Cele mai citite
 


Berlinul pune capăt practicilor laboratoarelor farmaceutice
marţi, 16 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Berna, 16 nov /Agerpres/ - Prin adoptarea joi, 11 noiembrie, a unei legi care interzice laboratoarelor farmaceutice să îşi stabilească liber preţul medicamentelor, parlamentarii germani au pus capăt unei situaţii avantajoase pentru operatorii din acest sector.
De la 1 ianuarie 2011, fabricanţii vor trebui să ajungă la un compromis cu cele 160 de case de asigurări de sănătate germane înainte de a-şi stabili preţurile. Dacă un laborator nu reuşeşte să dovedească că noul produs aduce cu adevărat ceva nou în raport cu preparatele existente, tariful va fi stabilit obligatoriu de către casele de asigurări. În caz de disensiuni, se va apela la o comisie de arbitraj, scrie ziarul elveţian Le Temps în ediţia de marţi.

Această reformă ar urma să le permită caselor de sănătate publice, al căror deficit va fi de 11 miliarde de euro anul viitor, să economisească 2 miliarde de euro pe an. Eliminarea 'monopolului unilateral al industriei farmaceutice este un lucru bun pentru persoanele asigurate din Germania', a relevat ministrul liberal al sănătăţii, Philipp Rösler. Asociaţia caselor de sănătate /GKV-Spitzenverband/ salută, de asemenea, 'această nouă lege care înfruntă pentru prima dată monopolul producătorilor asupra preţurilor'.

Germanii cheltuiesc mai mult cu 20% decât media ţărilor bogate pentru medicamente, potrivit unui raport OCDE. În ultimul lor raport anual privind prescripţiile medicale în Germania, analiştii au arătat că 'medicamentele sunt în Germania cu 50-100% mai scumpe decât în alte ţări europene'. Cele 50 de medicamente brevetate cel mai bine vândute în Germania sunt mai scumpe cu 48% faţă de Suedia. O aspirină costă 2 eurocenţi în Marea Britanie, de zece ori mai puţin decât în Germania.

Legea votată săptămâna trecută la Berlin îi nelinişteşte pe operatorii din acest sector. Preşedintele Uniunii federale a asociaţiilor germane ale farmaciştilor /ABDA/ consideră că acest 'atac' ar putea duce la dispariţia multor farmacii. Preşedintele Asociaţiei întreprinderilor de cercetare farmaceutică /VFA/, Wolfgang Plischke, afirmă că nu ar fi crezut niciodată că 'un ministru liberal' va sprijini o lege atât de restrictivă pentru producătorii de medicamente. Alţi responsabili din acest sector afirmă că se aşteptau la o asemenea lege. Germania nu mai putea să continue să fie un caz aparte în Europa, unde toate guvernele încearcă să reducă cheltuielile în sectorul sănătăţii.

Profesorul Gerd Glaeske de la Universitatea din Bremen, afirmă într-un interviu pentru canalul de televiziune ARD, că astfel 'este practic imposibil să dovedeşti noutatea unui medicament'. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Berlinul pune capăt practicilor laboratoarelor farmaceutice Berna, 16 nov /Agerpres/ - Prin adoptarea joi, 11 noiembrie, a unei legi care interzice laboratoarelor farmaceutice să îşi stabilească liber preţul medicamentelor, parlamentarii germani au pus capăt unei situaţii avantajoase pentru operatorii din acest sector.
Germania ridică laboratoarelor dreptul de a fixa preţul medicamentelor Parlamentul german a adoptat joi o lege care va împiedica laboratoarele farmaceutice să fixeze liber preţul medicamentelor, printre cele mai scumpe din Europa, notează AFP.
Europa îşi înăspreşte poziţia privind preţul medicamentelor Europa a adoptat o poziţie înăsprită privind preţul medicamentelor, în contextul în care îngrijorarea de lungă durată cu privire la creşterea costurilor asistenţei medicale se traduce printr-o acţiune agresivă, ca urmare a crizei financiare şi recentelor probleme ale euro, notează Financial Times.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Producătorii de medicamente generice cer Guvernului verificarea datelor CNAS în urma creşterii taxei clawback Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat marţi Guvernului verificarea datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în urma creşterii "nejustificate" a cuantumului taxei clawback în ultimul trimestru al anului 2014.
Ciurchea (CNAS): Ne gândim la introducerea unei taxe pe serviciu farmaceutic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a anunţat joi că se gândeşte la introducerea unei taxe pe serviciu farmaceutic, astfel încât piaţa să fie "deschisă".