Cele mai citite
 


Anotimpul infectiilor streptococice
duminică, 11 noiembrie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Boli infectioase
 

 

O data cu venirea anotimpului rece nu ne schimbam doar garderoba, activitatile sau stilul de viata. Ne asteapta si o alta patologie medicala, alte temeri, cu alte modalitati de abordare.
Este momentul când aruncam lotiunea de plaja si cautam termometrul, când uitam de numele cu rezonante exotice ca West Nile si pestele dragon, de canicula si de neplacutele toxiinfectii alimentare care ne-au preocupat vara aceasta.
Acum este sezonul febrei, durerilor de cap si de gât, al guturaiului, gripei si... streptococilor!

 

 

De ce se incapataneaza sa ne deranjeze an dupa an si cum ajung sa afecteze o atat de mare parte a populatiei? De ce nu exista un vaccin impotriva lor? Cum reusesc sa aiba atâtea manifestari si localizari, afectând mai mult sau mai putin grav aproape toate organele corpului? De unde aceasta versatilitate care ii transforma uneori din pasnici colonisti in germeni patogeni sau abilitatea diabolica prin care ajung sa ne intoarca impotriva propriului nostru sistem imun? Iata o expunere impresionanta pentru niste germeni aparent banali!
 
Exista 18 grupe de streptococi, fiecare cu numeroase subtipuri. Cel mai important rol in patologia umana (si pana de curând aparent singular) este atribuit streptococul beta hemolitic grup A. Acesta determina variate infectii ORL, respiratorii, cutanate, osoase, articulare, cardiace, meningeale, genito-urinare, precum si afectiuni invazive ca socul toxic, septicemia sau fasciita necrozanta. Mai mult, in unele cazuri, din cauza unui raspuns imun inadecvat, dupa o astfel de infectie, oricât de banala, organismul ajunge sa isi atace propriile structuri, producându-se afectiuni grave ca reumatismul articular acut, glomerulonefrita acuta sau, mai nou, definitul sindrom PANDAS, toate acestea la vârsta copilariei. S-a descoperit insa ca, si alte tipuri de streptococi ne pot afecta sanatatea. Astfel, streptococii de grup B pot induce infectii grave ale nou nascutului chiar din primele zile de viata, producând meningite, septicemii sau pneumonii.
 
De asemenea, pot afecta si sanatatea mamei, determinând infectii uterine dupa nastere. Streptococii C si G pot produce la persoane cu imunitate scazuta endocardite, pneumonii, meningite, artrite, infectii urinare sau celulita, iar streptococii D, multi dintre ei populând intestinul, pot trece in sânge si pot genera infectii urinare, endocardite, abcese intraabdominale.
 
De aceea, bolile streptococice nu ar trebui nici neglijate, nici tratate empiric, cu un cocteil de antibiotice sau cu niste pastile ratacite prin casa. Este necesar un diagnostic precis, elaborat in urma unui consult medical, completat cu teste de laborator, iar tratamentul cu antibiotice trebuie stabilit in doze si pe o perioada corespunzatoare. În lipsa unui tratament adecvat se produc complicatii, dar in acelasi timp se selecteaza tulpini rezistente si se mareste numarul purtatorilor.
 

Articol preluat de la Agerpres (sursa ziarul Jurnalul National)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Nu tratati amigdalita si otita? - Va expuneti la riscuri foarte grave Amigdalitele si otitele sunt printre cele mai frecvente afectiuni in randul copiilor si pot duce la complicatii grave, putand fi un punct de plecare catre meningita daca nu sunt tratate la timp. De multe ori astfel de afectiuni sunt virale, insa multi parinti trateaza copiii cu antibiotice, in...
Bacteria E.coli poate provoca infecţii urinare (studiu) Bacteria intestinală E.coli poate ajunge prin uretră până la vezică şi provoca infecţii urinare ''dureroase", potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea din Basel (Elveţia) şi publicat de revista Nature Communications, relatează EFE.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI - Alimentele care ne... răcoresc Pe caniculă, totul în jurul nostru este fierbinte, intens şi chiar obositor iar combaterea ei pare uneori imposibilă, piscina, duşul, hainele din bumbac de culoare deschisă şi aerul condiţionat fiind câteva elemente externe care ne uşurează ziua de vară.
Harghita: Canicula favorizează intoxicaţiile cu ciuperci, muşcăturile de căpuşe sau toxiinfecţiile alimentare Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc a înregistrat, în ultimele zile, mai multe cazuri de muşcături de căpuşe, toxiinfecţii alimentare şi o muşcătură de şarpe.
Corpul de control al premierului: Suspiciuni că Spitalul de Pediatrie Piteşti a raportat date neadevărate despre infecţiile nosocomiale Reprezentanţii Spitalului de Pediatrie Piteşti au consemnat în Registrul de infecţii nosocomiale, lunar, între 1 ianuarie 2015 - 16 februarie 2016, faptul că nu a fost identificată nicio infecţie nosocomială, fără a exista însă buletine de analiză în acest sens, existând astfel suspiciunea că înregistrările...
Alimente de evitat in timpul sarcinii Sarcina este o perioada a schimbarilor pentru care orice viitoare mamica trebuie sa se pregateasca temeinic: modificarile hormonale, fluctuatiile in greutate si bineinteles, clasicele pofte culinare!