Cele mai citite
 


Scanerele corporale din aeroporturi ar putea fi periculoase pentru sănătate
duminică, 14 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Scanerele corporale cu raze X folosite în unele aeroporturi din lume, îndeosebi în SUA, ar putea fi periculoase pentru sănătate, au avertizat cercetători americani citaţi de AFP.

'Ni se spune că riscul este minim, dar, statistic, vor exista cazuri de cancer de piele din cauza acestor raze X' - a spus dr Michael Love, şeful laboratorului pentru studiul razelor X din cadrul departamentului de biofizică al Universităţii John Hopkins /Maryland, estul SUA/.

Acesta subliniază că 'nicio expunere la raze X nu poate fi considerată benefică'. 'Se ştie că razele X sunt periculoase, dar problema cu prezenţa lor în aeroporturi este oamenii au aşa mare nevoie să ajungă dintr-un loc într-altul încât sunt gata să-şi rişte viaţa pentru asta, din cauza razelor', a adăugat cercetătorul.

Administraţia pentru securitatea transporturilor din Statele Unite /TSA/ a început în 2007 folosirea în aeroporturi a scanerelor corporale capabile să expună întregul corp omenesc. Anul acesta, folosirea lor s-a generalizat, prin achiziţia a 450 de noi scanere, din fondurile alocate prin planul de relansare american. În prezent, potrivit TSA, circa 315 scanere integrale cu raze X funcţionează în total într-un număr de 65 de aeroporturi din SUA.

În aprilie, un grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea California din San Francisco /UCSF/ a avertizat asupra 'problemelor potenţial grave pentru sănătate' pe care le presupun aceste scanere, într-o scrisoare adresată biroului pentru ştiinţă şi tehnologie al Casei Albe. Biochimistul John Sedat a explicat în scrisoare cum cea mai mare parte din energia venită de la scanere este absorbită de piele şi de ţesuturile subcutanate. Or, doza de radiaţii ar fi inofensivă dacă ar fi repartizată în ansamblul corpului, dar pentru piele poate fi periculos de mare.

Biroul pentru ştiinţă al Casei Albe a răspuns săptămâna aceasta preocupărilor exprimate de cercetători susţinând că scanerele au fost 'riguros testate' de agenţiile guvernamentale americane şi respectă normele de securitate.

John Sedat a menţionat însă vineri pentru AFP că acest răspuns oficial este 'foarte insuficient' şi că cercetătorii de la UCSF se pregătesc să contraargumenteze.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vaccin experimental împotriva melanomului, în curs de cercetare în SUA Un vaccin foarte personalizat, care poate stimula un răspuns imun din partea persoanelor cu melanom avansat, a fost descoperit de un grup de cercetători americani, care au publicat un studiu preliminar pe această temă în revista Science, informează online health.usnews.com.
A fost identificată harta genetică completă a două tipuri de cancer Londra, /Agerpres/ - Cercetători britanici au identificat în premieră harta genetică completă a două tipuri de cancer, de piele şi pulmonar, descoperire ce poate reprezenta un important pas înainte pentru tratarea acestor grave maladii, conform a două articole publicate în numărul de joi al revistei...
Risc sporit de cancer în urma scanărilor efectuate în copilărie Expunerea la radiaţiile mai multor scanări înainte de împlinirea vârstei de 15 ani ar putea tripla riscul de a se contracta mai târziu un cancer al creierului sau o leucemie, potrivit unui studiu publicat joi de revista britanică The Lancet.
Cromul din suplimentele alimentare poate cauza cancer (studiu) Cromul, un nutrient popular folosit în suplimentele alimentare destinate pierderii în greutate şi tratamentului împotriva diabetului zaharat, poate fi cancerigen, conform unui studiu publicat luni de cercetători australieni în revista de specialitate 'Angewandte Chemie', citat de agenţia Xinhua.
SUA: Nou tratament promiţător împotriva bolilor parazitare Cercetători americani au identificat un nou tratament care ar putea fi eficient în combaterea unor boli parazitare care provoacă peste 50.000 de decese anual, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature, citat de agenţiile EFE şi AFP.
Cafeina poate preveni cancerul de piele (studiu) Cafeina poate preveni unele forme de cancer de piele, arată un studiu realizat pe şoareci, care explică mecanismul de protecţie la nivel molecular, informează AFP.