Cele mai citite
 


Criza economică ameninţă eforturile de combatere a consumului de droguri în Europa (raport)
miercuri, 10 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Lisabona, 10 nov /Agerpres/ - Criza economică şi austeritatea bugetară ameninţă eforturile de combatere a drogurilor, generând îngrijorare în legătură cu creşterea consumului la persoanele defavorizate, afirmă Observatorul European pentru droguri şi toxicomanie /OEDT/ în raporul anual publicat miercuri la Lisabona.
'Serviciile destinate consumatorilor de drog sunt din ce în ce mai ameninţate de restricţiile bugetare', relevă raportul care avertizează în privinţa deciziilor 'ale căror costuri pe termen lung vor depăşi cu mult eventualele economii pe termen scurt'.

OEDT se declară îngrijorat în ceea ce priveşte acordarea de tratamente eficiente, într-un moment în care UE numără peste un milion de consumatori de droguri aflaţi în tratament.

Potrivit OEDT, consumul de heroină nu a mai întregistrat nicio scădere în Europa, iar folosirea injecţiilor intravenoase este cel mai frecvent întâlnită în numeroase ţări din Europa de Est (România, Estonia, Slovacia), relatează AFP.

De asemenea, consumul din Ucraina şi Rusia, de patru ori mai ridicat decât în UE şi care a generat cel mai mare număr de infecţii cu VIH, este considerat de OEDT drept o ameninţare atât pentru sănătatea publică, cât şi pentru securitate în interiorul UE, din cauza problemelor legate de corupţie şi de criminalitatea organizată.

În spaţiul european apar din ce în ce mai multe laboratoare pentru fabricarea sau transformarea drogurilor.

Culturile de canabis, cel mai răspândit drog din Europa (1 adult din 5 a încercat cel puţin o dată acest drog) 'par a fi în creştere': 29 de ţări europene au semnalat în 2008 producţii interne din acestă iarbă, chiar dacă, de altfel, ea este masiv importată din Maroc.

Confiscările de astfel de plante au crescut din 2003, ajungând la 43 de tone în 2008, din care 24 în Spania şi 15 în Bulgaria.

Creşterea numărului de laboratoare în Europa pentru extracţia secundară a cocainei - pe locul 2 printre cele mai consumate droguri - este dovada aplicării unor tehnici 'din ce în ce mai sofisticate' pentru introducerea cocainei originare din America de Sud.

În 2008, au fost descoperite 30 de laboratoare, toate în Spania. Cocaina era încorporată în ceară de albine, materiale plastice, îngrăşăminte, haine şi apoi extrasă cu ajutorul acestor instalaţii clandestine.

Se înregistrează circa o mie de decese pe an cauzate de consumul de cocaină, cifră alarmantă deoarece 'prea mulţi europeni continuă să considere consumul de cocaină drept un corolar relativ inofensiv al unei vieţi reuşite', potrivit raportului.

Producţia mondială de amfetamină continuă să fie concentrată în Europa, unde se află peste 80% din laboratoare, potrivit Oficiului Naţiunilor Unite pentru droguri şi criminalitate. În Cehia se află cel mai mare număr de astfel de laboratoare, 458 în 2008.

Pe baza datelor disponibile pentru perioada 2004-2008, situaţia de ansamblu a consumului de droguri în Europa, pentru populaţia adultă (15 - 64 de ani), este următoarea :

Canabis - Cel puţin 75,5 milioane (22,5 % din europenii adulţi) au consumat cel puţin o dată în viaţă, aproximativ 23 de milioane (6,8 %) în anul precedent şi aproximativ 12,5 milioane de europeni (3,7 %) în ultima lună. Preţul mediu de vânzare cu amănuntul: între 3 şi 10 euro/gram pentru răşină (stabil sau în scădere), între 3 şi 16 pentru iarbă (stabil sau în scădere).

Cocaină - Prevalenţa pe parcursul vieţii: aproximativ 14 milioane (4,1 % din europenii adulţi) Consumul în ultimul an: 4 milioane de europeni adulţi (1,3 %) sau o treime din consumatorii pe parcursul vieţii. Consumul în ultima lună: aproximativ 2 milioane (0,5 %). Preţul: între 50 şi 70 euro pe gram, în general în scădere faţă de 2003.

Ecstasy - Prevalenţa pe parcursul vieţii: aproximativ 11 milioane (3,3 % din europenii adulţi) Consumul în ultimul an: aproximativ 2,5 milioane (0,8 %) sau un sfert din consumatorii pe parcursul vieţii. Preţul: între 4 şi 10 euro pe comprimat.

Amfetamine - Prevalenţa pe parcursul vieţii: aproximativ 12 milioane (3,7 % din europenii adulţi) Consumul în ultimul an: aproximativ 2 milioane (0,6 %) sau a şasea parte din consumatorii pe parcursul vieţii. Preţul: între 9 şi 20 euro pe gram.
Opiacee - Heroină - Consumatorii problematici de opiacee: estimaţi la un număr între 1,2 şi 1,5 milioane de europeni. Decesele induse de droguri au reprezentat 4 % din numărul total al deceselor în rândul europenilor cu vârste între 15 şi 39 de ani, opiaceele fiind constatate în trei sferturi din cazuri. Principalul drog în peste 50 % din toate cererile de tratament. Aproximativ 670 000 de consumatori de opiacee au beneficiat de tratament de substituţie în 2008. Preţul: între 25 şi 80 euro pe gram, net mai mare în ţările nordice (107 euro în Danemarca, 133 în Suedia). AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cel puţin 85 de milioane de europeni au consumat în viaţa lor un drog ilegal (raport) Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, respectiv un sfert din populaţia adultă a Europei. În România, mai puţin de un adult din zece a consumat droguri pe parcursul vieţii, spre deosebire de ţări precum Danemarca, Franţa şi Marea Britanie...
Drogurile consumate în Europa, din ce în ce mai nocive, potrivit unui raport OEDT Drogurile consumate în Europa sunt din ce în ce mai nocive pentru sănătate, potrivit unui raport anual difuzat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), relatează AFP.
Raport OEDT: România, ţara cu prevalenţa cea mai mică la consumul de cocaină, canabis şi ecstasy România este ţara europeană cu prevalenţa cea mai redusă în ceea ce priveşte consumul de cocaină, canabis şi ecstasy, atât referitor la consumul în ultimul an, cât şi la cel în ultima lună, relevă raportul publicat marţi la Lisabona de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT).
Raport elaborat de OEDT: Un sfert dintre adulţii europeni au consumat droguri ilegale Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, ceea ce înseamnă un sfert din populaţia adultă a Europei, relevă Raportul european privind drogurile elaborat de Observatorul European de Droguri şi Toxicomanie (OEDT) şi lansat marţi.
(Corespondenţă) CE face apel la vigilenţă în materie de droguri sintetice şi solicită intensificarea eforturilor de combatere a traficului Bruxelles, 15 nov - Corespondentul Agerpres, Tudor Martalogu, transmite: Raportul anual pe 2011, publicat marţi la Lisabona de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), indică o relativă stabilitate a consumului de droguri în Europa, cu unele semnale pozitive conform cărora consumul...
Raportul european privind drogurile: Consumul de heroină şi cocaină, în declin; sunt înlocuite de substanţele noi Consumul de heroină şi cocaină are tendinţe clare de declin, se arată în Raportul european privind drogurile 2014, realizat de către Observatorul European de Droguri şi Toxicomanii (EMCDDA) şi lansat marţi de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).