Cele mai citite
 


"Totul despre hepatite şi virusurile hepatitice", un volum semnat de prof.dr. Adrian Streinu Cercel
marţi, 26 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Hepatita, Boli infectioase
 

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel şi-a lansat, marţi, cartea "Totul despre hepatite şi virusurile hepatitice", cu prilejul Zilei Internaţionale a Hepatitei, volumul oferind răspunsuri pentru cea mai mare problemă de sănătate publică din România: hepatita.

Potrivit statisticilor, unul din zece români este infectat cu un virus hepatitic - B sau C -, iar România ocupă primul loc ca număr de persoane cu hepatita C înregistrate şi locul patru în Europa ca rată a mortalităţii din cauza bolilor hepatice. Mai mult decât atât, în România există mai multe persoane infectate cu virusurile B sau C decât oameni purtători de virusul HIV.

Se estimează că, de fapt, doar în ţara noastră există aproximativ 900.000 de oameni posibil infectaţi cu virusul B şi circa 1.000.000 posibil infectaţi cu virusul C, aceste virusuri fiind detectabile doar prin intermediul unor analize specifice. Studiile mai arată că cel mai mare pericol îl reprezintă faptul că oamenii nu cunosc factorii de risc şi condiţiile în care se transmit virusurile hepatitice, evoluţia bolii fiind adeseori foarte gravă, generând ciroză sau cancer hepatic.

Cartea "Totul despre hepatite şi virusurile hepatitice" conţine informaţii despre: prevenţie, modalităţi de transmitere, tratamente, vaccinuri, analize, teste specifice bolilor care afectează ficatul şi interpretările lor.

"Din păcate, în România sunt atât de mulţi oameni infectaţi cu aceste virusuri păcătoase, încât nu am niciodată timp cât mi-aş dori să stau de vorbă cu ei, să le explic ce se întâmplă cu fiecare. Mi-am dorit ca această carte să poată fi un reper pentru toţi cei infectaţi cu virusuri hepatitice", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Cartea este alcătuită dintr-o serie de 135 de întrebări şi răspunsuri adunate şi selectate de editori de pe internet, astfel încât dr. Adrian Streinu-Cercel să poată răspunde nedumeririlor tuturor.

"Bineînţeles, fiecare caz are particularităţile lui, însă, în mare parte, se poate trage o concluzie în ceea ce priveşte comportamentul virusurilor şi felul în care acestea interacţionează cu organismul", subliniază autorul.

Targetul principal al cărţii "Totul despre hepatite si virusurile hepatitice" este format din persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 50 de ani, bolnave de hepatită sau cu risc crescut de a fi contractat virusul înainte de 1992, din cauza transfuziilor de sânge, a instrumentarului nesterilizat, a întreruperilor de sarcină etc.

Populaţia activă (30-45 de ani) care ar fi putut contracta virusul (fără să aibă neapărat simptomatologie) de la manichiură/pedichiură, stomatolog, prin act sexual ori simplu sărut, sau prin utilizarea obiectelor de toaletă (periuţe de dinţi sau lama de ras) în comun cu membrii familiei ar putea fi, de asemenea, interesată să citească această carte. O altă categorie de public-ţintă este reprezentată de familiile tinerilor (15-30 de ani) care se droghează, au relaţii sexuale neprotejate multiple şi întâmplătoare, îşi fac piercienguri, tatuaje.

"Cartea este scrisă cât se poate de 'nemedical', pe un ton pe care profesorul îl foloseşte în consultaţii, cu pacienţii lui, indiferent de nivelul lor intelectual sau de gradul de pregătire. Citind-o, veţi înţelege cum funcţionează ficatul şi ce se întâmplă cu acesta în momentul în care este atacat de virusurile hepatitice şi veţi afla ce anume aveţi de făcut şi cum să întâmpini şi să gestionezi această boală", a declarat Corina Pintilie, director general la Coreus Publishing.

Această carte este „stenograma“ unei consultaţii, o consultaţie imaginară, ca o discuţie, în cadrul căreia cititorul îi pune profesorului Adrian Streinu-Cercel absolut toate întrebările care-l frământă, iar acesta îi răspunde, cu toate detaliile şi explicaţiile necesare.AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hepatita infecţioasă Hepatita este inflamaţia ficatului şi prezintă două forme : acută şi cronică. Cea mai frecventă cauză a hepatitei acute este virusul hepatitei A, iar în cazul celei cronice virusul hepatitei B şi C.
Hepatita B - o ameninţare globală Hepatita B este una dintre cele mai răspândite şi severe boli în lume, a declarat, marţi, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", într-o conferinţă de presă care a marcat Ziua Mondială a Hepatitei.
12.500 de persoane au fost testate pentru HIV, hepatită B şi C printr-un program derulat de Institutul 'Matei Balş' Un număr de 12.500 de persoane au fost testate gratuit pentru HIV, hepatită B şi hepatită C în cadrul unui program derulat de Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", iar dintre acestea 7,6% au ieşit pozitiv la testul pentru hepatită B, 3,28% - la cel pentru hepatită C şi 0,4% pentru HIV...
Tulcea: Aproape 1% din populaţia Dobrogei, testată gratuit pentru HIV, hepatita B şi hepatita C Aproape 1% din populaţia din judeţele Constanţa şi Tulcea a beneficiat gratuit, în ultimii 9 ani, de teste gratuite pentru HIV, hepatita B şi hepatita C, potrivit fundaţiei Baylor Marea Neagră.
Teste gratuite pentru hepatitele B şi C Bucureşti, 30 iunie /Agerpres/ - Pacienţii dializaţi din Bucureşti pot vizita centrul Fresenius Nephro Care România în cadrul “Zilelor Porţilor Deschise”, organizate în premieră. Aceştia pot vizita centrul în perioada 22-27 iunie şi totodată pot beneficia de teste gratuite pentru diagnosticarea infecţiei...
Hepatita virala Hepatita constă în inflamarea ficatului, cel mai adesea cauzată de o infecţie virală. În România, numărul pacienţilor care suferă de hepatitele cronice B şi C este estimat de European Centre for Disease Control (ECDC) la aproximativ 2 milioane, cu câteva mii de infecţii noi raportate anual...