Cele mai citite
 


În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice
vineri, 12 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În România s-au efectuat 580 de intervenţii cu ajutorul chirurgiei robotice, din care 400 de Institutul Fundeni, 100 la Spitalul Floreasca şi 80 la Cluj, adică în cele trei centre din ţară unde se practică această tehnică, a anunţat joi, în conferinţă de presă, prof. dr. Irinel Popescu, cu prilejul simpozionului 'Tehnologie avansată în medicină - STAM 2010'.
Prof. dr. Irinel Popescu a explicat că tehnologiile avansate de tipul sistemelor robotice, telemedicina sau realitatea virtuală sunt folosite cu succes ca infrastructură de stimulare pentru îmbunătăţirea calităţii şi accesului la îngrijirea medicală.

În România chirurgia robotică a început să fie aplicată în mod sistematic din anul 2008. În prezent, chirurgia robotică se efectuează cu succes şi în alte două centre - Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi Spitalul Municipal din Cluj-Napoca, abordându-se o gamă largă de procedee de chirurgie generală, urologică, ginecologică, toracică.
Prof. dr. Irinel Popescu a evidenţiat că tehnicile avansate sunt introduse în medicină permanent şi din ce în ce mai sofisticate pentru ai ajuta pe bolnavi. Acest tip de chirurgie se foloseşte în toată lumea şi preocupă pe toată lumea.

Progresele tehnologice spectaculoase au condus la înţelegerea fenomenelor moleculare şi celulare care stau la baza apariţiei bolilor, a diagnosticului tot mai precoce şi mai precis al bolilor, la tratamente sofisticate individualizate care au început să devină standard în multe afecţiuni.
Prof. dr. Irinel Popescu a evidenţiat şi faptul că de foarte multe ori beneficiile nu sunt evidente imediat prin implementarea noilor tehnologii, iar costurile aferente sunt un motiv de îngrijorare, mai ales în contextul crizei economice actuale. Însă, a adăugat el, progresul este un proces ireversibil care nu poate fi ţinut în loc şi introducerea în practică necesită însă?o abordare profesională.

Chirurgia robotică s-a folosit şi se foloseşte cu rezultate foarte bune în afecţiunile prostatei, dar se utilizează şi în afecţiunile stomacului, în zona pelvisului, în zone greu accesibile.
Dezvoltarea robotică are legătură şi cu utilizarea ei în teatrele de război fără intervenţie umană. Pentru anumite zone anatomice nu există nicio altă manieră de a vedea şi a face o intervenţie cu precizie decât prin chirurgia robotică. Este pentru prima dată, a mai spus prof. dr. Irinel Popescu, când aduce avantaje şi pentru chirurg, el făcând o muncă de uzură stă foarte mult în picioare şi prin intermediul acestei chirurgii poate să stea jos, nu mai este atât de stresant şi este o abordare mai bună.

La rându său, prof. dr. Mircea Beuran a evidenţiat importanţa acestei tehnici menţionând avantajele pentru chirurg şi pentru pacient, exemplificând cu faptul că acest tip de tehnică ajută la o intervenţie de calitate în cazul grupurilor ganglionare şi cu rezultate bune pentru prognosticul bolnavului. Chirurgul este mai degajat, timpul de operare se scurtează, iar acestuia nu-i mai tremură mâna şi chiar dacă se spune că sunt costuri mai mari cu întreţinerea, cu trusele, beneficiile sunt mult mai mari.

Prof. dr. Mircea Beuran a precizat că chirurgia robotică nu se face la cerere, se pune indicaţie pentru acest tip de intervenţie. El a mai spus că există un program naţional pentru acest tip de chirurgie pentru cele trei centre pilot.
Pentru acest an au fost finanţate 150 de operaţii. Anual s-ar putea face în cele trei centre între 100 şi 200 de operaţii prin această tehnică.

La rândul său, prof. dr. Konstantin Konstantinidis din Grecia, ţară cu cea mai mare experienţă din această zonă, a subliniat importanţa acestui tip de chirurgie pentru pacienţi, dar şi pentru medici. El a adăugat că în ultima vreme se schimbă maniera de abordare chirurgicală, se trece de la chirurgia laparoscopică la cea robotică, acest tip de chirurgie fiind mai sigură şi poate fi utilizată pentru zone foarte greu accesibile, cu sângerări mai mici. În plus, beneficiile pentru pacienţi sunt foarte mari, se reduce timpul şi este o intervenţie mai performantă.

