Cele mai citite
 


Daily Mail: Râsul este instinctiv, în timp ce plânsul se învaţă
vineri, 12 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oamenii se nasc cu instinctul de a râde, iar plânsul se învaţă pe parcurs, ca un comportament social de exteriorizare a durerii sau tristeţii, conform unui studiu olandez publicat în ultimul număr al revistei New Scientist, relatează joi publicaţia Daily Mail.
Conform studiului, râsul ca şi comportament social este înnăscut, instinctiv, în timp ce plânsul, sau alt mod de vocalizare emoţională a nefericirii sau a durerii este învăţat pe parcurs.

Faptul că nou născuţii plâng la naştere este explicat prin şocul naşterii în sine şi prin nevoia reflexă de oxigen, în nici un caz ca expresie a tristeţii.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii olandezi au solicitat unui număr de 16 voluntari să emită sunete care să exprime anumite emoţii, fără să apeleze la ajutorul cuvintelor. Jumătate dintre voluntari erau surzi.

Interpretarea unor emoţii precum tristeţea, frica, uşurarea după depăşirea unui obstacol, furia, ilaritatea şi altele a fost înregistrată şi prezentată apoi unui alt grup de 25 de voluntari cu auzul normal, care au fost rugaţi să identifice fiecare emoţie exprimată audio.

Doar râsul şi suspinul de uşurare au fost uşor de identificat de pe înregistrările voluntarilor surzi. Toate celelalte sunete, inclusiv plânsul şi strigătele de teamă, au fost mult mai uşor de identificat corespunzător când au provenit de la voluntarii fără dificultăţi de auz.

Având în vedere faptul că voluntarii surzi din naştere nu au avut niciodată şansa de a auzi pe cineva râzând, oamenii de ştiinţă au tras concluzia că oamenii se nasc ştiind cum să râdă. Însă exprimarea tristeţii prin plâns vine în urma experienţei, este un comportament învăţat şi nu înnăscut.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Infanticidul imediat după naştere, un fenomen subestimat Un studiu al Inserm arată că numărul de infanticide imediat după naştere este de 5,4 ori mai mare decât decât se spune în statisticile oficiale. El trasează, de asemenea, pentru prima dată, profilul social şi psihologic al mamelor care comit aceste infanticide, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de miercuri...
Părinţii îşi transmit fobiile faţă de păianjeni sau şerpi către copii Frica iraţională de şerpi sau de păianjeni este un comportament preluat de copil de la părinţi, conform unui studiu care dezminte ipoteza că aceste fobii sunt legate de procesul de evoluţie şi de instinctul de supravieţuire, studiu publicat în ultimul număr al revistei Current Directions in Psychological...
Cercetătorii finlandezi au elaborat o primă 'hartă corporală a emoţiilor' 'A avea fluturi în stomac', 'a simţi cum îţi urcă sângele în cap', 'a avea inima strânsă' - de secole limba vorbită atribuie câte o manifestaţie fizică fiecăreia dintre emoţiile umane, iar studii ştiinţifice efectuate în ultimii 20 de ani au dezvăluit că acest lucru nu ţine doar de credinţa populară...
Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie (studiu) Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie, tristeţea, iritabilitatea şi somnolenţa fiind uneori simptome care preced maladia, se arată într-un studiu desfăşurat în 34 de centre de depistare americane şi preluat de lefigaro.fr.
Femeile obeze dau naştere la copii mai ''în vârstă'' din punct de vedere biologic (studiu) Copiii ale căror mame sunt obeze ar fi mai ''în vârstă'' din punct de vedere biologic decât cei născuţi de femei care au o greutate normală, potrivit unui studiu efectuat recent în Belgia şi publicat luni în jurnalul ''BMC Medicine'', informează Live Science.
Studiu: Copiii instituţionalizaţi de la naştere prezintă un risc crescut de întârzieri importante în dezvoltare Copiii instituţionalizaţi încă de la naştere prezintă un risc crescut de întârzieri importante în dezvoltare, de la probleme psihiatrice, până la afectări ale dezvoltării cognitive, aceştia având probleme de discernământ, de control al impulsurilor şi de păstrare a amintirilor, relevă un studiu realizat...