cardul de asigurare medicala este gratuit, de el beneficiaza nu numai cetatenii canadieni, ci si rezidentii permamenti, adica toti cei care emigreaza in Canada.
"Absolut totul este gratis. Daca cineva a suferit un accident si este nevoie sa i se faca zilnic ecografii si saptamanal RMN, acestea se fac si timp de un an, daca asa considera medicii, fara ca pacientului sa i se ceara vreun ban. Nu exista asigurare medicala care sa diferentieze pacientul, se bucura de aceeasi atentie si somerul, si cazul social, si
oamenii cu salarii de sute de mii de dolari anual", explica o asistenta medicala care lucreaza la unul dintre marile spitale publice din Montreal.
 
Pijamale si halate, la dispozitia pacientilor, pe hol
O internare intr-un spital de stat canadian este foarte diferita de ceea ce se intampla in Romania: i se dau toate medicamentele necesare (fara sa i se recomande sa si le cumpere singur pentru ca spitalul nu are fonduri pentru tratament), primeste pijamale, lenjerie de pat si poate alege ce vrea sa manance, zilnic, din trei meniuri.
Pe scurt, la internare in orice spital de stat canadian, pacientul nu trebuie sa aduca nimic de acasa. Nici macar pijamale sau periuta de dinti.
"Pe coridoare sunt puse in cosuri halate-pijamale pentru pacienti, care stau la dispozitia lor si pe care acestia le pot schimba de cate ori doresc intr-o zi. Pentru ca dupa operatie e frecvent sa-ti sangereze plaga, sa vomiti, sa transpiri etc. Nimeni nu sta sa verifice cate pijamale ai schimbat. La fel stau lucurile cu lenjeria de pat. De multe ori exista o
risipa de materiale: de exemplu avem truse sterile de pansament care includ tampoane de pansament, dar si doua pense si o foarfeca din metal, pe care trebuie sa le aruncam la gunoi dupa utilizare, uneori chiar daca nu le-am utilizat. Explicatia e ca ar fi mai ieftin pentru spital sa cumpere unele noi decat sa le dezinfecteze pe cele folosite. Prioritatea e pacientul", a mai explicat asistenta.
 
12% pentru sanatate in 2010
De lipsa de medicamente in farmacia spitalului nu a auzit nimeni nici in cele mai grele momente ale crizei financiare, si nici de liste de asteptare pentru ca s-au terminat banii alocati in luna respectiva.
Sistemul sanitar canadian, elogiat de altfel in documentarul "Sicko" al lui Michael Moore (2007), functioneaza astfel pentru ca beneficiaza de o finantare consistenta. Potrivit cifrelor oficiale facute publice de autoritati luna trecuta, 12% din PIB-ul tarii este dedicat sanatatii, de patru ori mai mult decat aloca Romania.
 
Articol preluat de la Agerpres (sursa ziarul Evenimentul Zilei)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
(Corespondenţă) Măsurile restrictive din sănătate, pentru economii de 7 miliarde de euro, stârnesc controverse în Spania Madrid, 11 sep - Corespondentul Agerpres, Ruxandra Constantinescu, transmite: Actuala reformă a sistemului public de sănătate din Spania /care prevede, între altele, eliminarea accesului la asistenţă sanitară gratuită pentru toţi străinii care nu au rezidenţă legală în Spania, n.r./ nu va duce la economii...
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Spania: Imigranţii fără card de sănătate se plâng pentru că nu pot plăti asistenţa medicală La şase luni de când Ministerul spaniol al Sănătăţii a decis retragerea cardului de sănătate al imigranţilor ilegali, în cadrul mai multor măsuri de reformare a sistemului, şi menite să ducă la economii semnificative la bugetul de stat, portalul de ştiri al radioteleviziunii spaniole publică un amplu...
Victor Ponta: Asistenţa medicală de urgenţă românească se ridică la standarde pe care multe ţări le-ar dori Asistenţa medicală de urgenţă în România, în acest moment, se ridică la standarde pe care, probabil, alte ţări europene şi-ar dori să le aibă, a declarat, marţi, primul-ministru Victor Ponta, care a participat la ceremonia de dotare a SMURD cu un nou elicopter.