Cele mai citite
 


Noi terapii pentru osteoporoză
duminică, 14 noiembrie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Osteoporoza, Diete, Oncologie
 

Osteoporoza, numită 'hoţul tăcut' sau 'boala oaselor de sticlă', este a treia cauză de mortalitate în ţările civilizate, afectând în prezent peste 200 milioane de oameni la nivel mondial, 12% din populaţia Europei, iar în România se apreciază că procentul este între 10% şi 12%, a declarat, vineri, conf. dr. Cătălina Poeană de la Institutul de Endocrinologie 'C.I.Parhon'.

Din păcate, a subliniat medicul, în ţara noastră nu există studii complete privind prevalenţa şi incidenţa acestei afecţiuni, fiind subdiagnosticată şi subtratată. Se estimează că aproape 1,5 milioane de români suferă de osteoporoză, dintre care 88% sunt femei.

Totodată, potrivit specialiştilor, există medicamente dedicate osteoporozei, unele dintre ele adresându-se prevenirii riscului de fractură de şold şi în special al fracturii vertebrale. Acest tip de fractură de vertebre nu se vede în două treimi dintre cazuri care rămân nediagnosticate, a reliefat conf. dr. Cătălin Poeană.

Noua terapie cu Evista, care asigură o protecţie naturală în osteoporoză, în SUA este indicată şi pentru prevenirea cancerului de sân şi pentru persoanele cu această afecţiune care au în plus şi osteoporoză, a subliniat medicul. Noul medicament reduce semificativ riscul de fractură vertebrală şi menţine calitatea vieţii la femei în postmenopauză. Efectul se instalează rapid, riscul de fractură clinică vertebrală diminuându-se cu 68%, după primul an de tratament.

Oasele îşi pierd din densitate, devenind fragile şi determinând apariţia fracturilor, iar în cazurile mai grave, un simplu strănut poate determina o fractură osoasă. De aceea, prevenţia este foarte importantă deoarece masa osoasă nu mai poate fi recâştigată complet prin medicaţie odată cu instalarea bolii.

Dieta bogată în calciu, nutrienţi şi vitamina D, renunţarea la fumat şi controlul periodic al densităţii osoase pot fi, de asemenea, mijloace eficiente de luptă împotriva acestei boli, a subliniat conf. dr. Poeană.

În perioada 11-13 noiembrie se desfăşoară şi Seminarul de consens privind 'Interpretarea şi utilizarea FRAX în practica clinică'. FRAX este un instrument dezvoltat de OMS pentru a evalua riscul de fractură al pacienţilor.

'Acesta se bazează pe modele individuale ale pacientului, care se integrează riscurilor asociate cu factori de risc clinic, cât şi densităţii minerale osoase la nivelul colului femural.Acesta oferă o prognoză pe zece ani a riscului de a face fractură', a explicat conf. dr.?Poeană.

Totodată, prof. dr John P.Bilezikian a declarat vineri, în conferinţă de presă, că în SUA femeile de la vârsta de 65 de ani trebuie să facă testul pentru osteoporoză, iar în cazul în care ajung la spital cu o fractură, ele sunt monitorizate după ieşirea din spital. Specialistul american a accentuat asupra necesităţii prevenţiei şi monitorizării afecţiunii.

La rândul său, Dragoş Damian de la Terapia Ranbaxy a spus că noul medicament este şi la dispoziţia pacienţilor români, fiind compensat 50%, iar pentru cei cuprinşi în programul naţional de profil compensarea este de 100%. Costul medicamentului este de 124 de lei.

Notare
Comentarii
de lamationairetia
Care este procedura de intrare in Programul national de tratare a osteoporozei?
Am acest diagnostic, dar iau medicamentele doar cu 50% compensare, ceea ce mi se pare total incorect in contexul in care se discuta atat de mult depsre acest program national.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primăria Sectorului 1: Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză continuă Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză va continua pentru locuitorii sectorului 1 până la sfârşitul anului.
Osteoporoza Osteoporoza este o boală metabolică osoasă caracterizată prin scăderea masei osoase cu păstrarea raportului dintre faza minerală şi cea organică, deteriorarea microarhitectonicii ţesutului osos şi scăderea consecutivă a rezistenţei osului, cu creşterea riscului pentru fracturi.
Ziua mondială a osteoporozei Ziua mondială a osteoporozei este marcată la 20 octombrie, prin diverse acţiuni, în peste 90 de ţări.
Dr. Cristina Spiroiu: Aproximativ 20% dintre femeile peste 50 ani au osteoporoză; este o boală 'tăcută' Osteoporoza, care este cea mai frecventă boală a metabolismului osos, afectează mai frecvent femeile decât bărbaţii, iar, la un moment dat în viaţă, una din două femei şi unul din opt bărbaţi vor avea o fractură osteoporotică, a declarat pentru AGERPRES Cristina Spiroiu, medic la Spitalul Universitar...
Ziua Mondială a Osteoporozei, dedicată protecţiei oaselor În România 1,3 milioane de femei - una din trei femei cu vârsta de peste 50 de ani - se confruntă cu probleme legate de osteoporoză.
Tratamentul osteoporozei Are drept obiective refacerea masei osoase deficitare, îmbunătăţirea arhitecturii osului, prevenirea fracturilor prin creşterea rezistenţei osului şi evitarea traumatismelor (a căderilor) şi tratamentul lor ortopedic; ameliorarea durerii.