Cele mai citite
 


SOLUTII IN UNGARIA - Fonduri europene pentru conditii de lux in spitale
marţi, 9 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Ca si in Romania, spitalele maghiare sunt finantate din fondul strans din incasarea asigurarilor sociale de sanatate. In paralel cu acest sistem functioneaza coplata procedurilor medicale, care se aplica fie in cazul celor care nu contribuie la asigurarile de sanatate, fie celor care pretind proceduri ce nu reprezinta o urgenta. Acest sistem al
coplatii ar trebui sa se introduca si la noi de anul viitor.

3% de la angajat, 7,5% de la angajator pentru sanatate
În baza sumelor retinute din salariile lor (3% din venitul brut retinut de la contribuabil, respectiv 7,5% din aceeasi suma retinuta de la angajator), cetatenii maghiari au acces la toate tratamentele de care au nevoie si nu se pune problema sa li se ceara la internare sa aduca bani de acasa sau sa-si cumpere, singuri, materiale sanitare ori medicamente.
Potrivit cadrelor medicale din tara vecina, sistemul de coplata functioneaza destul de bine, in sensul ca acele interventii care nu sunt neaparat urgente sunt platite partial si de pacient.
"În ceea ce priveste sistemul medical de stat, aici functioneaza coplata. De exemplu, in cazul interventiilor de chirurgie plastica ce nu sunt urgente", explica Jánosi Brigitta, asistenta medicala la policlinica din Kistelek, Ungaria.
 
Facturi pentru orice plata
Deopotriva maghiarii nativi si romanii sau strainii care se trateaza in spitalele de stat din Ungaria primesc factura pentru orice plata facuta catre spital. Preturile sunt aceleasi pentru toti.
O operatie de discopatie lombara costa 1.500 de euro, iar un ulcer se opereaza cu 1.200 de euro, in timp ce un set complet de analize de sange costa 50 de euro, o radiografie - 15 euro, o ecografie abdominala - 22 de euro, iar o electrocardiograma - 28 de euro.
Cu ajutorul coplatii si al modului stralucit de a atrage fonduri europene, cele mai multe clinici de stat din Ungaria ofera conditii hoteliere considerate, la noi, de lux.
Ce e de facut pentru a scoate la liman sistemul medical?
 
Articol preluat de la Agerpres (sursa ziarul Evenimentul Zilei)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Institutul de Boli Cardiovasculare nu mai poate asigura asistenţa medicală decât pentru şapte zile Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C.C.Iliescu" anunţă, într-un comunicat de presă, că nu mai poate asigura asistenţa medicală de specialitate în cardiologie, chirurgie cardiovasculară şi anestezie decât pentru şapte zile, mai precis până luni, 7 noiembrie.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Asistenţa medicală de urgenţă în Bucureşti în perioada 1-6 mai Asistenţa medicală de urgenţă în perioada 1-6 mai va fi asigurată în Capitală de următoarele unităţi sanitare:
Asistenţa medicală de sărbători Asistenţa medicală de urgenţă în zilele de Crăciun (25-26 decembrie) va fi asigurată de următoarele unităţi sanitare: Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca - telefon 021/599.23.00, Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar - telefon 021/318.05.22, Spitalul Clinic de Urgenţă ''Sf. Pantelimon'' - telefon 021/255...
Asistenţa medicală de urgenţă, asigurată de mai multe spitale de Crăciun Asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată sâmbătă şi duminică de mai multe spitale din Capitală.