Cele mai citite
 


Campanie de informare cu privire la cancerul pulmonar
vineri, 12 noiembrie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucuresti, 13 noiembrie 2010: Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania cu sprijinul Roche Romania desfasoara in perioada 13-14 noiembrie 2010 in 20 de orase din tara o campanie de informare cu privire la cancerul pulmonar.
In cadrul campaniei vor fi distribuite materiale informative in 20 hipermarketuri Carrefour din: Bucuresti, Iasi, Sibiu, Constanta, Suceava, Braila, Oradea, Focsani, Brasov, Pitesti, Cluj, Arad si Buzau.

In fiecare an, luna noiembrie este dedicata actiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar. La nivel mondial, cancerul pulmonar este cea mai frecventa forma de cancer, insa evolutia tratamentului si a metodelor de preventie au condus la cresterea numarului de cazuri vindecate.
 
In Uniunea Europeana, incidenta anuala a cancerului pulmonar este de 52.5/100.000 de persoane iar mortalitatea anuala este de 48.7/100.000 persoane. Valorile pentru barbati sunt: incidenta 82.5/100.000 de persoane si respectiv mortalitate 77/100.000 persoane, iar pentru femei incidenta este de 23.9/100.000 iar mortalitatea de 22.3/100.000. Cancerul bronho-pulmonar non-microcelular (NSCLC) reprezinta 80% din totalul cazurilor de cancer pulmonar. Mortalitatea prin cancer pulmonar poate fi atribuita fumatului in 90% din cazurile care afecteaza sexul masculin si in 80% din cazurile care afecteaza sexul feminin.
 
“Cu toate ca adesea cancerul pulmonar este considerat ca fiind „o boala a fumatorilor”, în fapt, aproximativ 13% din cazurile de cancer pulmonar apar la oameni care nu au fumat niciodata”, a declarat Conf. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu, de la Institutul Oncologic din Cluj - Napoca. “Cancerul pulmonar are o imagine teribila in mintile oamenilor, mai ales a celor care fumeaza. Acestia cred ca in cazul in care se imbolnavesc nu se mai poate face nimic pentru ei. Prin urmare de multe ori ei ignora simptomele, dar ignorarea simptomelor nu va face ca acestea sa dispara”, a continuat conf. dr. Ciuleanu.
 
Cancerul pulmonar reprezinta cresterea unor celule anormale in plaman. Aceste celule se inmultesc si cresc intr-un ritm mai rapid decat celulele normale. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele benigne nu se extind, nu pericliteaza viata si pot fi indepartate prin interventie chirurgicala fara a se reface. Tumorile maligne pot invada si afecta tesuturile si organele imediat invecinate sau se pot extinde la distanta in alte parti ale corpului, proces numit metastazare.
 
Exista mai multe tipuri diferite de cancer pulmonar. Cele mai frecvent intalnite sunt urmatoarele doua tipuri: cancer bronho-pulmonar non-microcelular - este tipul cel mai frecvent intalnit (aproximativ 75% dintre cazuri) si cancerul pulmonar cu celule mici.
Aceste doua tipuri de cancer pulmonar raspund diferit la schemele de tratament administrate. De aceea cel mai potrivit tratament pentru boala dumneavoastra va depinde de tipul de cancer pulmonar de care suferiti.
 
 
Atentie la urmatoarele simptome:
 • Tuse care pur si simplu nu mai trece
 • Respiratie scurta sau suieratoare care apare in timpul desfasurarii unor activitati care inainte nu se insoteau de aceste simptome.
 • Voce ragusita.
 • Tuse cu sange.
 • Lipsa poftei de mancare sau pierdere in greutate neintentionata sau fara nici un motiv cunoscut.
 • Bronsite repetate.
 • Durere la nivelul pieptului, dureri de spate sau dureri in brate.
Cei care au oricare dintre simptomele descrise mai sus trebuie sa fie incurajati sa discute cu medicii lor pentru a li se prescrie imediat tratamentul de care au nevoie.
 
Semnal de alarma:
 • In lume, cele mai multe decese prin cancer se datoreaza cancerului pulmonar - mai mult decat cele cauzate de cancerul de san si de prostata impreuna?
 • La fiecare 30 de secunde undeva in lume o persoana moare din cauza cancerului pulmonar
 • 40% dintre fumatorii care incep sa fumeze in adolescenta si continua sa fumeze si dupa aceasta varsta nu vor ajunge la pensie?
 • Doar 1 din 10 persoane cu cancer pulmonar este in viata la 5 ani de la diagnostic?

Notare
Comentarii
de savu daniel
din 2001 am fost diagnosticat cu carcinom adenoid chistic tumora jugala stg.In 2003 rezectie de maxilar.In 2006 mi-au fost depistati noduli in ambii plamanii.Au urmat cito si raze dar noduli au evoluat ,cel mai mare avand acum 4,5 cm.Am trait 4 ani,deci multumesc lui DZEU.acum mai fac cito dar nu mai am incredere in ele si am inceput trat cu isorel si astept si escozulul din Cuba.Stie cineva vreun trat clasic experimental in tara sau strainatate fiindca nu stiu cat vor mai suporta plamanii mei sa mai creasca nodulii ?Exista o sansa la sute de mii ca nodulii sa se calcefieze?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
"Respiră sănătate", campanie de informare despre cancerul pulmonar - Fii activ! Renunţă la fumat! Hrăneşte-te sănătos! În România, cancerul pulmonar este tipul de cancer care provoacă cele mai multe decese1. Cu toate acestea, multe îmbolnăviri pot fi prevenite, pentru că în cele mai multe cazuri au legatură cu fumatul6
Fumatul si poluarea – factori de risc pentru cancerul pulmonar Campanie de informare cu privire la cea mai agresiva forma de cancer – cancerul pulmonar Cu ocazia Lunii Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, Liga Română de Cancer si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continua si in 2012 campania de preventie, informare si educare...
Cancerul pulmonar, ucigaşul nr. 1 “Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul” – acesta este mesajul campaniei anuale de informare asupra riscului acestei afecţiuni, derulate în luna noiembrie de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Campanie de informare cu privire la cea mai agresivă formă de cancer - cancerul pulmonar Liga Română de Cancer şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continuă şi în 2012 campania de prevenţie, informare şi educare cu privire la cancerul pulmonar, se arată într-un comunicat de presă al Ligii emis joi.
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Campanie de informare despre cancerul pulmonar Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer au lansat joi o campanie de informare despre cancerul pulmonar.