Cele mai citite
 


Suceava: Noul contract cadru ar putea falimenta medicii de familie
duminică, 14 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Noul sistem de calcul al bugetului medicilor de familie prevăzut în contractul-cadru pentru 2011 ar putea să-i ducă în faliment pe aceştia.
Secretarul Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, a declarat presei, vineri, că fondul aferent asistenţei medicale primare la nivel naţional, pentru anul 2011, va fi format din 60% plată 'per capita', iar 40% plată per serviciu, în prezent structura fiind de 70% per capita şi 30% pentru consultaţie-serviciu.

'Acest mod de plată nu ne avantajează întrucât avem un regim restrictiv la servicii. Nu suntem plătiţi decât pentru 20 de consultaţii pe zi, iar cu promisiunea că va apare coplata vor fi 28. Vom avea la cabinet un program de şapte ore, acum avem cinci ore la cabinet şi două pe teren. Dar şi aceste consultaţii sunt condiţionate. Cele pentru bolnavii cronici nu sunt plătite decât o dată la trei luni. De asemenea, există o listă, 39 A, unde sunt prinse anumite boli cronice, ce beneficiază de tratament gratuit, iar plata consultaţiilor acestor bolnavi se face tot o dată la trei luni. Asta nu ne împiedică să dăm reţetă lunar, dar nu suntem plătiţi pentru asta. Apoi examenele de bilanţ, urgenţele, gravidele şi imunizările nu sunt plătite separat, ci introduse în plata per capita, iar asta va pe rsista în continuare. Nici la copii nu se mai plătesc consultaţiile, vizitele care se fac la anumite perioade, decât până la doi ani', a spus Badrajan.

Medicul a dezavuat modul în care ''statul încearcă cu disperare să facă faţă la o situaţie dificilă pe spinarea noastră'', fără să plătească medicii de familie.

''Orice om face o activitate pentru care trebuie să fie plătit, pentru a putea supravieţui. În urma tuturor acestor neacordări a unor drepturi legale la anul vom fi falimentari. Vor exista găuri negre în sistemul de sănătate, oamenii vor pleca masiv în străinătate, vor fi aglomerări la uşa medicilor rămaşi. Văd un dezastru total şi nicio alternativă', a spus Badrajan.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Suceava: Medici penalizaţi pentru ilegalităţi în prescrierea reţetelor pentru persoane cu handicap Inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava au imputat medicilor o sumă totală de peste 25.000 de lei, pentru că au prescris reţete gratuite pentru persoane cu handicap, fără ca aceştia să facă dovada încadrării într-un regim special, a declarat, joi, directorul instituţiei, Adela...
Suceava: Medicii de familie refuză distribuirea cardurilor de sănătate Secretarul Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, a declarat presei, vineri, că medicii suceveni nu vor distribui cardul de sănătate, după ce Societatea Naţională de Medicină a Familiei, împreună cu patronatele, a hotărât să nu se distribuie şi să nu se inscripţioneze aceste...
Vaslui: Medicii de familie susţin că vor da faliment dacă vor semna noul contract cu CNAS Medicii de familie din judeţul Vaslui au anunţat că nu vor semna contractul-cadru cu reprezentanţii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) pentru acordarea serviciilor medicale în actuala formă.
Suceava: Proiect european pentru medicii de familie Câteva zeci de medici de familie suceveni vor putea depista afecţiunile cardiovasculare ale pacienţilor lor, după ce prin implementarea unui proiect european aceştia vor avea posibilitatea să efectueze electrocardiograme în cabinetele lor, a declarat, miercuri, presei secretarul Colegiului Judeţean al...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...