Cele mai citite
 


Bolile inimii. Afectiunile congenitale
joi, 11 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

 
 
Multi copii se nasc cu afectiuni ale inimii, datorate in special malformatiei uneia dintre valve care poate fi corectata printr-o interventie chirurgicala.
 

Exista si alte afectiuni ale inimii intalnite la copii , cum ar fi si deschiderile anormale in inima, care permit sangelui sa treaca dintr-o parte a inimii in cealalta. In acest caz, sangele dezoxigenat traverseaza inima, fara sa fi trecut prin plamani, iar apoi este pompat in organism inca o data. Aceasta afectiune, cunoscuta sub numele de „gaura in inima”, se poate vindeca pe masura ce copilul creste. Daca nu se inregistreaza nici o imbunatatire, aceasta malformatie poate fi reparata prin interventii chirurgicale.

In unele cazuri, conexiunile dintre vene sau artere si inima pot fi anormale, provocand intoarcerea sangelui dezoxigenat inapoi in organism. In astfel de cazuri, pielea copilului capata o nuanta albastruie, iar afectiunea de care sufera este cunoscuta sub numele de „copil albastru”. Unii copii se nasc cu obturatii sau blocaje ale arterelor coronare , care impiedica curgerea sangelui prin muschii inimii. Acestea vor duce la sufocarea copilului si uneori la lipsa de energie .

Copiii care sufera de aceste afectiuni sunt mai obositi si pot avea o crestere mai lenta . Problemele arterelor coronare pot fi rezolvate cu ajutorul chirurgiei, iar in cazurile foarte grave pot fi necesare mai multe operatii. Totusi peste75% din afectiunile congenitale ale inimii pot fi vindecate in urma interventiilor chirurgicale, iar in unele cazuri mai grave s-au inregistrat ameliorari importante.

Pericardita este inflamarea membranei ce inconjoara inima si duce la acumularea de lichid sub membrana. Aceasta poate aparea in urma unor boli infectioase repetate, unei infectii renale sau unei artrite . Lichidul trebuie extras prin metode chirurgicale, pentru ca pacientul sa supravietuiasca.

Inflamarea tesutului muschiului inimii, miocardita, poate deteriora permanent si ireparabil celulele muschiului. Singurul tratament pentru acesata boala este transplantul de inima.

Cardiomiopatia este o alta afectiune a muschiului inimii. Muschiul poate sa fie slabit sau sa nu se fi dezvoltat complet, impiedicand astfel inima sa functioneze in mod eficient. In cele mai multe cazuri peretele situat intre cele doua compartimente ale inimii se ingroasa. Aceasta boala se trateaza cu medicamente care relaxeaza inima, uneori fiind necesare interventii chirurgicale. Medicii sunt cei care decid daca pacientul are nevoie de un transplant de inima.

De la stabilirea primului diagnostic de atac de cord in 1927, s-au realizat progrese deosebit de importante in ceea ce priveste tratamentul bolilor de inima. Cu toate acestea pentru o inima foarte bolnava, care nu poate fi vindecata prin intermediul altor tehnici chirurgicale, transplantul reprezinta ultima sansa.
 
Articol preluat de pe www.musetel.ro

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Târgu Mureş: Transplant de cord la un pacient care a mai suferit în trecut o operaţie pe cord deschis O echipă multidisciplinară condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a efectuat vineri al cincilea transplant de inimă din acest an, la un bărbat în vârstă de 38 de ani din judeţul Arad...
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu - Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.
La Toulouse au fost efectuate primele transplanturi renale robotice la persoane obeze La Spitalul Universitar din Toulouse au fost efectuate două transplanturi de rinichi asistate de un robot chirurgical unor pacienţi obezi, neeligibili în mod normal pentru astfel de operaţii, din cauza excesului de greutate, aceasta fiind o intervenţie chirurgicală în premieră în Europa, a anunţat instituţia...
Intervenţie în premieră în chirurgia cardiovasculară din România realizată la Spitalul Monza O procedură inovatoare de schimbare de valvă pe cord deschis a avut loc în premieră pentru chirurgia cardiovasculară, atât din mediul privat, cât şi public, la Spitalul Monza Bucureşti.