Cele mai citite
 


Secretul talentului lui Leonardo da Vinci ar putea sta în dislexia de care suferea
duminică, 14 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Secretul talentului lui Leonardo Da Vinci sau succesul unui pictor ca Pablo Picasso ar fi putut fi cauzat de dislexia despre care se ştie că sufereau, susţin psihologii de la Universitatea Middlesex, preluaţi vineri de The Daily Mail.
Cei doi au suferit de dislexie, o boală care afectează peste unul din 12 copii, dar care poate fi şi responsabilă pentru o bună conştientizare a spaţiului, care poate face diferenţa dintre un pictor amator şi un maestru.

Descoperirea psihologilor de la Universitatea Middlesex ar putea ajuta la explicarea strălucirii unora dintre cei mai mari artişti din toate timpurile şi a atemporalităţii unor lucrări, cum ar fi Mona Lisa.
??
Cercetătorii au supus testelor 41 bărbaţi şi de femei pentru a le evalua capacitatea vizualo-spaţială. Deşi avem tendinţa să ne gândim la abilităţi atunci când vine vorba de citire a unei hărţi sau de parcare, capacitatea de a procesa informaţiile în 3D cu acurateţe este, la rândul său, esenţială pentru artă şi design.

Aproximativ jumătate dintre cei au luat parte la experimente sufereau de dislexie şi au întâmpinat probleme învăţând să pronunţe, să scrie şi să citească.

Bărbaţii dislexici s-au descurcat mai bine decât cei care nu sufereau de dislexie la testele care au inclus amintirea direcţiei capului reginei pe un timbru şi reproducerea unor modele folosind cuburi colorate.

Ei au fost, de asemenea, mai rapizi şi mai precişi în a găsi drumul printr-un 'oraş virtual' pe un ecran de computer, relatează jurnalul Learning and Individual Differences.

Cercetătorii au precizat că ar putea fi mai multe explicaţii pentru rezultate, inclusiv cea că dislexicii ar dezvolta un sentiment mai acut al spaţiului pentru a compensa pentru problemele de exprimare.

Cu toate acestea, femeile care suferă de dislexie nu au demonstrat o conştientizare spaţială mai bună decât cele care nu suferă de această afecţiune, reflectând probabil faptul că abilitatea de a manipula imagini în 3D tinde să fie mai mult o trăsătură 'masculină'.

Deşi ideea că dislexia ar aduce cu ea o înţelegere specială a spaţiului plutea în aer dinainte, acest studiu este primul care găseşte dovezi clare în acest sens.

Printre artiştii despre care se ştie sau crede că au suferit de la dislexie se numără Da Vinci, Picasso, Rodin şi Andy Warhol. Da Vinci, despre care se crede că a suferit şi de deficit de atenţie, şi-a scris însemnările invers, de la dreapta la stânga, iar Picasso a avut probleme cu cititul în timpul şcolii.

Dislexia pare să fi jucat, de asemenea, un rol important în cariera unora dintre cei mai mari oameni de ştiinţă, cum ar fi Thomas Edison şi Michael Faraday.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu despre simptomul ADHD Iaşi, 13 mai /Agerpres/ - Părinţii din România care au copii cu simptom ADHD (deficit de atenţie şi hiperactivitate - n.r.) sunt deosebit de preocupaţi de viitorul acestora, potrivit unui studiu prezentat, miercuri, la Iaşi, de specialiştii în domeniu.
Copiii hiperactivi suferă probabil de tulburări genetice Un studiu sponsorizat printre altele de organizaţia Wellcome Trust a identificat pentru prima oară modificări de natură genetică la copii diagnosticaţi cu sindromul ADHD (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie), ceea ce înseamnă că părinţii unor astfel de copii nu mai pot fi ei înşişi învinovăţiţi...
Studiu fundamental asupra unor copii instituţionalizaţi din România: Privarea socială afectează dezvoltarea creierului Copiii care cresc în instituţii în locul familiilor prezintă deficite majore în dezvoltarea creierului, a arătat un studiu efectuat asupra unor copii instituţionalizaţi din România. Constatările, publicate online luni, în ''Proceedings of the National Academy of Sciences'' din SUA, subliniază importanţa...
Dieta in ADHD ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) se traduce in romana prin Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica si se refera la un comportament bazat pe o combinatie dintre neatentie, hiperactivitate si impulsivitate ce afecteaza buna functionare a individului la scoala sau acasa. Simtomele...
Studiu medical prezentat la Cluj Cluj-Napoca, 04 iunie /Agerpres/ - Şeful Clinicii de Urgenţe Copii din Cluj-Napoca, Viorel Lupu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de o colaborare mai bună între medicii specialişti şi familia copiilor care suferă de deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD), aşa cum relevă...
Prima cercetare la nivel naţional dedicată dislexiei Prima cercetare la nivel naţional dedicată dislexiei a fost derulată de OMV şi Asociaţia Română pentru Copii Dislexici (ARCD), aceasta având scopul de a afla incidenţa acestei tulburări în ţara noastră şi în rândul copiilor cu vârsta de până în 11 ani.