Cele mai citite
 


Gripa, o boală invariabilă provocată de un virus variabil
joi, 11 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri
 

Gripa este o boală infecţioasă şi contagioasă, respiratorie acută, cu debut imediat şi provocată de virusul gripei. Este însoţită de febră mare, dureri generalizate şi tuse. Dacă evoluează în mod favorabil, aceste simptome nu durează mai mult de patru zile însă prelungirea febrei, peste această perioadă, face necesară consultarea unui medic, notează miercuri ziarul Las Provincias.

Gripa produce focare epidemice sezoniere, care afectează între 5% şi 15% din populaţie în perioade relativ scurte de timp, care durează între trei şi şase săptămâni. În Spania intervine între lunile noiembrie şi februarie, iar cele mai comune debutează în a doua jumătate a lunii decembrie şi se încheie în a doua jumătate a lunii ianuarie.

De ce acordăm atâta atenţie gripei? Gripa nu trebuie confundată cu o răceală banală, deoarece creşte riscul internărilor spitaliceşti prin agravarea sa la pacienţii cu diabet, boli circulatorii şi de inimă, sau boli pulmonare. Anual gripa este cauza a cinci internări la fiecare 1.000 de persoane cu vârste de peste 65 de ani, o situaţie care este însoţită de un exces de mortalitate din cauza complicaţiilor, care se traduce printr-o medie de 5 până la 10 decese la fiecare 10.000 persoane de peste 65 de ani.

Care persoane sunt mai sensibile sau pot fi mai mult afectate de gripă şi, prin urmare, pot suferi riscul unor complicaţii? Fără îndoială persoanele în vârstă care suferă şi de bolile sus menţionate. Însă, orice persoană, indiferent de vârstă, care suferă de astfel de probleme va avea suferinţă agravată şi, prin urmare complicaţii, dacă se îmbolnăveşte de gripă.

Un grup special de risc îl reprezintă femeile însărcinate, care sunt supuse unui risc mai mare în al doilea trimestru de sarcină şi de cinci ori mai mare dacă gripa intervine în al treilea trimestru de sarcină. Există vreo măsură eficientă pentru a preveni gripa? Vaccinurile sunt măsurile cele mai sigure şi mai eficiente pentru a evita consecinţele gripei şi sunt în special recomandate persoanelor cu risc major de a suferi complicaţiile gripei.

Având în vedere că gripa se răspândeşte foarte uşor pe calea aerului de la o persoană la alta, se recomandă vaccinarea personalului medical care îngrijeşte persoanele cu risc de complicaţii în caz contractare a gripei. De ce trebuie făcut vaccinul toamna? Virusul gripei se adaptează rapid sistemelor noastre de apărare schimbându-şi permanent forma pentru a nu fi afectat.

Cu cât focarele epidemice de gripă sunt mai severe, cu atât numărul persoanelor afectate şi care suferă complicaţii este mai mare. De aceea, în fiecare an, componenţa vaccinului se adaptează tulpinii virusului cu cea mai mare probabilitate de a afecta populaţia.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Copiii si virozele respiratorii Printre persoanele cele mai vulnerabile la gripa se numara si copiii. Medicii recomanda vaccinarea antigripala incepand de la vârsta de sase luni, insa cu anumite recomandari. Multi parinti se tem ca in aceasta perioada rece copiii lor s-ar putea imbolnavi de o simpla raceala sau, mai grav, ar putea...
Raceala gripa sau viroza - cum facem diferenta? Nas infundat, usturime in gat si febra – simptome cu care toti ne-am confruntat la un moment dat, insa fara sa stim daca este vorba de o simpla raceala, gripa sau o viroza de sezon. Care este diferenta intre aceste boli si mai ales cum le putem trata? Desi la prima vedere pot avea manifestari...
Luati-va cel putin o zi libera in caz de raceala sau gripa! Indiferent ca suntem gripati sau doar raciti majoritatea dintre noi avem tendinta de a merge in continuare la serviciu. Sfatul nostru: NU o faceti !
Diferenţa dintre răceală şi gripă Deşi la prima vedere, răcealaşi gripa au manifestări comune, fiecare are particularităţi ce le diferenţiază una de cealaltă. Astfel, încă de la debut, organismul oferă semnale distincte ce ajută la deosebirea acestor două tipuri de viroze respiratorii, iar pacientul poate lua din timp...
RĂCEALA COMUNĂ ȘI GRIPA Odată cu începerea sezonului rece, pentru fiecare din noi crește riscul îmbolnăvirii de guturai (răceala comună) sau în cazuri extreme, de gripă. În ambele situații se produce “întâlnirea” dintre sistemul imunitar deficitar și agentul cauzator de boală, un virus.
Ce trebuie sa stii daca racesti pe parcursul sarcinii Raceala nu este niciodata placuta mai ales atunci cand esti insarcinata. Exista peste 200 de virusuri care pot cauza "raceala", o infectie a tractului respirator superior. Schimbarea dintre anotimpuri aduce dupa sine si o predispozitie pentru raceli deoacere sarcina suprima sistemul...