Cele mai citite
 


Cancerul la copii neidentificat la timp - a doua cauza de mortalitate
joi, 11 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Oncologie
 

 

Cancerul la copii este rar intalnit, probabilitatea imbolnavirii inainte de varsta de 19 ani fiind de 1 la 330 de cazuri, dar, cu toate acestea, boala reprezinta a doua cauza a mortalitatii infantile intrucat este diagnosticata tarziu, iar unele tratamente lipsesc.

 

 

“Cancerul este a doua cauza a mortalitatii infantile depasit doar de accidente. Cand boala oncologica este diagnosticata devreme, cu un tratament adecvat, majoritatea copiilor se pot vindeca. Din pacate, multe cazuri de cancer la copii sunt diagnosticate prea tarziu”, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, seful Sectiei de Oncologie Pediatrica a Institutului Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucuresti, conferentiar dr. Monica Dragomir. Aceasta a spus ca, in Romania, cancerul la copii reprezinta aproximativ 2% din totalul bolilor oncologice cu in jur de 500 de cazuri noi pe an.
 
Cancerul cel mai frecvent intalnit la copii este leucemia (cancerul sangelui) care este
responsabila pentru aproape un sfert din cazurile de cancer diagnosticate. Alte forme de cancer des intalnite sunt cele la creier, ochi, rinichi, cel care afecteaza sistemul limfatic sau sistemul osos. Medicul a criticat, totodata, faptul ca testele pentru depistarea acestei maladii se fac numai in cateva centre, iar tratamentele necesare unor anumite forme de cancer sunt de cinci ori mai scumpe in Romania decat in tarile UE. Medicii sustin ca aproape jumatate dintre copii ajung la doctor in stadii foarte avansate ale bolii, reducand astfel sansele de vindecare.
 
La randul sau, medicul onco-pediatru Anca Colita a spus ca in Romania au fost introduse terapii de ultima generatie pentru tratamentul oncologic numai ca accesul este destul de limitat din cauza fondurilor, aici fiind inclus si transplantul de maduva. “Din totalul celor 300 de transplanturi de maduva realizate la Fundeni, 30-35% au fost realizate la copii”, a mai spus medicul.

 

Articol preluat de la Agerpres(sursa ziarul Curentul)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Depistarea timpurie a cancerului la copii şi tineri, în atenţia specialiştilor Cancerul la copii este mai rar întâlnit, dar cu toate acestea este a doua cauză a mortalităţii infantile, depăşită doar de accidente, a evidenţiat marţi, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Monica Dragomir, şeful Secţiei de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic Bucureşti.
Cancerul la copii, cu teste puţine şi terapii scumpe Testele pentru depistarea precoce a cancerului la copii se efectuează doar în câteva centre în tara noastră. Iar la noi, comparativ cu celelalte ţări UE, tratamentele administrate în această patologie sunt chiar de cinci ori mai scumpe, avertizează şeful Secţiei de Oncologie Pediatrică a Institutului...
Medic oncolog: În 2012 au apărut peste 8.500 de cazuri noi de cancer la sân Cancerul de sân este în România pe primul loc din punct de vedere al incidenţei şi al mortalităţii, în anul 2012 apărând 8.981 cazuri noi, iar prevalenţa era aproape de 33,500 la suta de mii de paciente, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic oncolog.
Dr. Monica Dragomir (IOB): Aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii pe an se înregistrează în România Aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii se înregistrează anual în România, în prezent aproape 5.000 de pacienţi cu vârste mici având această boală în evoluţie sau remisiune, a declarat vineri într-o conferinţă şeful secţiei de oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic Bucureşti, dr. Monica...
Fumatul si poluarea – factori de risc pentru cancerul pulmonar Campanie de informare cu privire la cea mai agresiva forma de cancer – cancerul pulmonar Cu ocazia Lunii Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, Liga Română de Cancer si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continua si in 2012 campania de preventie, informare si educare...
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...