Cele mai citite
 


Va fi cercetată cauza morţii astronomului alchimist danez Tycho Brahe
marţi, 16 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Praga, 16 nov/Agerpres/ - O echipă de cercetători a deschis luni la Praga mormântul celebrului astronom danez din secolul al XVI-lea, Tycho Brahe, pentru a încerca să dezlege enigma morţii sale subite, scrie site-ul lesquotidiennes.com.
Insuficienţă renală sau otrăvire din cauza unei relaţii amoroase? O echipă internaţională de oameni de ştiinţă vrea să facă lumină în cazul morţii misterioase a astronomului danez Tycho Brahe (1546 - 1601), figură de mare prestigiu a ştiinţei secolului al XVI-lea. Rămăşiţele lui Brahe au fost dezgropate luni din biserica Notre-Dame-de-Tyn, din centrul istoric al capitalei cehe, urmând să fie analizate pentru a confirma sau infirma cauza oficial acceptată a morţii sale: o problemă renală.

'Ne vom ocupa de întreaga viaţă, nu numai de moartea sa', precizează Jens Vellev de la Universitatea daneză din Aarhus, şeful echipei internaţionale care cuprinde circa 50 de membri.

Tycho Brahe (Tyge Ottesen Brahe) a sosit în 1599 la Praga, capitală imperială înfloritoare ce atrăgea elita savanţilor şi a artiştilor, datorită generozităţii împăratului Rudolf II de Habsburg. Poreclit 'Omul cu nasul de aur' din cauza unei proteze nazale care-i înlocuise nasul pierdut într-un duel, danezul cu viaţă de roman a făcut observaţii astronomice şi experienţe de alchimie foarte apreciate de suveranul excentric. Partizan al modelului geo-heliocentric, în care Luna şi Soarele se învârteau în jurul Pământului, iar celelalte planete, în jurul Soarelui, el a descoperit în 1572 o supernovă în constelaţia Casiopeea.

Povestea din Praga anului 1601 se citeşte ca un roman poliţist palpitant: istoricul danez Peter Andersen spune că Tycho Brahe, victimă a unui complot urzit de regele danez Christian IV (1577 - 1648), a fost otrăvit de vărul său, Eric Brahe. Potrivit acestei versiuni, Eric Brahe a sosit la Praga în 1601, iar în octombrie a avut ocazia să toarne mercur în paharul astronomului, care a murit a doua zi, după groaznice suferinţe. Peter Andersen îşi bazează teoria pe descoperirea unui jurnal al pretinsului asasin. Se crede că regele Christian IV îl ura pe Brahe din cauza relaţiei amoroase pe care acesta ar fi avut-o cu mama lui, regina Sofia. În firele din barba astronomului a fost găsită o mare concentraţie de mercur la o analiză efectuată în 1990, însă astronomul ar fi putut fi expus accidental la un amestec nociv în cursul unei experienţe de alchimie, admit istoricii. 'Mercurul era folosit atunci la tratarea unor boli', arată Jaroslav Podliska, şeful departamentului de arheologie al Institutului ceh al patrimoniului.

'Cred că Brahe a luat mercur pentru că avea dureri şi a luat prea mult. Iată teoria mea', spune Vellev. Un alt om de ştiinţă, de la Universitatea Carol din Praga, care a luat parte la analiza firelor din barba lui Brahe, este de părere că un unguent folosit la îmbălsămarea cadavrului ar fi putut conţine mercur.

Rămăşiţele lui Tycho Brahe vor fi trecute printr-un scanner tomografic cu raze X, supuse unei analize radiografice şi altor analize sofisticate. Până vineri, echipa de oameni de ştiinţă va exhuma rămăşiţele lui Brahe şi ale soţiei lui, îngropate alături de el trei ani mai târziu, pentru a preleva eşantioane. Rezultatele analizelor sunt aşteptate în 2011.

Povestea astronomului danez figurează printre legendele ceheşti. Brahe ar fi murit din cauză că i s-a spart vezica în timpul unei petreceri la curtea imperială, pentru că eticheta îi interzicea să se ridice de la masă înaintea împăratului. 'Mă scuzaţi un minut? Nu vreau să termin ca Tycho Brahe', spun astăzi cehii când simt nevoia imperioasă să meargă la toaletă. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Va fi cercetată cauza morţii astronomului alchimist danez Tycho Brahe Praga, 16 nov/Agerpres/ - O echipă de cercetători a deschis luni la Praga mormântul celebrului astronom danez din secolul al XVI-lea, Tycho Brahe, pentru a încerca să dezlege enigma morţii sale subite, scrie site-ul lesquotidiennes.com.
Un 'bio-rinichi' reaprinde speranţa pentru pacienţii cu insuficienţă renală O echipă de cercetători americani a anunţat duminică faptul că au reuşit să creeze un rinichi pe care l-au transplantat unui cobai, reuşită ce marchează un important pas înainte în lupta împotriva insuficienţei renale, conform AFP.
Mercurul din peşte nu creşte riscul de boli cardiace, potrivit unui studiu Los Angeles, 29 mar /Agerpres/ - Mercurul care provine din consumul de peşte nu creşte riscul de boli cardiace sau de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu efectuat de cercetători americani care au măsurat prezenţa acestei substanţe în unghiile tăiate de la picioare, scrie ziarul Nouvel Observateur...
Carnea roşie ar favoriza apariţia insuficienţei renale (studiu) Un consum prea ridicat de carne roşie ar putea fi toxic pentru rinichi, potrivit concluziilor unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Singapore, menţionat de metronews.fr. Fără să meargă până la respingerea felurilor de mâncare pregătite din astfel de carne, autorii cercetării...
Cercetătorii britanici încearcă să identifice, prin analize de sânge, faze incipiente ale maladiei Alzheimer Un grup de cercetători de la Universitatea din Nottingham (centrul Angliei) dezvoltă un test care identifică printr-o analiză de sânge cazurile de Alzheimer în fază incipientă, a informat luni BBC, potrivit EFE.
Cercetători columbieni au creat un sutien care ajută la detectarea cancerului la sân Un grup de cercetători de la Universitatea Naţională din Columbia (UN) au creat un sutien care ajută la detectarea cancerului mamar prin determinarea diferenţei de temperatură dintre cei doi sâni, provocată în principal de prezenţa celulelor anormale, potrivit unui comunicat publicat de universitate...