Cele mai citite
 


România ocupă locul 1 în Europa la numărul cazurilor de hepatită C
marţi, 26 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Hepatita
 

Bucureşti, 26 mai /Agerpres/ - România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C, conform datelor de prevalenţă ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şi locul 4 ca rată a mortalităţii provocate de afecţiunile hepatice.

"Studiile epidemiologice derulate în România au dovedit că rata prevalenţei hepatitei virale C este mult mai mare în ţara noastră, comparativ cu ratele înregistrate în ţările Uniunii Europene", a declarat, marţi, prof. dr. Molnar Geza, consilier al ministrului sănătăţii, într-o conferinţă de presă prilejuită de Ziua Mondială a Hepatitei.

Acesta a adăugat că datele de prevalenţă din studiile locale arată că aceasta este cuprinsă, în România, între 3,23% şi 4,9% din populaţie, comparativ cu 0,5% - 1% - media europeană.

Prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţie Române pentru Studiul Ficatului(ARSF), a evidenţiat că prevalenţa în populaţia generală a virusului hepatitic B este de 5,59% iar a virusului C de 4,56%, date care au reieşit în urma unui studiu epidemiologic efectuat în 2009 de ARSF.

El a subliniat că prevalenţa la persoanele cu risc ridicat, respectiv cei care fac hemodializă, este de 7,91% la cei cu hepatită B şi de 39,26% la cei cu hepatita C.

''Hepatitele au impact asupra stării de sănătate a populaţiei, în special pe termen mediu şi lung şi asta prin consecinţele grave pe care le au - ciroză şi cancer hepatic'', a subliniat prof. dr. Carol Stanciu, preşedintele Societăţii Române de Gastroeneterologie şi Hepatologie. El a adăugat că în România 10.000 de oameni mor, anual, de ciroză.

Prof. dr. Carol Stanciu a evidenţiat că jumătate dintre bolnavii cu hepatită prin tratament se vindecă.

"Estimările specialiştilor arată că vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, datorită cumulării pacienţilor infectaţi înainte de 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizare de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje", a spus prof. dr. Oliviu Pascu, preşedintele Comisiei de Gastroeneterologie şi Hepatologie a Ministerului Sănătăţii. El a subliniat că atât MS, cât şi CNAS sunt conştiente de magnitudinea fenomenului şi de impactul pe care îl vor avea asupra pacienţilor şi societăţii şi depun toate eforturile pentru un diagnostic precoce şi pentru a trata un număr cât mai mare de pacienţi.

Tratamentul pentru un pacient pe un an este de 60- 70 de lei pentru un pacient, a subliniat prof. dr. Pascu.

Potrivit acestuia, în 2009 sunt există aproape 6.000 de bolnavi cu hepatită în tratament, dintre care 5.000 cu virus C şi restul cu virus B, iar alţi 6.000 sunt pe listele de aşteptare. Specialistul a adăugat că nu în toate cazurile se impune instituirea tratamentului, dar, din păcate, nu se cunosc toţi pacienţii infectaţi, mulţi nu ştiu că au virusul pentru că acesta nu se manifestă şi de aceea trebuie ca populaţia să fie educată şi informată.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), prof. dr. Irinel Popescu, a subliniat că partea cea mai dificilă este imposibilitatea prevenţiei hepatitelor cu virus C, spre deosebire de cele cu virus B. El a adăugat că numărul celor care ajung la ciroze şi malignizări sau transplant nu este mic. În plus, cei care suferă un transplant şi au hepatită C fac reinfecţii pentru că nu au tratament pentru asta şi de aceea s-a pus chiar problema dacă este oportună intervenţia sau nu în aceste cazuri.

Referindu-se la tratament, preşedintele CNAS a spus că se fac toate eforturile pentru ca un număr cât mai mare de pacienţi să aibă acces la acesta, dar nu în toate cazurile se impune tratamentul. Prof. dr. Irinel Popescu a subliniat că interesul pacientului stă în atenţia CNAS, dar trebuie să se ţină seamă şi de limitarea bugetară. Potrivit acestuia, deciziile de includere în tratament aparţin comisiilor de specialitate.

Preşedintele CNAS a afirmat că dacă va fi necesară includerea unui număr mai mare de pacienţi, CNAS va face toate eforturile în acest sens. El a precizat că în prezent se discută cu companiile posibilitatea aplicării unor discounturi pentru memdicamente ca şi efectuarea gratuită a unor viremii (determinarea încărcăturii cu virus). AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Irlanda: cazuri de hepatită C descoperite la persoanele care au călătorit pentru tratament dentar în România Oamenii de ştiinţă irlandezi au identificat o serie de cazuri de hepatită C în rândul celor care au călătorit pentru tratament dentar sau pentru servicii de chirurgie estetică, în mai multe ţări, printre care şi România, relatează Irish Times.
Hepatita C: 75 % dintre cei infectaţi nu ştiu că se află în această situaţie (studiu) Trei sferturi (75%) dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C din întreaga lume nu ştiu că se află în această situaţie, aşa încât, chiar şi în ţările bogate, sunt trataţi doar 3-5 % dintre cei afectaţi de această boală, care provoacă anual aproximativ jumătate de milion de decese, relevă un...
Hepatita C: un nou tip de medicament testat în curând Un nou medicament antiviral contra infecţiei cu virusul hepatitei C ar putea fi testat în curând ca umare a descoperirii a două enzime care au un rol extrem de important în apariţia acestei boli, scrie luni site-ul Maxisciences.
Hepatita C: progres în tratamentul acestei boli cronice a ficatului Un tratament experimental ce acţionează asupra celulelor hepatice s-a dovedit foarte eficient împotriva hepatitei de tip C în cazul cimpanzeilor, reprezentând un potenţial progres în tratarea acestei boli cronice şi la oameni, conform unui studiu publicat joi, transmite AFP.
Hepatita C - constientizarea unui pericol tacut Hepatita C, boala care afecteaza aproximativ 150 de milioane de oameni la nivel global si peste 600.000 de romani este -- conform specialistilor -- singura forma de hepatita complet tratabila si vindecabila. www.televiziunea-medicala.ro
20.000 de pacienți bolnavi de hepatită C nu au nicio șansă de vindecare, în România Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor, MSD România a organizat o noua întâlnire cu specialiștii, sub umbrela “Împreună pentru viață. Sănătate prin cunoaștere”, pentru a discuta despre situația pacienților români bolnavi de hepatita C și opțiunile de tratament existente.