Cele mai citite
 


Forul Ortodox Român, împotriva introducerii cardului de sănătate
miercuri, 10 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 10 nov /Agerpres/ - Forul Ortodox Român (FOR) pledează împotriva introducerii cardului de sănătate pentru asiguraţi şi solicită Ministerului Sănătăţii organizarea unei dezbateri publice pe marginea acestui proiect, se arată într-un comunicat al FOR, transmis, miercuri, AGERPRES.
'Deşi apreciem ideea unei reforme a sistemului român de sănătate, considerăm că măsurile luate trebuie să fie eficiente şi adresate acolo unde sunt problemele majore (plata corespunzătoare a cadrelor medicale, asigurarea aprovizionării cu medicamente a spitalelor, buna şi continua funcţionare a sistemului de medicamente compensate) şi nu într-o zonă unde nu există nicio dovadă că ar fi utile, ridicând, în schimb, probleme majore în domeniul respectării libertăţilor fundamentale aşa cum sunt prevăzute de Constituţia României', se menţionează în comunicat.
FOR atrage atenţia că nu există niciun studiu sau evidenţă statistică prin care Ministerul Sănătăţii să arate în ce măsură acest scop nu era îndeplinit de actualele metode de atestare a calităţii de asigurat şi că soluţia întreţinerii acestui sistem de carduri este coplata, fără să existe nicio estimare transparentă a costurilor implicate de introducerea acestui sistem.
Totodată, reprezentanţii FOR sunt nemulţumiţi de introducerea datelor personale pe card.
'Care este garanţia că ele nu pot fi citite, copiate (clonate), însuşite fraudulos şi/sau folosite împotriva persoanei ce deţine cardul? În ce măsură a evaluat ministerul dacă acest proiect respectă drepturile la intimitate şi protecţia datelor personale?', se arată în comunicat.
De asemenea, FOR consideră necesară obligaţia solicitării unui aviz etic de la Biserica Ortodoxă Română (BOR) privind transplantul de organe.
'Transplantul de organe nu poate face obiectul unor instrumentări generale de către stat, impersonale, lărgite la o întreagă populaţie, ci este o practică medicală între persoane concrete, punctuală şi circumscrisă în cadre specifice, negeneralizabile', apreciează FOR.
Motivele invocate de FOR pentru renunţarea la introducerea cardurilor de sănătate sunt securitatea cardurilor, protecţia datelor cu caracter personal, a dreptului la intimitate şi a libertăţii de conştiinţă.
'Introducerea cardului de sănătate depăşeşte o limită etică dincolo de care funcţiile de supraveghere şi identificare a persoanelor ce beneficiază de politici publice devine nelegitimă', se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, FOR, structură federativă fără personalitate juridică, a fost fondat la 29 noiembrie 2008, prin consensul reprezentanţilor a 60 de organizaţii civice cu caracter cultural şi social, care au participat la Conferinţa Asociaţiilor Laicatului Ortodox Român. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
E. Nicolăescu: Noul proiect de lege a sănătăţii nu-şi propune decât înlocuirea actualului management cu politrucii portocalii Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a criticat joi, într-o conferinţă de presă, intenţia Ministerului Sănătăţii de a modifica actuala Lege a sănătăţii, susţinând că prin noile reglementări nu se urmăreşte decât înlocuirea actualului management al instituţiilor sanitare cu "politruci portocalii".
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Ministerul Sănătăţii doreşte înfiinţarea unor centre de arşi în afara celor din Bucureşti, susţine Arafat Prim-adjunctul ministrului Sănătăţii, secretarul de stat dr. Raed Arafat a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în strategia Ministerului Sănătăţii este prevăzută înfiinţarea unor centre de arşi la nivel european, în afara celor din Bucureşti.
Alexandru Rafila: MS şi-a propus să actualizeze lista de medicamente compensate Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii conf. dr. Alexandru Rafila i-a asigurat pe reprezentanţii industriei farmaceutice cu prilejul Forumului Industriei Farmaceutic de faptul că Ministerul Sănătăţii este deschis dialogului şi va da dovadă de flexibilitate în ceea ce priveşte taxa de clawback.
MS organizează luni o dezbatere publică privind delistarea unor medicamente compensate şi gratuite Ministerul Sănătăţii va organiza luni, la sediul Institutului Naţional de Sănătate Publică, o dezbatere publică având ca temă delistarea unor medicamente aflate pe lista de compensate şi gratuite.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.