Cele mai citite
 


Testarea bărbaţilor în cazul tratării și diagnosticării infertilității
joi, 21 mai 2009   ::   1 Comentarii :: :: Articole medicale, Disfunctii sexuale - Infertilitate
 

Testarea partenerului bărbat este mai simplă şi de obicei este prima treaptă utilizată în evaluarea unei infertilităţi.

Aceasta include un examen clinic general, anamneză riguroasă (mai ales privind istoricul de afecţiuni infecţioase, boli urologice, medicaţie curentă, intervenţii chirurgicale) examenul endocrinologic al pacientului. Efectuarea spermogramei este esenţială.

Spermograma normală exclude bărbatul ca o posibilă cauză de infertilitate.

Prezenţa unei spermograme anormale (corect recoltată, după 4 zile de repaus sexual, prin masturbare) trebuie reconfirmată prin alte 2 testări efectuate în următoarele 3 luni.

·         Spermograma anormală impune evaluarea endocrinologică completă (examen clinic, evaluarea disfuncţiei erectile, dozări hormonale TSH, FSH, LH, prolactină, testosteron, eventual cortizol, markeri tumorali, ecografie testiculară) şi evaluare urologică (varicocel, ectopia testiculară, patologie a prostatei etc.)

·         Nivelul plasmatic de testosteron scade în mod fiziologic odată cu vârsta, determinând scăderea libidoului, scăderea forţei musculare şi a pilozităţii, reducerea capacităţii de efort, iritabilitate, bufeuri, creşterea grăsimii. Dacă aceste simptome sunt prezente, trebuie să fiţi consultat de un medic endocrinolog pentru a decide dacă este vorba de un deficit de testosteron de cauză gonadică-insuficientă testiculară primară (FSH, LH au în acest caz valori crescute) sau secundar unei patologii hipotalamohipofizare (FSH, LH cu valori reduse). Aceste tulburări sunt corectabile prin tratament specific, care va fi monitorizat de către medicul endocrinolog în colaborare cu urologul. Există în acest moment preparate medicamentoase multiple, cu diverse forme de prezentare (gel, injecţii etc.) care sunt disponibile şi în regim de compensare prin intermediul C.N.A.S. şi care vă pot reduce această suferinţă.

·         Absenţa spermatozoizilor viabili impune efectuarea puncţiei testiculare pentru a vedea dacă mai există măcar în interiorul testiculului spermatozoizi viabili care ar putea fi folosiţi pentru reproducere asistată-tehnică de ICSI (injectare intracitoplasmatică de spermatozoizi). Această tehnică se poate folosi şi dacă numărul de spermatozoizi este foarte redus sau aceştia au număr normal, dar prezintă anomalii de mobilitate (de exemplu absenţa cozii, absenţa motilităţii normale a cozii) şi nu se poate folosi tehnica clasică de FIV.

Sursa: www.medcenter.ro

Dr. Adina MAZILU

Medic specialist endocrinologie

Notare
Comentarii
de Giani
Daca sufar de hidrocel si ma operez credeti ca exista sanse sa pot avea o spermograma aproape de normal si sa pot concepe un copil? Mai stit de cupluri care au trecut prin asa ceva si au copii? Poate fi hidrocelul singura cauza avand in vedere ca analizele hormonale sunt in limte normale?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Infertilitatea masculina, o afectiune greu de acceptat pentru barbati In aproximativ 50% din cuplurile ce intampina dificultati in conceperea unui copil, barbatul este cel afectat de infertilitate. Ca si in cazul femeilor, cauzele ce o determina tin de un spectru larg de factori predominant patologici, dar si psihologici.
Un nou centru de fertilizare în Capitală Un nou de centru de fertilizare a fost inaugurat, marţi, în Capitală, acesta dispunând de o echipă formată din 13 medici şi asistente specializaţi în Austria, la renumita Clinică Kinderwunschzentrum din Viena.
Medicina integrată tratează infertilitatea Infertilitatea este definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după 12 luni de raporturi sexuale regulate şi neprotejate. Conform acestei definiţii 15% dintre cuplurile de vârstă reproductivă sunt infertile. Deşi aproximativ 90% din cupluri concep după primul an de coabitare...
Fertilitate Obtinerea unei sarcinii si nasterea unui copil reprezinta pentru 10% dintre cupluri o provocare marcata de esecuri. Numim sterilitate incapacitatea de a obtine sarcina dupa un an de raporturi sexuale neprotejate. Termenul de infertilitate este utilizat pentru imposibiliatea mentinerii...
Testarea femeilor în cazul tratării și diagnosticării infertilității Ea începe cu evaluarea istoricului menstrual, absenţa sau prezenţa unor sarcini anterioare, metode de contracepţie folosite, boli infecţioase sau inflamatorii, utilizarea de alcool, fumatul, alte droguri, evaluarea endocrinologică, se continuă cu examenul ginecologic (ex. secreţiei vaginală, ex. Babeş...
PROLACTINA, HORMONUL ESENTIAL PENTRU LACTATIE Hipofiza sau glanda pituitara este situata la baza craniului, in "saua turceasca" a osului sfenoid, posterior de chiasma optica, cantarind intre 0,4 si 0,8 grame. Hipofiza este alcatuita din: