Cele mai citite
 


Institutul de Antropologie 'Francisc I. Rainer', la 70 de ani de la înfiinţare
vineri, 12 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Directorul onorific al Institutului de Antropologie 'Francisc I. Rainer', acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, a primit, joi, din partea vicepreşedintelui Academiei Române, Cristian Hera, distincţia 'Meritul Academic', cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea institutului.
Mulţumind pentru distincţia acordată, acad. Bălăceanu-Stolnici a apreciat că în istoria sa institutul a avut 'o evoluţie interesantă, extinzându-şi domeniul de la antropologia medicală pe toată paleta antropologiei moderne, meritele revenind directorilor instituţiei, profesorii Mincu şi Săhleanu, care au avut o deschidere dincolo de evoluţionismul îngust al domeniului'.
Despre istoria institutului au conferenţiat acad. Laurenţiu Mircea Popescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române, acad. Constantin Ionescu-Târgovişte, membru corespondent al Academiei Române, membru al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei, prof. dr. Ion Pânzaru, rectorul Universităţii Bucureşti, prof. dr. Ion Fulga, prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti, dr. Cristina S. Glavce, directorul Institutului de Antropologie 'Francisc I. Rainer' al Academiei Române, Matei Stîrcea-Crăciun, secretarul ştiinţific al institutului, prof. dr. Radu Iftimovici, membru al Academiei Române.
La eveniment a participat şi principesa Margareta, ca reprezentant al Regelui Mihai I, întemeietorul institutului.
Manifestarea va continua cu o sesiune de comunicări ştiinţifice, sub genericul 'Corp şi corporalitate'.
Institutul de Antropologie a fost înfiinţat, prin decret al Regelui Mihai I, graţie eforturilor prof. dr. Francisc I. Rainer (1874 - 1944), titular al catedrei de Anatomie (1919 - 1941) la Facultatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti.
Iniţial, un Muzeu şi Laborator de Antropologie (decembrie 1939) în cadrul Facultăţii de Medicină, Institutul dobândeşte autonomie şi titulatura actuală în cadrul Universităţii din Bucureşti (legea 822, 13 noiembrie 1942).
Trecând ulterior la Ministerul Educaţiei, al Sănătăţii, iar acum sub patronajul Academiei Române, Institutul desfăşoară o activitate de cercetare fundamentală şi aplicativă cu specific bio-medical, socio-cultural şi paleo-antropologic.
Institutul adăposteşte una dintre cele mai largi colecţii osteologice din Europa.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicul Adrian Streinu-Cercel împlineşte 60 de ani Medicul Adrian Streinu-Cercel s-a născut la 30 august 1956 în comuna Şipote (Orbeni), judeţul Bacău. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii "Carol Davila" din Bucureşti (1976-1982). Doctor în medicină (1999). Diplomat în Management Medical ACODESS (Rennes, Franţa, 1991). A urmat...
Prof.dr. Florian Popa: Şcoala medicală românească încă este bună - interviu Prof.dr. Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Carol Davila' din Bucureşti, consideră că învăţământul medical românesc se află, în prezent, în regres faţă de ceea ce a fost, din cauza lipsei de interes a candidaţilor, dar susţine că tot corpul didactic este valoros.
Salon de carte universitară la Facultatea de Medicină şi Farmacie Un salon de carte universitară, care propune studenţilor medicinişti sau farmacişti o serie de titluri din bibliografia de specialitate, s-a deschis, vineri, în holul central al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti.
Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici: Antropologia e un fel de ştiinţă a ştiinţelor - interviu Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, reputat antropolog, medic neurolog şi geriatru, care în prezent conduce onorific Institutul de Antropologie 'Fr. Rainer' al Academiei Române, a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre actualitatea antropologiei şi despre cercetările în acest domeniu...
Bihor: Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, acreditată şi de încredere Toate specializările Facultăţii de Medicină şi Farmacie, din Universitatea Oradea, au obţinut calificativul 'încredere', sunt acreditate şi pot funcţiona la parametri normali, după ce Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a decis să acrediteze şi specializarea Medicină...
Galaţi: Facultatea de Medicină şi Farmacie, cea mai căutată de candidaţi, la Universitatea Dunărea de Jos Galaţi, 23 iul /Agerpres/- Cea mai căutată facultate de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi este cea de Medicină şi Farmacie, unde s-au înscris 843 de candidaţi din zece judeţe ale ţării, pe cele 185 de locuri disponibile.