Cele mai citite
 


Mituri despre cuptorul cu microunde
joi, 11 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

 

Ca mai toate inventiile de pana acum, cuptorul cu microunde si-a avut originea intr-o tehnologie inovatoare si dedicata unei cu totul altei sfere de cercetare. Bazele cuptorului cu microunde s-au pus in 1946 in timpul cercetarilor legate de radare, cand dr. Percy Spencer a facut o descoperire ciudata: testand un tub vacuum a constatat ca batonul de ciocolata pe care il avea in buzunar s-a topit

Pentru a testa relatia cauza-efect, a pus cateva graunte de popcorn in apropierea tubului si, spre suprinderea lui, a constatat ca acestea au inceput sa se expandeze si sa sara prin tot laboratorul. Al treilea experiment a avut ca protagonist un ou care, pus in preajma tubului, a explodat. Concluzia stiintifica si logica ce a putut fi trasa din toate aceste experimente a fost clara: toate transformarile care au avut loc in cele trei alimente se datorau expunerii la energia microundelor de joasa densitate.
 
Nocivitatea cuptorului cu microunde
Exista voci care sustin ca efectele pe care cuptorul cu microunde le are asupra organismului uman sunt nocive. Cele mai frecvente dintre acestea sunt prezentate in cele ce urmeaza:
 
Argument 1:
Radiatiile emise de aceste cuptoare, desi nu foarte puternice, sunt corelate de unii specialisti cu efecte cancerigene si efecte negative asupra ochilor.
Contraargument:
Alti specialisti sustin cu tarie nu doar ca prepararea hranei la microunde nu e cancerigena, ci ca, de fapt, este mai sanatoasa decat prepararea prin prajit sau prin fript. In cazul carnii, aceste ultime doua modalitati pot crea un anumit tip de amine ce sunt cunoscute ca fiind cauzatoare de cancer.
 
Argument 2:
Scurgerile pe care cuptorul cu microunde le poate avea (unii sustin ca toate aceste instrumente au scurgeri) iradiaza organismul uman, provocand diverse efecte negative asupra lui.
Contraargument:
Un studiu efectuat in 2000 a testat 103 cuptoare cu microunde vechi si 60 noi, inregistrand scurgeri la doar unul din cele vechi (acesta avea o varsta de 23 de ani). Si chiar daca cuptorul dvs. ar avea scurgeri, nu veti fi inecat in radiatii, intrucat microundele isi pierd din intensitate foarte repede şi se disipa, disparand.
 
Argument 3:
Cand pregatesti mancarea la microunde, distrugi nutrientii din componenta, punandu-ti sanatatea in pericol.
Contraargument:
In realitate, spun unii cercetatori, microundele retin mai multi nutrienti decat oricare dintre celelalte maniere de gatit, daca nu este folosita o mare cantitate de apa si nu se “supragateste” mancarea. Multi oameni considera ca temperaturile ridicate distrug vitaminele, cand de fapt acestea se dovedesc a fi foarte rezistente la caldura.
 
Articol preluat de pe www.reteteculinare.ro

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tipul de hrană ar duce la modificarea genelor (studiu) Cercetători britanici au făcut o descoperire uimitoare: nutrienţii ingeraţi ar modifica funcţionarea celulară şi, prin urmare, producerea proteinelor, fenomen care ar influenţa direct genele, relatează metronews.fr.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Cuptorul cu microunde - beneficiu sau risc? Din ce în ce mai mulţi români folosesc cuptorul cu microunde ca pe un mijloc comod de a găti, încălzi sau dezgheţa alimentele, însă unii îşi pun întrebări privitoare la urmările folosirii acestor cuptoare asupra siguranţei alimentelor astfel încălzite şi chiar la efectele acestora asupra sănătăţii.
Pentru a pierde în greutate, mâncaţi ciocolată neagră, dar cu moderaţie (studiu) Un nou studiu american scoate în evidenţă valenţe noi ale ciocolatei negre, care, consumată cu moderaţie ca parte a unui stil de viaţă sănătos, poate duce la reducerea indicelui de masă corporală, relatează AFP.
Descoperire importanta in tratarea cancerului pulmonar: Un nou compus aflat in curs de cercetare, prelungeste semnificativ durata de viata a pacienţilor cu cancer pulmonar In cadrul celui de-al 35-lea Congres al Societatii Europene de Oncologie Medicala ( ESMO), Roche a prezentat studii clinice care arata progresele semnificative obtinute in tratamentul persoanelor diagnosticate cu cancer bronho-pulmonar.
TOP ŞTIINŢÃ Principalele noutăţi din domeniu anunţate în luna aprilie Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc. Prezentăm o selecţie...
Ceai cu lămâie împotriva cancerului ovarian (studiu) Ceaiul şi lămâia (printre alte alimente) exercită un efect protector împotriva cancerului ovarian, datorită conţinutului bogat de flavonoizi, arată un studiu realizat pe circa 200.000 de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani, ţinute sub observaţie în medie 30 de ani.