Cele mai citite
 


Nou tratament împotriva infecţiilor nosocomiale
miercuri, 14 noiembrie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, ORL
 

În fiecare an peste 4 milioane de pacienţi din spitale din Europa suferă din cauza infecţiilor nosocomiale pe perioada în care sunt internaţi. Cele mai frecvente astfel de infecţii intraspitaliceşti sunt provocate de o tulpină a stafilococului aureu ce este rezistentă la tratamentul cu antibiotice. O echipă de cercetători germani de la Universitatea din Wuerzburg şi de la Centrul Helmholtz de Cercetare a Bolilor Infecţioase din Braunschweig au descoperit un nou tratament împotriva acestor infecţii, conform site-ului dw-world.de.

Oamenii de ştiinţă germani au reuşit să obţină un anticorp ce atacă în exclusivitate tulpina de stafilococ aureu (Staphylococcus aureus) rezistentă la antibiotice (MRSA) la cobai.

'Am reuşit să activăm un mecanism de apărare împotriva stafilococilor patogeni la şoareci cu ajutorul unor anticorpi', a comentat Dr. Udo Lorenz de la Departamentul de chirurgie al Universităţii din Wuerzburg. Alături de Dr. Knut Ohlsen de la Institutul pentru Biologie a Infecţiilor Moleculare, Udo Lorenz şi-a petrecut ultimii ani în încercarea de a lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice cu ajutorul anticorpilor.

'Aceşti anticorpi se ataşează într-un anumit punct de bacterie', marcând această bacterie care devine astfel recognoscibilă de către sistemul imunitar al organismului care o elimină, a precizat Dr. Lorenz pentru Deutsche Welle

Dr. Christian Erck de la Centrul Helmholtz a participat la dezvoltarea acestor anticorpi pe şoareci.

'Aceşti anticorpi fac bacteria să fie vizibilă pentru sistemul imunitar. Chiar şi atunci când antibiotiocele nu mai pot ucide tulpinile de bacterii rezistente, anticorpii şi sistemul imunitar se pot descotorosi de ele', a susţinut el.

În cadrul experimentelor, sistemele imunitare ale şoarecilor au fost capabile să elimine cu 30% mai mulţi agenţi patogeni cu ajutorul anticorpilor decât fără acest ajutor.

'Este un avantaj care poate face diferenţa între viaţă sau moarte', a mai precizat Dr. Lorenz.

Următorul pas pentru cercetătorii germani implică transferul acestor anticorpi de la şoareci la om, ceea ce presupune 'umanizarea' moleculelor de anticorpi astfel încât sistemul imunitar al oamenilor să nu producă la rândul său anticorpi împotriva anticorpilor de la cobai şi să-i elimine.

'Vom folosi doar acea parte a anticorpilor care se fixează pe corpul bacterian şi vom reconstrui artificial restul moleculei pentru a elimina problemele de incompatibilitate', a mai adăugat Dr. Lorenz.

Dacă totul va decurge normal, primele teste clinice pe oameni vor începe la sfârşitul anului viitor.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rezistenţa la antibiotice, pentru prima dată abordată într-o reuniune la Naţiunile Unite Liderii mondiali participanţi la Adunarea Generală a ONU de la New York au cerut miercuri guvernelor, medicilor, laboratoarelor şi consumatorilor să se mobilizeze pentru a ţine sub control pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă superbacteriile rezistente la antibiotice, cauza a numeroase boli din...
Infecţiile cu bacterii foarte rezistente la antibiotice: Primul caz semnalat în SUA declanşează semnalul de alarmă la G7 Primul caz cunoscut în Statele Unite de infecţie cu o super-bacterie care nu poate fi ucisă de antibiotice de ultimă instanţă a fost detaliat într-un raport publicat joi de Ministerul american al Apărării. Această bacterie foarte rezistentă a fost identificată în urina unei femei în vârstă de 49 de ani...
O genă descoperită pe nişte bacterii din China este rezistentă la toate tipurile de antibiotice cunoscute O genă care face anumite bacterii rezistente la o categorie de antibiotice foarte puternice, considerate "de ultimă instanţă", a fost identificată la bacterii care infectează unele animale domestice dar şi unii pacienţi chinezi, conform unor oameni de ştiinţă care au solicitat restrângerea folosirii...
Alexandru Rafila: Rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii; România, în topul european Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii. Potrivit acestuia, România se regăseşte în topul...
O bacterie rezistentă la antibiotice se răspândeşte din Asia O bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele a fost descoperită în unele spitale britanice, aceasta fiind adusă din Asia de Sud de persoane care fac turism medical, dezvăluie un studiu apărut miercuri, evocând şi teama de o propagare mondială, relatează AFP.
Rezistenţa la antibiotice provoacă 23.000 de morţi pe an, în SUA Rezistenţa la antibiotice afectează anual cel puţin două milioane de oameni, în SUA, şi provoacă cel puţin 23.000 de morţi, relevă un raport al autorităţilor sanitare citat marţi de AFP.