Cele mai citite
 


Testarea femeilor în cazul tratării și diagnosticării infertilității
joi, 21 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala, Disfunctii sexuale - Infertilitate
 

Ea începe cu evaluarea istoricului menstrual, absenţa sau prezenţa unor sarcini anterioare, metode de contracepţie folosite, boli infecţioase sau inflamatorii, utilizarea de alcool, fumatul, alte droguri, evaluarea endocrinologică, se continuă cu examenul ginecologic (ex. secreţiei vaginală, ex. Babeş Papanicolau, ecografie uteroovariană).

Este important să determinăm posiblele boli cu transmisie sexuală (sifilis, hepatita B şi C, Chlamidia, gonoree, citomegalovirus, HIV 1+2, HTLV).

Odată cu avansarea în vârstă, numărul de foliculi ovarieni care răspunde la FSH-ul endogen se reduce, iar un număr tot mai mic de foliculi îşi încep dezvoltarea lunar. Şansa de a obţine un ovul viabil se reduce pe măsură ce ne apropiem de vârsta menopauzei, existând chiar la femeile tinere cicluri fără ovulaţie, fără ca acest lucru să fie neapărat patologic (de exemplu, în condiţii de stres, modificarea mediului de viaţă).

Evaluarea rezervei de foliculi ovarieni se face prin:

·         Dozarea FSH în ziua a treia a ciclului menstrual (valori peste 10-15 UI/l sunt patologice)

·         Dozarea estradiolului seric în ziua a treia - valori mai mari de 80 pg/ml prezic o fecundabilitate redusă

·         Testul la clomifen citrat - determină o creştere mai mare a FSH comparativ cu LH la femeile cu rezervă ovariană redusă

Testarea rezervei de foliculi ovarieni este indicată la femeile peste 35 ani, în caz de infertilitate care este aparent inexplicabilă, istoric familial de menopauză precoce, chirurgie ovariană, istoric de iradiere sau chimioterapie, fumat.

Evaluarea prezenţei ovulaţiei se poate face prin:

·         Determinarea estradiolului în ziua a 14-a a ciclului menstrual (la o durată de 28 zile)

·         Detectarea vârfului de LH preovulator ( teste urinare sau salivare)

·         Aprecierea ecografică a dezvoltării foliculare şi ovulaţiei (examen ecografic cu sondă endovaginală)

·         Dozarea progesteronului seric (nivel mai mare de 3ng/ml dovedeşte că a existat ovulaţie)

·         Determinarea curbei menotermice (curba menotermica).

Evaluarea anomaliilor uterine sau tubare se poate realiza prin histerosalpingografie sau ecografie endovaginală, histeroscopie, laparoscopie exploratorie.

Sursa: www.medcenter.ro

 

 

 

 

Dr. Adina MAZILU

Medic specialist endocrinologie

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MODIFICARI COMPORTAMENTALE LA PERSOANELE CU ANEXITA Anexita reprezinta inflamatia tractului genital superior, adica a trompelor, ovarelor, endometrului si chiar a peretelui parietal al uterului. Anexita mai este cunoscuta si sub denumirea de boala inlamatorie pelvina.
Testarea bărbaţilor în cazul tratării și diagnosticării infertilității Testarea partenerului bărbat este mai simplă şi de obicei este prima treaptă utilizată în evaluarea unei infertilităţi.
Diagnosticarea şi tratarea infertilităţii Infertilitatea (sterilitatea) defineşte incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după un an de convieţuire, în absenţa utilizării oricăror metode de contracepţie.
Mituri despre infertilitate pe care ar fi bine sa le ignorati! In ciuda educatiei reproductive la scara larga, infertilitatea este in continuare un subiect predispus zvonurilor. Aceste speculatii denumite generic mituri nu doar ca nu au un fond stiintific sau medical, dar sunt luate in considerare de tot mai multe cupluri care isi doresc sa conceapa un copil...
Fertilitate Obtinerea unei sarcinii si nasterea unui copil reprezinta pentru 10% dintre cupluri o provocare marcata de esecuri. Numim sterilitate incapacitatea de a obtine sarcina dupa un an de raporturi sexuale neprotejate. Termenul de infertilitate este utilizat pentru imposibiliatea mentinerii...
Clinica Gynera lanseaza campania „Infertilitatea doare” - Tu stii ce inseamna sa nu poti avea copii? A avea un copil nu trebuie sa fie un lux. Astazi, mai mult ca oricand, de la fertilitate la infertilitate e doar un pas. Stresul, poluarea si stilul de viata epuizant isi pun amprenta asupra sanatatii si mai ales a psihicului, iar ignoranta si lipsa simptomelor in timp real transforma...