Cele mai citite
 


Persoanele cu probleme mentale sunt împiedicate să voteze în multe state din UE
joi, 11 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În contradicţie cu dreptul internaţional şi european, pe teritoriul Uniunii Europene cetăţenilor cu probleme de sănătate mentală le este refuzat în mod regulat dreptul de a vota, susţine un nou raport preluat de EUObserver în ediţia de marţi.
Potrivit primului studiu de acest gen, realizat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE, majoritatea statelor din UE împiedică, prin intermediul Constituţiei sau al unor legi specifice, mii de cetăţeni să intre în cabina de vot.

Cele mai multe ţări membre UE leagă dreptul de participare la viaţa politică de ceea ce poartă numele de 'capacitatea juridică' a unui individ.

Termenul de 'capacitate juridică' se referă la capacitatea unui individ de a intra într-un contract, constrângător din punct de vedere legal. Persoanele cu probleme de sănătate mentală sau cu dizabilităţi intelectuale, care nu sunt considerate în măsură să aibă grijă de ele însele pe cont propriu, sunt plasate sub o anumită formă de tutelă şi sunt astfel lipsite de capacitatea lor juridică, şi, prin urmare de dreptul de participare la viaţa politică.

Acest lucru are loc indiferent de nivelul actual al abilităţilor funcţionale ale individului, eşuând astfel să ia în considerare spectrul de capacităţi ale celor plasaţi sub tutelă.

În unele ţări, această excludere se face în baza Constituţiei. Este cazul Bulgariei, unde Constituţia îi exclude în mod explicit de la vot pe cei sub vârsta de 15 ani şi pe cei plasaţi sub tutelă. În alte ţări, acelaşi efect poate fi rezultatul unor legi specifice.

Un grup 18 ţări din Uniunea Europeană continuă să menţină excluderea constituţională sau automată legală de la exercitarea dreptului de vot pentru persoanele din categoriile menţionate. Aceste ţări sunt Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia şi România.

Prin contrast, doar un grup mic de state - Austria, Finlanda, Olanda, Spania şi Suedia - au ridicat toate restricţiile tradiţionale legate de dreptul de participare la viaţa politică, având un astfel de drept consacrat în constituţiile lor.

În alte ţări, statutul juridic se încadrează undeva între aceste două poziţii. În unele cazuri, acest lucru înseamnă că există o pierdere automată a drepturilor electorale în cazul persoanelor din categoriile menţionate anterior, dar că o evaluare medicală sau juridică poate schimba această situaţie, sau invers, că există un drept general de participare la viaţa politică, cu excepţia unor cazuri de evaluări negative ale capacităţilor unor indivizi.

Consensul legal european şi internaţional este că dreptul de vot nu este un drept absolut, în special atunci când vine vorba de cei la care unele legislaţii se referă încă cu termenii de 'nebuni' şi 'idioţi'.

În 1996, Comitetul ONU pentru Drepturile Omului, emiţând o interpretare a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului /adoptată de Adunarea Generală a ONU în 1948/ a precizat că, deşi este 'rezonabil să se limiteze dreptul de vot pe motiv de handicap fizic sau să se impună cerinţe de alfabetizare, educaţionale sau de proprietate ...incapacitatea mentală poate fi un motiv pentru negarea dreptului de vot al unei persoane sau pentru ocuparea unei funcţii'.

Cu toate acestea, în ultimii ani, a existat o mişcare clară de îndepărtare faţă de caracterul automat a unor astfel de restricţii.

În 1999, statele membre ale Consiliului Europei au recomandat ca privarea de dreptul de vot să nu fie legată automat de pierderea capacităţii juridice sau de orice altă măsură de protecţie cum ar fi tutela.

Ulterior, în luna mai a acestui an, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre reper care plasează cele mai multe state ale UE în afara legii pentru faptul că acestea prevăd pierderea automată a drepturilor electorale în cazul persoanele cu dizabilităţi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România avea în 2009 cel mai mare procent de absolvenţi de ştiinţe sociale, economie şi drept din UE România avea în 2009 cel mai mai procent de absolvenţi (peste 53 la sută) de ştiinţe sociale, economie şi drept din Uniunea Europeană, relevă un raport Eurostat privind evoluţiile din sistemul european de educaţie în ultimul deceniu, făcut public marţi la Bruxelles.
(Corespondenţă)România avea în 2009 cel mai mare procent de absolvenţi de ştiinţe sociale, economie şi drept din UE Bruxelles, 25 oct - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România avea în 2009 cel mai mai procent de absolvenţi (peste 53 la sută) de ştiinţe sociale, economie şi drept din Uniunea Europeană, relevă un raport Eurostat privind evoluţiile din sistemul european de educaţie în ultimul deceniu...
(Corespondenţă)Directiva privind tutunul: Miniştrii sănătăţii din 16 state UE cer PE să voteze pentru începerea negocierilor cu Consiliul Bruxelles, 4 oct - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Miniştrii sănătăţii din 16 state membre ale UE fac apel la eurodeputaţi, printr-o scrisoare comună consultată de AGERPERS, să dea undă verde, printr-un vot în cadrul sesiunii plenare de săptămâna viitoare, începerii negocierilor cu...
Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE reproşează medicilor români că privesc homosexualitatea ca pe o boală O 'mare proporţie' a medicilor din unele state ale Uniunii Europene, mai ales din est, consideră că homosexualitatea este o boală, iar trans-sexualitatea o tulburare psihică, se arată într-un raport al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA, cu sediul la Viena), consemnează joi...
România numără cele mai multe cazuri de tuberculoză din UE România este ţara care a înregistrat cele mai multe cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori - 126,4 - potrivit datelor Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC), transmite luni ADN.es, precizând că Spania se află pe locul nouă - după România, Lituania, Letonia, Bulgaria,...
(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru...