Cele mai citite
 


HG privind programele naţionale de sănătate, în dezbatere publică
vineri, 12 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 12 nov /Agerpres/ - Ministerului Sănătăţii a lansat vineri în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru perioada 2011-2012.
Actul normativ reglementează structura programelor naţionale de sănătate pe o durată de doi ani, precum şi obiectivele acestora.

'În premieră, am propus ca programele naţionale de sănătate gestionate de Ministerul Sănătăţii să se desfăşoare multianual, pe o durată de doi ani, pentru a exista o predictibilitate atât din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cât şi din cel al pacienţilor', a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila, citat într-un comunicat remis vineri de MS.

Potrivit ministrului, anual, se pierde un timp important la dezbaterea programelor naţionale de sănătate şi în procesul de contractare cu furnizorii, ceea ce duce la disfuncţionalităţi în desfăşurare.

Conform proiectului de act normativ, în următorii doi ani, programele naţionale de sănătate se vor baza pe obiectivele şi priorităţile politicilor de sănătate publică, ce reflectă atât obligaţiile asumate în domeniul sănătăţii în cadrul acordurilor încheiate cu FMI şi BM, cât şi priorităţile naţionale identificate în domeniul promovării sănătăţii, prevenirii îmbolnăvirilor şi asigurării accesului pacienţilor cu boli cronice la tratament specific adecvat.

Pentru perioada 2011-2012 au fost păstrate majoritatea programelor naţionale de sănătate care existau, atât cele de prevenţie derulate de Ministerul Sănătăţii, cât şi cele de tratament gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Noutatea o reprezintă introducerea unor noi programe în scopul reducerii incidenţei cancerului în România. Astfel, în 2011 Ministerul Sănătăţii va demara programul de screening de cancer de col uterin, de sân şi colorectal, după modelul proiectului-pilot realizat la Institutul Oncologic 'I. C. Chiricuţă' din Cluj-Napoca, se mai arată în comunicat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS va derula multianual programele naţionale de sănătate Guvernul României a aprobat în şedinţa de marţi, la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, Hotărârea de Guvern pentru derularea programelor naţionale de sănătate, noul act normativ reglementând cadrul legislativ pentru derularea programelor în perioada 2011-2012.
Eugen Nicolăescu: Toate programele naţionale vor fi gestionate de Ministerul Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri, la Oradea, că instituţia pe care pe o coordonează a luat decizia să gestioneze absolut toate programele naţionale, iar finanţarea, indiferent de sursă, să fie asigurată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Ministrul Cseke Attila: Prioritatea pentru 2011 este introducerea cardului naţional de asigurat Introducerea cardului naţional de sănătate, reorganizarea sistemului spitalicesc şi investiţiile în domeniile oncologic, anestezie, terapie intensivă reprezintă cele mai importante proiecte ale anului 2011 pentru Ministerul Sănătăţii, a declarat joi, în conferinţă de presă, ministrul Cseke Attila.
MS a decis să modifice actele normative privind derularea programelor de sănătate, în urma demersurilor ATR Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au decis să modifice actele normative privind derularea programelor de sănătate, precum şi preţurile de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor din cadrul programelor naţionale de sănătate, la iniţiativa Asociaţiei Transplantaţilor...
Cseke Attila: Decontarea serviciilor medicale ale spitalelor trebuie să fie echitabilă - interviu Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că 2010 este un an de criză, în continuare şi va fi un an hotărâtor pentru drumul sistemului sanitar în România. El a spus că vor trebui făcute demersuri şi reforme structurale, altfel, dacă nu se încearcă mişcarea sistemului...
Nicolăescu: Programul de screening pentru cancer de col uterin se va desfăşura în acest an în Bucureşti Programul de screening pentru cancer de col uterin se va desfăşura în acest an în Bucureşti, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, precizând că se va pune un accent foarte mare pe prevenţie.