Cele mai citite
 


Campanie globală de solidaritate împotriva diabetului
duminică, 14 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
'Împreună putem face MAI MULT' este genericul campaniei lansate vineri de Grupul sanofi-aventis, cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Diabetului, sărbătorită anual pe 14 noiembrie în parteneriat cu Federaţia Internaţională de Diabet.
'Epidemia diabetului nu mai este o noutate. Nicio ţară nu este imună la această boală cronică. Ceea ce ne îngrijorează este faptul că numărul persoanelor cu diabet creşte de la an la an, fără măcar să se observe o stagnare sau ameliorare. De aceea, datoria noastră este să continuăm să tragem semnale de alarmă de fiecare dată când putem sau avem ocazia', a declarat vineri, în conferinţă de presă preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi susţinător al campaniei, prof. dr. Radu Lichiardopol, de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 'N.C. Paulescu'.

'Trebuie făcute eforturi pentru depistarea precoce şi instituirea de la început a unui bun control glicemic', a declarat conf. dr. Cristian Serafinceanu, şeful Centrului de Dializă din cadrul aceluiaşi institut.

În capitală, campania 'Împreună putem face MAI MULT' va cuprinde mai multe evenimente publice în care se vor lansa baloane, acţiuni ce se vor desfăşura în aceeaşi zi, la aceeaşi ora - 12 noiembrie, ora 11.00, dar în 9 puncte diferite: Parcul Cişmigiu, Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 'Prof. Dr. N.C. Paulescu', sediul Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis din Th. Pallady şi 6 şcoli generale, câte una în fiecare sector al Bucureştiului.

'Am ales să extindem campania şi în şcolile generale, deoarece tot mai mulţi copii şi adolescenţi sunt diagnosticaţi în ultimii ani cu diabet. Am dorit să-i implicăm şi pe ei, să-i informăm şi să-i educăm pentru a putea preveni încă de la vârste fragede riscul apariţiei acestei afecţiuni. Din păcate, alimentaţia bogată în grăsimi şi săracă în fibre a copiilor, dar şi lipsa de mişcare, contribuie substanţial la producerea excesului ponderal şi conduce la obezitate, aceasta fiind factorul major de risc în apariţia diabetului zaharat de tip 2. La 85% dintre copiii cu diabet non-insulinodependent, indicele masei corporale se situează peste normalul corespunzător vârstei şi sexului', a completat dr. Ovidiu Saltas-Dabija.

La nivel mondial, 76.000 de copii sub 15 ani dezvoltă anual această afecţiune. Până în acest moment, în România, circa 2.500 de copii sunt înregistraţi cu diabet zaharat de tip 1, iar specialiştii estimează că un copil din 600 va dezvolta diabet de tip 1.

În România, campania este structurată în două etape, complementare şi concomitente. Prima etapă cuprinde acţiuni publice în 12 oraşe ale ţării: Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Timişoara, Cluj, Galaţi, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Ploieşti, Oradea, Târgu Mureş şi Craiova. În fiecare dintre aceste locaţii, comunitatea locală formată din medici specialişti, pacienţi- copii şi adulţi - şi alte persoane care susţin cauza sanofi-aventis este invitată să înalţe circa 5000 de baloane albastre, semn al solidarităţii lor cu persoanele care suferă de diabet.

În acelaşi timp, 6 centre de diabet vor primi din partea companiei câte un dispozitiv medical pentru determinarea hemoglobinei glicozilate, folosit atât la pacienţii cu diabet, cât şi pentru diagnostic la cei cu risc de a dezvolta această afecţiune. Hemoglobina glicozilată (HbA1c) oferă informaţii asupra controlului mediu al diabetului pe o perioadă de 3-4 luni.

În urma acestei donaţii, vor beneficia de testări ale HbA1c peste 600 de pacienţi din centrele următoarelor spitale: Spitalul Clinic 'Nicolae Malaxa' Bucureşti, Spitalul Judeţean Vâlcea, Spitalul Judeţean Ploieşti, Spitalul Judeţean Galaţi, Spitalul Judeţean Constanţa şi Policlinica Municipală Reghin.

A doua etapă a campaniei foloseşte site-ul www.baloanepentrudiabet.ro ca spaţiu de întâlnire a tuturor celor care doresc să se alăture şi să sprijine cauza celor cu diabet zaharat prin eliberarea de baloane electronice.

'Împreună putem face MAI MULT este o chemare de luare de poziţie împotriva diabetului, ce implică pe toată lumea, nu doar pe cei care suferă din cauza lui. Uneori persoanele cu diabet au tendinţa să se izoleze sau au percepţia greşită că nu mai sunt ca toţi ceilalţi sau că sunt văzuţi altfel de cei din jur. Noi dorim să le demonstrăm că se înşală, că există persoane care le sunt alături, îi susţin şi îi înţeleg. Iar pe aceste persoane am reuşit să le unim prin campania de lansare de baloane din cele 12 oraşe', a subliniat dr. Dabija.

Derulată în peste 30 de ţări ale lumii, printre care şi România, campania se doreşte a fi o mişcare globală de solidaritate împotriva diabetului, care are ca scop prevenirea acestei afecţiuni şi a complicaţiilor sale, cu o prevalenţă în continuă creştere la nivel mondial.

Estimările specialiştilor arată că până în 2030, 438 milioane de persoane vor suferi de diabet, reprezentând aproximativ 8% din populaţia lumii. Mai precis, mai mult de 1 din 13 adulţi ar putea avea diabet peste 20 de ani.

În Bucureşti, 70.000 de persoane suferă de diabet, dintre care 235 sunt copii. Doar 30-50% dintre pacienţi reuşesc să ţină boala sub control, respectând recomandările medicului şi tratamentul prescris. În 2010 au fost înregistrate până în luna noiembrie circa 7.000 de cazuri noi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie pentru un stil de viaţă sănătos, lansată de Ziua Mondială de Combatere a Diabetului Cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului, marcată anual la nivel global pe 14 noiembrie, Grupul Sanofi în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Societatea Română de Nutriţie au lansat o amplă campanie...
Campanie pentru un comportament preventiv faţă de diabet Aproximativ 1.000 de pacienţi din 15 centre de diabet din toată ţara vor fi implicaţi în campania, "Câştigă pas cu pas - Împreună ajungem mai departe", susţinută de Sanofi, prin care se pun la dispoziţie gratuit pedometre pentru contorizarea activităţilor fizice.
Cluj: Marşul de solidaritate 'Câştigi şi dăruieşti sănătate', vineri, în Parcul Central Compania Sanofi România, în parteneriat cu Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, organizează, pentru a doua oară la Cluj-Napoca, marşul de solidaritate "Câştigi şi dăruieşti sănătate", vineri, începând cu ora 17,00, în Parcul Central al oraşului.
Cluj: Lansarea primelor două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'' Cluj-Napoca, 20 oct /Agerpres/ - Primele două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'', scris de prestigiosul prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale, în colaborare cu conf. univ. dr. Gabriela Roman, vicepreşedintele Societăţii Române...
Campanie de prevenire a bolilor cardiovasculare Fundaţia Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie şi Forumul Naţional de Prevenţie, în parteneriat cu Rotary 2241, derulează, în perioada 27 septembrie - 3 octombrie, pentru al treilea an consecutiv, în 30 de oraşe, campania "Promenada Inimilor", cu scopul promovării activităţii fizice ca parte...
Cluj: În România există două milioane de diabetici şi trei milioane cu prediabet Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creştere, relevă datele prezentate la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), care se desfăşoară în perioada 5-7 noiembrie la Cluj-Napoca.