Cele mai citite
 


Iaşi: Proiect spiritual pentru persoanele cu HIV/SIDA
marţi, 16 noiembrie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Iaşi, 16 nov /Agerpres/ - Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase 'Sfânta Parascheva' din Iaşi va lansa, în premieră naţională, la începutul lunii decembrie, un proiect care vizează oferirea unui suport spiritual pentru persoanele cu HIV/SIDA.
Prof.univ.dr. Carmen Dobrovăţ, directorul Spitalului de Boli Infecţioase 'Sfânta Parascheva' din Iaşi, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul intitulat 'Parteneriat şi spiritualitate. Parteneriat pentru viaţă' are ca scop principal oferirea, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, a unui suport interuman acestei categorii de bolnavi.
Proiectul, susţine medicul ieşean, va fi lansat pe 2 decembrie, în prezenţa prof.univ.dr. Adrian Streinu Cercel.
Conform acestuia, într-o primă etapă, un grup de 15 - 20 de pacienţi din Centrul Regional HIV/SIDA, care funcţionează în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, vor fi cazaţi câteva zile la mănăstirile din judeţele Moldovei, timp în care vor discuta cu preoţii călugări şi reprezentanţi ai Patriarhiei şi ai Mitropoliei pentru a depăşi mai uşor problemele cu care se confruntă din cauza maladiei de care suferă.
'Nu cred că a mai fi existat un astfel de proiect în care Biserica să fi fost implicată într-un asemenea mod. Este o acţiune care vrem să le insufle pacienţilor noştri optimisul şi încrederea în viaţă', a declarat marţi presei prof. univ.dr. Carmen Dobrovăţ, managerul spitalului.
Aceasta a precizat că, în cazul în care va avea succes, proiectul ar putea fi extins la centrele similare din ţară.
În prezent, în partea estică a ţării există aproximativ 1.000 de persoane infectate cu HIV/SIDA, aflate în evidenţele medicilor specialişti, dintre care circa 250 sunt din judeţul Iaşi. AGERPRES
Notare
Comentarii
de Emilia Diaconu
Buna seara,
Vreau sa va felicit pentru aceasta initiativa. Este un lucru extraordinar ceea ce Inaltpreasfintitul Teofan, acolo unde este numit sa slujeasca. Va sarut dreapta, Inaltpreasfintia Voastra, Emilia Diaconu

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Proiect spiritual pentru persoanele cu HIV/SIDA Iaşi, 16 nov /Agerpres/ - Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase 'Sfânta Parascheva' din Iaşi va lansa, în premieră naţională, la începutul lunii decembrie, un proiect care vizează oferirea unui suport spiritual pentru persoanele cu HIV/SIDA.
Iaşi: În premieră naţională, studenţii de la UMF pot accesa credite de finanţare a studiilor cu plata la angajare Studenţii Universităţii de Medicină 'Gr. T. Popa' din Iaşi vor putea accesa linii de creditare cu rambursare după terminarea studiilor.
Iaşi: Institutul Regional de Oncologie a operat, în premieră naţională, pacienţi cu metastaze pulmonare O echipă de specialişti de la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi a operat, în premieră naţională, cinci pacienţi diagnosticaţi cu metastaze pulmonare, cu ajutorul unui laser adus din Germania.
Iaşi: Premieră naţională - Navigare 3D cu ajutorul robotului şi a simulatorului asistat 3D în învăţământul medical dentar Studenţii şi absolvenţii facultăţilor de Medicină Dentară vor avea prilejul să dobândească experienţă profesională prin intermediul unui sistem de simulare asistată 3D şi al unui robot ce va putea permite nu doar învăţarea primilor paşi în medicina dentară, ci şi executarea unor intervenţii complicate...
Iaşi: Cinci persoane au efectuat în premieră naţională primele teste de oncogenetică Reprezentanţii Institutului Regional de Oncologie din Iaşi au efectuat în premieră naţională prin intermediul Departamentului de Oncogenetică testări de diagnostic molecular pentru a afla dacă cinci persoane au predispoziţie ereditară la cancer.
Iaşi: Operaţii cardiovasculare la copiii, în cadrul unui proiect derulat de UMF Medici specialişti din marile clinici ale Uniunii Europene, împreună cu medici şi asistente din Iaşi şi alte judeţe ale Regiunii de Nord Est, vor efectua, la Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof.dr. George I.M. Georgescu' Iaşi, 100 de intervenţii chirurgicale gratuite.