Cele mai citite
 


Schimbările climatice reprezintă principala ameninţare pentru sănătate
joi, 21 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Londra, 21 mai /Agerpres/ - O serie de medici britanici au publicat joi un raport în care avertizează că schimbările climatice reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii publice din secolul XXI, informează publicaţia The Guardian.

Creşterea temperaturii globale va avea un impact catastrofal asupra sănătăţii umane - modul de acţiune al infecţiilor se va schimba, maladiile răspândite de insecte, precum malaria sau febra dengue urmând să se transmită cu mai multă uşurinţă şi pe areale geografice din ce în ce mai extinse.

Valurile de căldură, aşa cum a fost cel ce a afectat Europa în 2003 şi a provocat peste 70.000 de decese, vor deveni mai comune, la fel ca şi alte manifestări meteorologice extreme - furtuni puternice şi uragane, inundaţii sau perioade extinse de secetă.

"Nu numai că am subestimat, dar am şi ignorat complet acest subiect, "a declarat Richard Horton, editor al revistei medicale Lancet, care a publuicat raportul medicilor britanici, realizat sub patronatul Universităţii College of London. "Acest subiect nu a apărut pe agenda nici unui organism care se ocupă de sănătatea publică în ultimii 10 ani", a mai adăugat el.

Coordonatorul raportului, prof Anthony Costello, un pediatru preocupat de felul în care sănătatea nou-născuţilor şi a copiilor va fi afectată de această lume în schimbare, a precizat că după realizarea acestui studiu şi-a schimbat propriile păreri în domeniu.

"În urmă cu 18 luni credeam că avem alte priorităţi", susţine el. Acum el crede că prioritatea absolută pentru sănătatea publică este de a micşora impactul creşterii temperaturilor globale. "Cu fiecare amânare, costurile pentru sănătatea publică vor creşte. Le vom oferi copiilor noştri o lume care va fi extrem de turbulentă", a mai declarat el. Cel mai mare impact social ar putea să-l aibă lipsa mâncării şi a apei potabile care vor duce la conflicte militare şi la migraţii în masă.

Conform raportului, cele mai sărace populaţii ale lumii vor plăti şi cele mai ridicate costuri ale schimbărilor climatice. Deşi nivelul poluării cu dioxid de carbon al populaţiilor din zonele sărace ale globului este de doar 3% din totalul poluării globale, pierderile de vieţi omeneşti vor fi de peste 500 de ori mai ridicate în aceste regiuni sărace decât în ţările bogate.

În pofida îmbunătăţirilor aduse în sistemul de sănătate publică, peste 10 milioane de copii mor în fiecare an, peste 200 de milioane de copii sunt subdezvoltaţi din cauza diferitelor carenţe alimentare, 800 de milioane de oameni suferă de foame şi 1,5 miliarde de oameni nu au acces la surse de apă potabilă. Această situaţie se poate înrăutăţi rapid.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Lupta împotriva schimbărilor climatice şi grija pentru sănătatea publică merg mână în mână Schimbările climatice vor avea un impact asupra sănătăţii sub aspectul paludismului, al holerei sau al valurilor de căldură, dar multe dintre aceste probleme sanitare ar putea fi evitate sau reduse la minimum prin opţiuni adecvate în lupta împotriva încălzirii climei - notează miercuri AFP.
Fluctuaţiile de temperatură din timpul verii fac să crească riscul mortalităţii la persoanele în vârstă cu boli cronice Un nou studiu realizat de Şcoala pentru sănătate publică din cadrul Universităţii Harvard (HSPH) sugerează că schimbările de temperatură aparent mici din timpul verii - de numai 1 grad Celsius - pot reduce speranţa de viaţă a persoanelor în vârstă care suferă de boli cronice, provocând în fiecare an...
Schimbările climatice ar putea favoriza instalarea febrei dengue în Europa Febra dengue ar putea ajunge în cunoscute destinaţii turistice din Europa dacă schimbările climatice vor continua conform estimărilor din prezent, susţine un studiu publicat în revista BMC Public Health, preluat vineri de cotidianul spaniol La Vanguardia.
Marea Britanie: Apa potabilă, contaminată cu cocaină (raport) Consumul de cocaină a devenit atât de obişnuit în Marea Britanie încât s-a constatat o contaminare a apei potabile cu acest drog, potrivit unui raport citat luni de The Independent.
Schimbările climatice vor avea efecte asupra sănătăţii mentale a oamenilor (studiu) Stres la adulţi şi nelinişte la copii - sunt efectele pe care le-ar putea avea schimbările climatice asupra sănătăţii mentale a oamenilor, apreciază un studiu publicat luni de un institut de cercetări australian, care consideră că problema este destul de puţin studiată, relatează 7sur7.be.
Avocatul Poporului va elabora un raport privind sistemul de sănătate Lipsa medicamentelor pentru bolnavii cronici şi celelalte probleme din sistemul sanitar sunt în atenţia Avocatului Poporului, care va elabora un raport special, ce va fi înaintat Parlamentului şi Guvernului, potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES.