Cele mai citite
 


Sifilisul - boala cu transmitere sexuala
sâmbătă, 20 octombrie 2012   ::   3 Comentarii :: :: Articole medicale, Viata Sexuala, Boli infectioase
 

 

Infectiile transmise sexual (ITS) sunt una dintre cele mai comune cauze de imbolnavire a populatiei de varsta tanara si au consecinte negative asupra starii de sanatate a indivizilor afectati, a potentialului lor reproductiv si a colectivitatilor din care acestia provin.

Sifilisul este o boala venerica produsa de catre Treponema pallidum. Netratata, boala progreseaza pe parcursul a trei stadii care se pot intinde pe mai multi ani:

Sifilis primar caracterizat clinic prin eroziune/ulceratie cu baza dura (sancru dur) care apare la locul de inoculare dupa aproximativ 3 saptamani (10-90 zile) de la contaminare. Sancrul este de obicei unic, nedureros, cu baza indurata, margini nete, bine delimitate si fundul curat; se insoteste de adenopatie regionala neinflamatorie. In leziune sau in ganglionii afectati se poate evidentia T. pallidum prin ultramicroscopie sau imunofluorescenta directa. In functie de existenta unei serologii negative sau pozitive, sifilisul primar poate fi seronegativ sau seropozitiv.
Sifilisul secundar in care serologia este pozitiva alaturi de afectarea sistemica manifestata prin eruptie generalizata polimorfa care poate afecta trunchiul, regiunile palmo-plantare, regiunea genitala, mucoasele, poliadenopatie neinflamatorie. Rareori pot aparea: alopecie „in luminisuri”, manifestari oculare (uveita anterioara, sclerita, irita, retinita, papilita, nevrita optica), meningita, paralizii de nervi cranieni, hepatita, splenomegalie, periostita, glomerulonefrita etc.
Sifilisul tertiar in care clinic sunt prezente una sau mai multe dintre urmatoarele manifestari: sifilis tertiar benign (afectare cutanata, osoasa si viscerala, cu exceptia sifilisului cardiac si nervos); neurosifilis (meningovascular, parenchimatos – pareza generala progresiva, tabes dorsalis si asimptomatic – anomalii ale LCR); cardio-vascular (aortita, angor pectoris, insuficienta aortica, stenoza ostiului aortic, anevrism aortic). In acest stadiu serologia este pozitiva si apar modificari ale LCR (serologie pozitiva in LCR, modificari ale celularitatii LCR sau a proteinorahiei). Sifilis latent in care manifestarile clinice de sifilis sunt absente, iar serologia este pozitiva atat pentru testele netreponemice, cat si a celor treponemice.
Anticorpii pentru sifilis apar in sange la 4-6 saptamani dupa contaminare.
Testele netreponemice determina prezenta reaginelor care sunt autoanticorpi non-treponemici indreptati impotriva antigenelor cardiolipinice. Aceste teste includ RPR (Rapid Plasma Reagin) si VDRL (Veneral Disease Research Laboratory). Centrul de Control si Preventie a bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii recomanda aceste teste pentru screening-ul sifilisului. Totusi, ele pot furniza rezultate negative in anumite cazuri de sifilis tertiar si de asemenea, pot furniza rezultate fals-pozitive.
Testele treponemice detecteaza anticorpii fata de T. pallidum. Testele includ testele bazate pe aglutinarea particulelor (TP-PA/TP-HA) si a anticorpilor treponemici fluorescenti (FTA-Abs). Aceste teste confirma diagnosticul de sifilis cand testele netreponemice sunt si ele pozitive. 
Diagnosticul sifilisului necesita o corelare intre istoricul bolii, datele clinice si rezultatele testelor serologice. T. pallidum este diagnosticat atunci cand atat testele de screening cat si cele de confirmare sunt pozitive.
Sensibiltatea testelor netreponemice si a celor treponemice variaza in functie de stadiul in care se afla boala.
Acest lucru este redat in tabelul de mai jos.

 

Test
Stadiu primar
Stadiu secundar
Stadiu tertiar
Netreponemic
 
VDRL
70
99
1 (tratat)
RPR
80
99
0
Treponemic
 
FTA-abs
85
100
98
TPHA
65
100
95

 

 
Exista situatii in afara infectiei cu T. Pallidum cand testele netreponemice furnizeaza rezultate fals-pozitive.

 

Procent aproximativ de reactii fals-pozitive
Boli in care pot aparea reactii fals-pozitive a testelor netreponemice
100
Malarie
60
Lepra
20
imunizari active recente, mononucleoza infectioasa, LES
10
hepatita virala, leptospiroza, periarterita nodoasa, tripanosomiaza
≤5
artrita reumatoida, endocardita reumatoida, pneumonie pneumococica, tuberculoza, sarcina

 