Prof. dr. Konstantin Konstantinidis a accentuat asupra faptului că beneficiile sunt cele mai importante, iar costurile sunt mai puţin importante. În Grecia sunt şapte roboţi pentru această tehnică, iar o parte din costuri sunt suportate de asigurările private.
Prof. dr. Ioan Coman, de la Centrul Universitar din Cluj, a arătat că în cazul pacienţilor cu cancer de prostată acest tip de chirurgie este foarte utilizat, şansele bolnavilor operaţi în acest fel fiind foarte mari. Peste 8% din afecţiunile oncologice din SUA se rezolvă prin chirurgie robotică. Chirurgia urologică utilizează această tehnică cu precădere.

Simpozionul care a început la Bucureşti permite un schimb de experienţă între specialiştii din Bulgaria, Grecia, Italia. Reuniunea îşi propune să diminueze distanţele dintre disciplinele de inginerie biomedicală şi medicină clinică pentru a promova educaţia şi schimbul de idei noi şi a crea cadrul pentru prezentarea şi publicarea cercetărilor inovatoare, iar prezenţa unor nume de marcă din medicina mondială, ca P. Pineau, J. F. Regnard din Franţa, A. Melzer din Marea Britanie, K. Konstantidinis, V. Poulakis din Grecia, R. Biffi, O. de Cobelli, D.V. Matei din Italia şi alţii, confirmă intenţia organizatorilor, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.

Cu ocazia simpozionului are loc şi şedinţa de înfiinţare a Societăţii Sud-Est Europene de Chirurgie Robotică, modalitate prin care 'ne propumen cooperarea performantă cu chirurgi din zona Balcanilor, cum ar fi Grecia, Bulgaria Turcia, Cipru, precum şi integrarea României în forurile mondiale specifice şi recunoaşterea activităţii importante derulate în ţara noastră în acest domeniu', a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.

El a adăugat că această societate este o societate deschisă şi pentru alte ţări, de altfel Italia şi-a arătat intenţia de a participa şi ea. De asemenea, cu prilejul forumului firma 'Intuitive' va prezenta noua versiune a robotului Da Vinci, lansat în septembrie 2010, care se doreşte o platformă flexibilă şi economică.

Prof. dr. Irinel Popescu a spus că 'un preţ de cost mai scăzut decât cel actual ar permite creşterea exponenţială a achiziţiei de roboţi, ceea ce ar duce la o creştere similară a experienţei clinice în acele aplicaţii în care chirurgia robotică şi-a dovedit utilitatea'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Irinel Popescu: Chirurgia robotică este chirurgia viitorului Bucureşti, 17 iunie /Agerpres/ - Robotica aparţine mai degrabă viitorului decât prezentului, de aceea a creat multe controverse, a declarat joi prof. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, într-o conferinţă de presă prilejuită...
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Prof. dr. Irinel Popescu: Prostatectomia realizată prin chirurgie robotică ar trebui finanţată de CNAS Prostatectomia realizată prin intermediul chirurgiei robotice ar trebui să fie finanţată printr-un program de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deoarece prin acest tip de intervenţie rezultatele sunt cele mai bune, a declarat, joi, prof. dr. Irinel Popescu, în cadrul unei conferinţe de presă...
Peste 600 de intervenţii chirurgicale robotice până în prezent, la Institutul Clinic Fundeni Peste 600 de intervenţii chirurgicale robotice au fost efectuate până în prezent la Institutul Clinic Fundeni - Clinica de chirurgie generala şi transplant hepatic, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, prof. dr. Irinel Popescu, şeful clinicii.
Chirurgia robotică ar putea fi utilizată în chirurgia reconstructivă la Spitalul Floreasca Tehnica de chirurgie robotică ar putea fi utilizată în perioada următoare la Clinica de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă a Spitalului de Urgenţă 'Floreasca', a declarat prof. dr. Ioan Lascăr, şeful clinicii, cu ocazia Congresului Internaţional de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...