Cele mai citite
 


SUA pregăteşte cea mai dură campanie antitutun din ultimii 25 de ani
vineri, 12 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vor fi eliminate aşa-numitele denumiri 'light', 'soft', 'scăzut în nicotină' şi vor fi interzise ţările cu gust de fructe, dulciuri, mirodenii sau alte arome îmbietoare şi vor fi plasate imagini cutremurătoare pe toate pachetele de ţigări, notează joi ziarul ABC.
Un bărbat expirând fumul prin incizia făcută în trahee, altfel spus direct prin gât. Alături de această imagine şocantă un avertisment: Fumatul dăunează grav sănătăţii'. Altă posibilitate 'fumatul în timpul sarcinii afectează viaţa copilului tău' şi alături imaginea unui nou-născut prematur care plânge chinuit de suferinţă într-un incubator. Ori, 'fumatul provoacă cancer de plămâni' alături de poza unui cadavru aflat la morgă. Sau simplu: 'fumatul ucide' iar alături poza unui alt cadavru.

De data aceasta i se vede faţa şi bustul dezgolit brăzdat de o cicatrice imensă în urma autopsiei efectuate. Se vede însă şi un licăr de speranţă în toată această atmosferă de film horror: 'Renunţarea la fumat reduce riscurile pentru sănătatea ta'. În acest caz imaginea este cea a unui individ agitat, dar sănătos, care îşi descheie cămaşa pentru a-şi arăta tricoul pe care este desenat simbolul fumatul interzis, iar sub el următorul text: 'Eu am reuşit'.

Sunt doar câteva exemple ale noilor reclame ale puternicei agenţii americană a alimentaţiei şi medicamentelor (FDA, în engleză) pe care le-a propus să apară pe pachetele de ţigări. Ideea nouaă este ca imaginile să fie mult mai mari şi mai brutale iar avertismentele privind riscurile asupra sănătăţii să fie mai şocante. Nu există nici o limită a subtilităţii în faţa amplorii unui fenomen pe care autorităţile îl consideră deja o epidemie.

Există ideea greşită că în SUA oamenii nu fumează. Este adevărat că legile americane antitutun sunt mai dure decât în Europa şi au fost de mai mult timp implementate, dar nu este vorba de o ţară 'liberă de fum'. Există de asemenea paradoxuri ca enclave permisive şi progresiste, precum oraşul New York, să fie mult mai drastic cu fumătorii decât alte oraşe considerate dure precum Detroit.

Autorităţile sanitare americane estimează că în fiecare zi încearcă pentru prima dată să fumeze 4.000 de tineri în timp ce 1.000 devin fumători. Nu pare mult la o populaţie de 300 de milioane de locuitori, dar sunt foarte mulţi. Se calculează că tabagismul ucide anual 443.000 de persoane în SUA şi este cauza a jumătate din mortalitatea cazurilor de cancer, potrivit The Washington Post. Este şi motivul pentru care FDA a decis să lanseze cea mai dură campanie de 25 de ani încoace.

Vor fi eliminate cuvintele 'light', 'soft', 'scăzut în nicotină' şi vor fi interzise ţigările cu gust de fructe, dulciuri sau alte arome îmbietoare şi vor fi impuse mai multe restricţii vânzării tinerilor. Dar vârful de lance vor fi fără îndoială setul de imagini şocante care vor însoţi pachetele de ţigări între septembrie şi octombrie din 2012.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Cum renuntam la fumat? – partea a 3 a - Studiu si recomandari privind renuntarea la fumat In SUA , la Centrul Medical al Universitatii Duke, s-a desfasurat un studiu efectuat pe un numar mare de subiecti, care a avut drept scop identificarea cauzelor care duc la cresterea in greutate a celor care se lasa de fumat. Rezultatele lor sunt in prezent folosite in toata lumea de medicii si...
Cum renuntam la fumat? – partea 1 Mai mult de jumatate din pacientii care imi intra pe usa sunt fumatori, iar din acestia o treime sunt obezi, alta treime sufera de boli cardiovasculare si cealalta parte de boli digestive. 60% din pacientele abia intrate la menopauza au osteoporoza si sunt fumatoare. Primul meu sfat logic si de...
Peste 4 milioane de români au risc crescut de cancer pulmonar Prin campania Respiră Sănătate, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenția asupra riscului de cancer pulmonar. Boala provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaților și este a treia afecțiune necruțătoare în rândul femeilor1.
SUA: Nu doar fără fumat, ci chiar şi fără fumători la locul de muncă... Mai multe persoane din SUA aflate în căutarea unui loc de muncă se confruntă cu o situaţie nouă: nu numai să nu fumeze la serviciu, ci chiar să se lase de fumat..., scrie în ediţia sa de vineri USA Today.
Fumatul si poluarea – factori de risc pentru cancerul pulmonar Campanie de informare cu privire la cea mai agresiva forma de cancer – cancerul pulmonar Cu ocazia Lunii Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, Liga Română de Cancer si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continua si in 2012 campania de preventie, informare si educare...