Cele mai citite
 


O nouă terapie pentru boala tromboembolică
marţi, 26 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 26 mai /Agerpres/ - Bolile tromboembolice pot fi prevenite, în cazul pacienţilor care suferă intervenţii ortopedice de anvergură, prin cel mai avansat tratament, care a fost lansat în România.

Medicamentul Rivaroxaban este un un inhibitor direct al factorului nodal implicat în coagularea sângelui, factorul Xa. Produsul a primit aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului şi este disponibil şi în România, pentru prevenirea bolii tromboembolice la pacienţii care sunt supuşi intervenţiilor ortopedice de înlocuire a articulaţiei şoldului şi articulaţiei genunchiului.

În prezent, sunt în derulare studii ce au ca scop extinderea indicaţiei actuale. Studiile evaluează beneficiile Xarelto (Rivaroxaban) în prevenirea acidentului vascular cerebral la pacienţii cu fibrilaţie atrială, prevenirea bolii tromboembolice la pacienţii spitalizaţi cu afecţiuni medicale şi prevenţia secundară la pacienţi cu sindrom coronarian acut.

În România, aproximativ 30.000 de pacienţi sunt supuşi în fiecare an intervenţiilor chirurgicale ortopedice de anvergură (proteze de şold şi genunchi, intervenţii de remediere ale fracturilor de şold, intervenţii de înlăturare a tumorilor oasoase, etc).

Profesor dr. Dinu Antonescu, de la Spitalul Clinic de Ortopedie Foişor, a declarat: ''De mulţi ani s-au căutat soluţii terapeutice cât mai performante, iar una dintre ele este Rivaroxaban. Potrivit studiilor Record, Rivaroxaban este superior ca activitate enoxaparinei - heparina cu greutate moleculară mică cu care s-au făcut cele mai multe studii - având aceleaşi riscuri, dar un avantaj îl constituie administrarea pe cale orală şi creşte complianţa pacienţilor dacă primesc Rivaroxaban. Faptul că Rivaroxaban este mai eficient decât enoxaparina şi administrarea orală sunt două avantaje importante''.

La rândul său, profesor dr. Mircea Cinteză, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, susţine că ''Rivaroxaban este un medicament care are promisiunea iniţială că reuşeşte să facă anticoagulare, fără să fie necesară monitorizarea gradului de anticoagulare obţinut, aşa cum se întâmplă când anticoagularea se face cu antivitamine K''.

Potrivit profesorului Cinteză, anticoagularea acută se face cu câteva substanţe dintre care cea mai cunoscută este heparina administrabilă doar pe cale intravenoasă, pe termen scurt.

''Există însă şi bolnavi care necesită anticoagulare pe termen lung. Rivaroxaban face parte din noua generaţie de medicamente, care reuşeşte să realizeze anticoagularea pe o altă cale decât cea cu vitamina K, mult mai stabilă, care nu mai necesită, după stabilirea dozei necesare fiecărui pacient, niciun control al timpilor de coagulare ai sângelui'', a mai spus prof.dr. Cinteză.

''După 25 de ani de la ultima descoperire importantă în tratamentul anticoagulant, Bayer aduce o moleculă dezvoltată în laboratoarele proprii, care poate schimba radical opţiunile de tratament. O moleculă care are dovezi clinice absolut impresionante, un mod de administrare pe cât de simplu pe atât de eficient, care nu necesită adaptare de doză'', a spus Cătălin Radu, reprezentant al Schering Pharma România.

Boala tromboembolică, cu cele două forme clinice - tromboza venoasă profundă şi embolia pulmonară - reprezintă o complicaţie frecventă atât la pacienţii supuşi unei intervenţii chirurgicale majore (orice intervenţie chirurgicală cu durată de peste 30 de minute), cât şi la cei cu diferite afecţiuni medicale.

Intervenţiile chirurgicale ortopedice majore cresc semnificativ riscul de apariţie a boli tromboembolice. În lipsa tratamentului preventiv, 40-60% dintre pacienţii supuşi unor astfel de intervenţii suferă de această afecţiune.AGERPRES(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
FDA a aprobat Pradaxa® pentru tratamentul și reducerea riscului de recurenţă a trombozei venoase profunde (TVP) și a emboliei pulmonare (EP) Noile indicații pentru Pradaxa® oferă pacienților din S.U.A cu TVP și EP o opțiune simplă de tratament, care este la fel de eficientă, dar cu risc de hemoragii mult mai scăzut comparativ cu tratamentul cu un antagonist de vitamină K, warfarina.1,2,3
Pradaxa® (dabigatran etexilat) 150 mg administrat de două ori pe zi continuă să fie singurul anticoagulant oral care a demonstrat reducerea semnificativă a accidentelor vasculare cerebrale ischemice comparativ cu un AVK, în cadrul studiului de referință R Pornind de la informațiile din cele patru studii care au evaluat anticoagulantele orale de nouă generație (NACO) în prevenția accidentelor vasculare cerebrale cauzate de fibrilația atrială,1-6 Pradaxa® (dabigatran etexilat) 150 mg administrat de două ori pe zi continuă să fie singurul NACO care a...
Pradaxa® obține aprobarea UE pentru tratamentul și reducerea riscului de recurenţă a trombozei venoase profunde (TVP) și a emboliei pulmonare (EP) Pradaxa® este o opțiune simplă de tratament, la fel de eficientă ca un antagonist de vitamină K, dar cu risc de hemoragii mult mai scăzut, ceea ce constituie un avantaj major pentru pacienții cu TVP și EP.1–4
Opinie pozitivă a CHMP pentru utilizarea Pradaxa® în tratamentul trombozei venoase profunde și a emboliei pulmonare și pentru prevenţia formării repetate de cheaguri de sânge Recomandarea pentru aprobare aduce pacienții cu TVP și EP mai aproape de o opțiune simplă de tratament, care este la fel de eficientă, dar cu risc de hemoragii mult mai scăzut comparativ cu tratamentul cu un antagonist de vitamină K, warfarina.1,2,3
Controlul sarcinii aduce pe lume copii fericiţi Contracepţia în antichitate Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupaţi de contracepţie. Deşi, unele par greu de imaginat iată câteva din metode folosite de strămoşii noştri:
Praxbind® (idarucizumab), agentul specific de neutralizare a Pradaxa® (dabigatran etexilat) aprobat de Uniunea Europeană Idarucizumab este primul agent specific de neutralizare al unui anticoagulant oral non-antagonist de vitamina K (ACON) care primește aprobare europeană1 Idarucizumab neutralizează imediat efectul de anticoagulare al dabigatran 2-4