Cele mai citite
 


Netcare a ajuns la un acord cu justiţia pentru intermedierea vânzării de organe
miercuri, 17 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 100 de români şi brazilieni şi-au vândut organele unor pacienţi din Israel, între 2001 şi 2003, prin intermediul grupului Netcare, în spitale din Africa de Sud, semnalează marţi cotidianul El Pais, după ce acest grup a ajuns la un acord cu justiţia şi va plăti 800.000 de euro pentru operaţiile ilegale efectuate. Este vorba de prima condamnare în justiţie din lume pentru participarea la o reţea internaţională de trafic de organe, atrage atenţia cotidianul spaniol.
Ancheta s-a concentrat asupra celor 109 de operaţii făcute în spitalul St Augustine's din Durban, însă se apreciază că în cei trei ani de existenţă ai reţelei, aceasta ar fi putut ascunde 300 de transplanturi efectuate în spitale din Johannesburg ori Cape Town - dirijate de un broker internaţional de organe, israelianul Ilan Peri.

Din motive culturale şi religioase, Israelul are o rată foarte scăzută de donatori - unul la un milion (în vreme ce în Spania, de exemplu, rata este de 34,4). Odată ajunşi în Africa de Sud, pacienţii israelieni semnau acte prin care asigurau că erau rudele donatorilor. Aceasta era, de altfel, apărarea celor cinci medici care au dirijat operaţiile, şi care vor fi judecaţi separat. Avocatul lor, Altus Van Rensburg, susţine că 'nu există dovezi potrivit cărora medicii ştiau că făceau ceva ilegal. Actele erau corecte'.

În vreme ce traficantul Ilan Peri le cerea pacienţilor din Israel între 44.000 şi 88.000 de euro, donatorii din Brazilia şi România primeau sume cuprinse între 3.600 şi 4.400 de euro. Deşi Netcare a negat mereu participarea la acţiunile reţelei, anumiţi angajaţi ai grupului trebuie să fi avut cunoştinţă de ceea ce se petrecea acolo, semnalează cotidianul spaniol. Anchetatorii apreciază că în cadrul reţelei ar fi putut fi traficaţi 15.000 de rinichi pe an.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Netcare a ajuns la un acord cu justiţia pentru intermedierea vânzării de organe Peste 100 de români şi brazilieni şi-au vândut organele unor pacienţi din Israel, între 2001 şi 2003, prin intermediul grupului Netcare, în spitale din Africa de Sud, semnalează marţi cotidianul El Pais, după ce acest grup a ajuns la un acord cu justiţia şi va plăti 800.000 de euro pentru operaţiile...
Comerţul ilicit cu organe: Săracii au devenit un fel de bănci de organe pentru cei înstăriţi În fiecare an, circa 5000 de oameni grav bolnavi din SUA, Israel, Arabia Saudită, dar şi alte ţări plătesc sume importante în schimbul organelor donate de alţi oameni, în condiţiile în care o astfel de practică este ilegală peste tot în lume, mai puţin în Iran, a atras atenţia Francis Delmonico, chirurg...
Africa de Sud: Un spital a fost condamnat pentru transplanturi ilegale de organe Un spital privat din Durban (Africa de Sud) a fost condamnat marţi la o amendă de 4 milioane de ranzi (585 000 dolari) pentru că a efectuat ilegal transplanturi de rinichi unor israelieni avuţi, prelevaţi de la brazilieni şi români săraci, informează AFP.
Trafic de organe în Kosovo: Serbia vrea o anchetă internaţională mandatată de ONU New York /Naţiunile Unite/, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a cerut miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU crearea unei comisii de anchetă privind acuzaţiile de trafic de organe în care ar fi fost implicaţi înalţi responsabili din Kosovo.
Misiunea UE în Kosovo acuză doi bărbaţi de trafic de organe Misiunea europeană de justiţie şi poliţie în Kosovo /EULEX/ a acuzat un cetăţean turc şi altul israelian de trafic ilegal de organe la o clinică din Pristina, a anunţat luni EULEX, informează Reuters.
Piaţa neagră a vânzării de organe se răspândeşte printre săracii din Europa Confruntaţi cu o sărăcie gravă, unii europeni încearcă să-şi vândă organe precum rinichi, plămâni, maduvă osoasă sau cornee, spun experţii. Acest fenomen este relativ nou în Serbia, o ţară care a fost afectată de război şi care se luptă cu criza financiară care a cuprins continentul. Răspândirea vânzărilor...