 
Exista situatii in care testarea serologica furnizeaza rezultate negative:
• Infectia recenta, anticorpii inca nu au fost produsi; testele se vor repeta la o saptamana, o luna si trei luni interval;
• Sifilis latent sau faza inactiva a bolii;
• Pacienti imunodeprimati.
Titrul anticorpilor, detectati prin teste netreponemice, se coreleaza de obicei cu activitatea bolii si, ori de cate ori este posibil, se recomanda ca inaintea initierii tratamentului sa se obtina un rezultat cantitativ al testelor netreponemice.
In general, este de asteptat ca dupa tratament testul netreponemic sa devina negativ la majoritatea pacientilor; cu toate acestea, la unii pacienti anticorpii pot persista in titru mic pentru perioade foarte lungi de timp, uneori tot restul vietii, si pot determina un rezultat pozitiv persistent al testelor netreponemice, fara ca aceasta sa mai semnifice infectie activa si sa mai necesite tratament. In aceste situatii, pentru a considera ca raspunsul terapeutic este adecvat, observarea unei reduceri de patru ori a titrului testului netreponemic este necesara, ceea ce echivaleaza cu o modificare de doua dilutii (de ex: de la titru de 1:16 la 1:4 sau de la 1:32 la 1:8).
Pentru monitorizarea raspunsului la tratament este recomandabil sa se utilizeze secvential acelasi tip de test netreponemic si, preferabil, acelasi laborator, deoarece rezultatele cantitative obtinute prin RPR si VDRL nu sunt direct comparabile.
Majoritatea pacientilor cu teste treponemice pozitive vor ramane seropozitivi pentru aceste teste pentru tot restul vietii, independent de tratamentul administrat sau activitatea bolii. Din acest motiv, precum si din cauza ca titrul testelor treponemice se coreleaza foarte slab cu activitatea bolii, utilizarea testelor treponemice pentru monitorizarea raspunsului la tratament este nerecomandabila.
Notare
Comentarii
de cuciucveronica
gravida la testul vdrl mia iesit rpr reactivitate slaba.asta inseamna ca am sifilis?as dori un raspuns

de mari
Buna ziua!Ma confrunt cu boala de sifilis de 8 ani;am facut "n" tratamente cu moldamin, ambele scheme, acum am luat tavanic,la recomandarea medicului.Nu se negativeaza deloc...Titrul e mic 1/2 sau oscileaza la 1/4-echivoc (difera analiza in functie de laborator).Ce sa mai fac? Mai sunt bolnava, mi se va negativa vreodata? Mai transmit boala?Am schimbat 5 medici pt ca nu mai am rabdare si ma simt speriata....Pentru ce e acel Tavanic,concret?!!!!!!!!!!E pt.anticorpi?Va rog...sa imi explice cineva ca nu mai stiu ce sa cred si ce sa mai fac....NU MAI AM INCREDERE.....Nu ma pot odihni si ma sperie gandul de a-mi face o alta relatie cu cineva.Va multumesc anticipat!

de Dana
Tavanic e un antibiotic.
Anumiti anticorpi pot sa ramana in organism toata viata, chiar dupa ce sifilisul s-a vindecat. Scrie clar in articol: "... la unii pacienti anticorpii pot persista in titru mic pentru perioade foarte lungi de timp, uneori tot restul vietii, si pot determina un rezultat pozitiv persistent al testelor netreponemice, fara ca aceasta sa mai semnifice infectie activa si sa mai necesite tratament."
Ce analiza anume nu se negativeaza ? S-ar putea sa fii in situatia de mai sus. Nu-mi vine sa cred ca ai fost la 5 medici toti prosti, dar in Romania orice e posibil...

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sindromul Antifosfolipidic Hughes Sindromul antifosfolipidic (APS) sau sindromul Hughes este afecţiunea de tip autoimun din categoria bolilor de ţesut conjunctiv .
Hepatita virală la început de mileniu trei - interviu cu prof.dr. Mircea Angelescu Prof. dr. Mircea Angelescu, de la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş', membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, spune că în viitorul?apropiat descoperirea vaccinului contra hepatitei C va diminua spectaculos morbiditatea şi mortalitatea prin hepatita cronică şi prin ciroză. Într-un interviu acordat...
Informatii despre Hepatita C 1. Hepatita C Hepatita C este o afecţiune contagioasă a ficatului. Virusul hepatic C se transmite în primul rând prin expunerea la sânge infectat, care poate avea loc în cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sânge sau produse din sânge, tatuajelor cu ace/tuş contaminate, e...
Infectiile cu transmitere sexuala pot fi tinute sub CONTROL Infectiile cu transmitere sexuala (ITS) au reprezentat foarte mult timp un subiect tabu atat pentru tineri cat si pentru adulti, pentru persoanele active sexual sau cele care isi doresc sa inceapa viata sexuala, pentru persoanele casatorite sau celibatare, pentru persoanele cu un partener sau...
Analize medicale recomandate pentru monitorizarea evolutiei in sarcina normala Monitorizarea prenatala a femeilor gravide are drept scop depistarea sarcinilor cu risc crescut. In acest fel rata morbiditatii şi mortalitatii poate fi redusa substantial. In acest articol va vom prezenta protocolul de screening pentru monitorizarea evoluţiei în sarcina normală.
Simpozionul “Prevenția și depistarea precoce a bolilor infecțioase cu transmitere sexuală” în perioada 13-14 mai Organizat de Societatea de Boli Infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” , în parteneriat cu Asociația SAMAS și Societatea Națională de Medicina Familiei În România, cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală sunt chlamydia, sifilisul și gonoreea