Cele mai citite
 


Creştere îngrijorătoare a numărului de diabetici în Franţa
joi, 11 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul diabeticilor a crescut în Franţa în mod alarmant, atingând în 2009 nivelul anunţat pentru 2016 de către experţi, potrivit unui studiu publicat în Buletinul epidemiologic săptămânal publicat marţi. Aproximativ 2,9 milioane de francezi (4,4%) sunt trataţi în prezent pentru această boală, care se dezvoltă extrem de rapid în unele regiuni defavorizate din Nord-Est, la periferia pariziană şi în Departamentele de peste mări, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de miercuri.
În 2000, numărul acestora era de 1,6 milioane (2,6%). Doctorul Dominique Simon, unul din autorii acestui studiu, afirmă că previziunile precedente nu luaseră în consideraţie evoluţia modului fiecăruia de viaţă. Ori, obezitatea este unul din factorii majori care determină apariţia diabetului, la fel ca îmbătrânirea.

'Genetica influenţează puţin apariţia diabetului, dar ceea ce contează cel mai mult este modul de viaţă, adică alimentaţia cu multe grăsimi şi lipsa activităţii fizice', explică medicul. La persoanele supraponderale, riscul de îmbolnăvire de diabet este de cinci ori mai mare decât la cele cu greutate normală. La obezi, riscul este de zece ori mai mare.

Acest lucru explică existenţa unui număr mai mare de bolnavi de diabet în regiunile în care situaţia economică este proastă, potrivit doctorului Simon. În timp ce media este de 4,4%, în Departamentele de peste mări se înregistrează procente mult mai mari, de 8,8% în Reunion, 8,1% în Guadelupa sau 7,3% în Guyana franceză.

În Franţa metropolitană, Seine-Saint-Denis (5,8%) şi departamentele din nord-est se disting, cu 5,3% în Nord şi 5,5% în Aisne. 'Acest lucru se datorează probabil unei alimentaţii prea bogate. Tot în aceste regiuni se înregistrează şi o rată ridicată a bolilor cardio-vasculare', afirmă specialistul.

Mai sunt şi alţi factori care explică creşterea alarmantă a acestor cifre: îmbătrânirea populaţiei, persoanele în vârstă având tendinţa de a secreta mai puţină insulină, creşterea naturală a populaţiei şi, în final, o mai bună depistare a bolii. Această boală este adesea asimptomatică şi mulţi diabetici nu o descoperă decât după apariţia primelor complicaţii.

Diabetul este un generator de complicaţii grave şi costisitoare, potrivit autorilor studiului. În fiecare an, cheltuielile cu asigurările de boală pentru diabetici cresc cu aproximativ un miliard de euro. Ele au ajuns la 12,5 miliarde de euro în 2007, reprezentând peste 9% din cheltuielile destinate asigurărilor de sănătate şi o creştere de 80% faţă de 2001. Această creştere se datorează în primul rând măririi numărului de bolnavi trataţi şi intensificării tratamentelor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaurtul are beneficii dovedite în combaterea obezităţii infantile, susţin specialiştii Copiii şi adolescenţii care consumă regulat iaurt au un aport caloric şi de grăsimi mai redus, un aport crescut de calciu, potasiu şi vitamina D, valori mai mici pentru indicele de masă corporală, circumferinţa taliei şi mărimea pliului subscapular, susţin specialiştii.
Alimentaţia tatălui influenţează sănătatea viitorilor copii Tatăl care abuzează de o alimentaţie cu un conţinut mare de grăsimi prezintă un risc crescut de a concepe copii cu predispoziţie la diabet, potrivit unui studiu realizat pe cobai de către oamenii de ştiinţă australieni, transmite miercuri Efe.
Diabeticii obezi au o rată a mortalităţii mai scăzută decât cei cu o greutate normală /studiu/ Rata mortalităţii la diabeticii de tip 2 cu o greutate normală este mai mare decât cea a persoanelor cu aceeaşi boală şi care sunt supraponderali sau obezi, relevă un studiu apărut marţi în publicaţia de specialitate Journal of the American Medical Association (JAMA), relatează AFP.
'Epidemie' globală de diabet Alimentaţia şi stilul de viaţă joacă un rol esenţial în evitarea maladiilor cronice degenerative precum diabetul de tip 2, numit şi insulino-dependent, care survine mai ales la vârsta adultă. Se estimează că în 2025, răspândirea acestui tip de diabet se va dubla comparativ cu 10 ani în urmă, informează...
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Alimentaţia sănătoasă – un aliat de încredere împotriva bolilor cronice Mâncarea nesănătoasă şi lipsa de activitate fizică reprezintă principalii factori de risc pentru bolile cronice, afecţiuni complexe care, netratate corespunzător, pot duce la complicaţii severe şi chiar la deces. Potrivit experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), alimentaţia sănătoasă...