Cele mai citite
 


Campanie de prevenţie a cancerului de piele
marţi, 26 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Bucureşt /Agerpres/ - Pacienţi au primit, în 25 mai, consultaţii gratuite pentru posibilele afecţiuni pigmentare ale pielii (aluniţelor), consultaţii ce vor fi oferite de 240 de medici dermatologi din toată ţara, membri ai Societăţii Române de Dermatologie (SRD).

Pacienţii vor primi, de asemenea, sfaturi despre cum se pot feri de acţiunea nocivă a razelor UV cu ajutorul produselor de fotoprotecţie. Pentru a beneficia de o consultaţie gratuită, pacienţii trebuie să se programeze, în perioada 18-22 mai, la numărul de telefon 0800.800.883, în intervalul orar 8,00-20,00.

La nivel mondial, 37.000 de persoane mor în fiecare an din cauza melanomului. La nivel european se poate remarca o rată mai mare de depistare a melanomului la femei, dar o mortalitate mai mare la bărbaţi.

Campania iniţiată de Academia Europeană de Dermatologie şi Venerologie a fost adoptată şi de Societatea Română de Dermatologie. Această campanie are ca scop educarea populaţiei în privinţa depistării precoce a diferitelor forme de cancer de piele şi a necesităţii utilizării unei creme de protecţie, aplicate conform necesarului fiecărui fototip de piele a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Sorin Ţiplică, directorul executiv al SRD.

''La această ediţie, obiectivul nostru este să oferim consultanţă gratuită unui număr dublu de pacienţi faţă de anul trecut. În acest an, avem un număr record de medici dermatologi participanţi, ceea ce ne face să credem că ne vom atinge obiectivele. Această campanie vine an de an în întâmpinarea pacienţilor care suferă de probleme dermatologice, mai mult decât atât, poate ajuta la depistarea în timp a diferite forme de cancer, ceea ce înseamnă practic salvarea vieţii pacientului'', a spus prof. dr. Virgil Feier, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie.

Acesta a prezentat rezultatele campaniei din 2008, când au fost consultaţi gratuit peste 2,090 de pacienţi la nivel naţional. Pentru 77 pacienţi examinaţi s-a pus diagnosticul de melanom, iar peste 100 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu altă formă de cancer cutanat. Toate leziunile diagnosticate sunt determinate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. Doar 9 pacienţi dintre cei consultaţi în campania de anul trecut folosesc întotdeauna cremă cu protecţie solară când se expun la soare.

Preşedintele SRD a subliniat că se înregistrează o creştere constantă a cancerului de piele, de aceea se impune o informare a populaţiei şi prevenţie.

Conf. dr. Sorin Ţiplică recomandă tutror persoanelor să se prezinte la medic atunci când au probleme cu aluniţele, dar şi fără să aibă probleme, pentru un simplu control. Depistat la timp, melanomul poate fi vindecat. Din păcate, majoritatea persoanelor vin la medic prea târziu.

Specialiştii dermatologi subliniază că nu toate aluniţele sunt periculoase, dar pentru cele la care se impune intervenţia chirugicală, este important ca aceasta să se facă. Potrivit medicilor, orice modifcare de volum, formă, culoare a unei aluniţe impune un consult de specialitate. Ei atrag atenţia şi asupra expunerii necontrolate la soare, care poate deveni periculoasă.

''Vara suntem cu toţii dornici să ne bucurăm cât mai mult de razele soarelui, trebuie însă să ţinem cont de radiaţiile solare care pot duce la apariţia unor boli de piele şi chiar la apariţia melanomului.

Laboratoarele Avene investesc în permanenţă în produse cu fotoprotecţie eficientă şi în campanii de educare în vederea protejării pielii. Efortul nostru nu a fost în zadar şi asta se observă în cererea din ce în ce mai mare în farmacii pentru produse cu protecţie maximă. Pielea nu uită arsurile solare, iar vara, la plajă crema, cu protecţie solară nu trebuie să lipsească din geanta noastră'', a declarat Alexandra Bucura, manager al Laboratoarelor Dermatologice Avene.

Ea a insistat asupra aplicării corecte a cremelor de protecţie pe toate zonele expuse, subliniind că trebuie să se aplice un strat consistent de cremă.

Aceasta este a treia ediţie de parteneriat între SRD şi Laboratoarele Dermatologice Avene. Anul acesta, SRD colaborează şi cu Schering Plough, compania care produce medicamente utilizate în tratarea melanomului.

AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie naţională de prevenire a cancerului de piele Peste 300 de medici dermatologi din toată ţara, membri ai Societăţii Române de Dermatologie (SRD), vor oferi pacienţilor consultaţii gratuite, pe 25 mai, cu prilejul 'Zilei Europene pentru Depistarea Melanomului'.
SRD va demara în licee şi la mare o amplă campanie de informare privind melanomul Societatea Română de Dermatologie (SRD) va demara în această vară o amplă campanie de informare în ceea ce priveşte depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, a anunţat secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu, marţi, într-o conferinţă de presă.
Dr. Călin Giurcăneanu: În ultimii 30 de ani numărul cancerelor de piele a crescut de 4 ori O amplă campanie de informare privind melanomul, în care vor fi angrenaţi peste 300 de medici dermatologi din întreaga ţară, se va derula începând de vineri şi până pe 30 mai, fiind organizată de Societatea Română de Dermatologie (SRD) sub egida celei mai mari asociaţii europene de dermatologie - Academia...
Medici dermatologi vor oferi consultaţii gratuite pe litoral şi în licee din cinci judeţe şi Bucureşti Medici dermatologi vor oferi în această vară consultaţii gratuite elevilor de liceu din Bucureşti şi din cinci judeţe, dar şi pe litoral, în cadrul unei campanii pentru depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, derulată de Societatea Română de Dermatologie în partenariat cu Academia Europeană...
Societatea de Dermatologie va derula şi în această vară campania de depistare precoce a cancerului de piele Societatea Română de Dermatologie (SRD) va derula şi în acest an campania Euromelanoma Day "Protejează-ţi pielea, expune-te la soare informat!", în care medici dermatologi le vor oferi consultaţii gratuite liceenilor din mai multe oraşe şi turiştilor aflaţi pe litoral, informându-i în ceea ce priveşte...
Screening gratuit pentru cancerul de piele prin campania 'Un viitor fără pată' a FABC Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat joi cea de-a patra ediţie a campaniei 'Un viitor fără pată' printr-un program gratuit de screening pentru cancerul de piele, intitulat "Săptămâna Testării pentru Cancer de Piele".