Cele mai citite
 


Cum sa recuperati banii cheltuiti “abuziv” in spital
joi, 11 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Mii de romani asigurati care au platit in spitale sume consistente pentru analize sau medicamente au depus acte prin care cer banii inapoi. Un bucurestean are de luat o suma-record.
O lege din 2008 le permite românilor asigurati care sunt pusi sa cumpere medicamente sau materiale sanitare in spitale sa poata recupera banii pe ele.

Cazurile de pacienti care si-au cerut inapoi banii cheltuiti sunt de ordinul miilor, insa cele in care li se plateste ceva sunt rare. Cei care nu reusesc sa razbeasca pe cont propriu cer sprijinul asociatiilor de protectie a bolnavilor, care ajung in instanta daca e vorba despre recuperarea unor sume mari.
 
Stenturile "au mers" 6 luni
"Daca, pâna acum câtiva ani, bolnavii erau pusi sa cumpere medicamente pentru bolile mai grave, acum nu mai exista aproape niciun fel de medicament. Reclamatiile pe care le primim sunt de la pacienti care si-au cumparat inclusiv materiale sanitare, dezinfectante si consumabile", spune Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor din Romania, care adauga faptul ca la asociatia pe care o conduce a primit 1.300 de sesizari ale unor pacienti care au cheltuit bani in spitale si vor sa-i recupereze.
O alta nemultumire este ca nu exista dispozitive medicale in unitatile sanitare (proteze la ortopedie, valve si stenturi la cardiologie), desi exista programe nationale prin care acestea ar trebui asigurate.
 
Bucuresteanul Gheorghe Prodorom este un exemplu graitor. Barbatul de 55 de ani se lupta in instata pentru a-si recupera 26.000 de lei pe care i-a platit pe stenturi.
"În 2005 am fost internat la Institutul Fundeni si am facut o coronarografie din care a reiesit ca vasele imi erau infundate (doua 85% si unul 70%). Mi-a fost frica sa fac bypass si am ales sa mi se puna stenturi." Avea nevoie de trei stenturi. Costurile erau destul de ridicate, iar spitalul nu avea dispozitivele necesare. "În aceste conditii, am platit
26.000 de lei", povesteste barbatul.
Din nefericire, dispozitivele nu au functionat, iar dupa sase luni a inceput sa se simta rau. La Spitalul Floreasca i s-a facut un bypass. Ajutat de Asociatia pentru Protectia Pacientilor, a actionat in justitie Institutul Fundeni pentru recuperarea banilor cheltuiti, iar prima infatisare e luna viitoare.
 
ASIGURATI CARE AU REUSIT
Printre cei care au resit sa recupereze deja bani cheltuiti in spitale se afla familia Bugaru din Timisoara. Aceasta a luat inapoi banii dati din buzunar in timpul internarii in Spitalul Judetean Timisoara, pentru o investigatie RMN si patru tipuri de medicamente.
 
"Ne-au spus ca nu au fonduri si sa ne descurcam" Pavel Bugaru, 54 de ani, povesteste ca a aflat din presa ca pacientii pot cere inapoi banii cheltuiti in timpul spitalizarii. "Au fost internate soacra si sotia mea. A trebuit sa suportam noi diverse cheltuieli. Pentru batrâna, deexemplu, am cumparat medicamente, ea fiind operata de apendicita, iar pentru sotie, care are probleme neurologice, am platit un RMN. Medicii spuneau ca nu au fonduri si ca trebuie sa ne descurcam cum putem", isi aminteste barbatul.
Pavel a mers la conducerea spitalului. "Norocul meu a fost ca strang toate facturile si chitantele. Astfel am putut arata si banii cheltuiti pe medicamente, si pe RMN". Banii (226,62 de lei) i-a primit la o jumatate de an dupa ce a fost anuntat ca i s-a aprobat dosarul.
 
În 2009, Spitalul Judetean Timisoara a rambursat catre sapte solicitanti aproximativ 6.000 de lei, pentru medicamentele si materialele cumparate pe durata spitalizarii, iar pentru alti 24 s-au intocmit liste de asteptare, urmând ca plata sa fie efectuata anul acesta.
 
Si la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti s-au primit "nenumarate cereri de restituire a banilor cheltuiti de pacienti in timpul internarii". "Unele cereri au fost solutionate prin plata, insa in general nu s-au dat banii pentru ca multe cereri nu fac obiectul legii, iar in al doilea rând pentru ca sumele nu pot fi platite din cauza ca bugetul nu e modificat  astfel incât sa prevada un cont de unde sa se poata face plata pentru aceste solicitari", afirma CatalinCârstoiu, director la Spitalul Universitar din Bucuresti, care spune ca exista cazuri in care un pacient consuma 2.000 de euro si spitalul primeste doar 2.000 de lei. Tocmai pentru ca nu exista un buget special pentru astfel de decontari, "sunt mangeri care au impus doctorilor, prin dispozitii verbale, sa nu mai elibereze astfel de retete pentru ca le vor fi imputate, iar medicii elibereaza retete pe post-ituri, fara parafe", spune presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu.
Conform Legii 157/2008, pacientii au dreptul la rambursarea cheltuielilor facute pe perioada spitalizarii pentru medicamente si materiale sanitare. "Legea insa e interpretabila, iar asociatia noastra a câstigat procese si pentru dispozitive medicale. Acelasi lucru e valabil si in cazul RMN-ului", mai spune Barbu.
 
DREPTURI
Ghidul pacientului
Conform Legii nr. 157/2008, pacientii au dreptul la rambursarea cheltuielilor facute in spital pentru medicamente si materiale sanitare. Rambursarea analizelor nu e trecuta in lege, dar si acestea pot fi platite (art. 998-1000 Cod Civil), care reglementeaza despagubiri pe care trebuie sa le primeasca o persoana vatamata.
Pasi de urmat:
1. Pacientul e informat de medic ca nu are un anumit produs;
2. Înainte de a cumpara, bolnavul face o cerere catre seful de sectie si catre manager;
3. Dupa aprobare, poate cumpara ce are nevoie;
4. La final se face cerere de rambursare catre conducere.
 
Articol preluat de la Agerpres (sursa ziarul Evenimentul Zilei)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti cumpără materiale sanitare şi dezinfectanţi pentru chirurgie cardiovasculară Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti vrea să achiziţioneze, printr-o procedură de licitaţie deschisă, materiale sanitare şi dezinfectanţi pentru chirurgie cardiovasculară, potrivit unui anunţ publicat sâmbătă în SEAP.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti precizează că are toate materialele şi medicamentele necesare răniţilor din Colectiv Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) a precizat, duminică, că deţine toate materialele sanitare şi medicamentele necesare pentru tratamentul pacienţilor internaţi.
Comunicat de presă - Asociaţia Română împotriva Leucemiei ARIL a dotat Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti cu un flowcitometru în valoare de circa 200.000 de euro
Braşov: Fonduri pentru câte două-trei proteze de şold şi genunchi pe zi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, va primi în acest an mai multe fonduri pentru programele naţionale de sănătate, a anunţat luni directorul spitalului, dr. Adrian Albotă, într-o conferinţă de presă la prefectura Braşov.
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.