Cele mai citite
 


Kosovo: Scandal legat de o reţea de trafic cu organe
marţi, 16 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pristina, 16 nov /Agerpres/ - Kosovo este zguduit de acuzele aduse unui grup de şapte persoane care ar fi fost implicate într-o reţea internaţională de trafic de organe, grup condus de un renumit chirurg şi profesor de la Spitalul Universitar din Pristina, informează, marţi, agenţia Tanjug care citează The New York Times.
Articolul publicat în jurnalul american estimează că acest caz reprezintă un test pentru instituţiile de justiţie şi pentru funcţionarea statului de drept, în momentul în care Kosovo încearcă să se vindece de 'o cultură a fărădelegii şi a corupţiei endemice care a atins cele mai înalte niveluri din guvern'.
Cel puţin şapte persoane au fost acuzate de implicare în vânzarea de rinichi şi alte organe prelevate de la persoane devaforizate, pentru suma de 200.000 de dolari, unor pacienţi din ţări precum Israel şi Canada, au declarat, luni, surse din poliţie şi oficiali europeni cu rang înalt.
'Potrivit rechizitoriului, traficanţii ademeneau persoane care locuiau în mahalalele din Istanbul, Moscova, Republica Moldova şi Kazahstan cu promisiunea că vor primi 20.000 de dolari pentru organele lor. Oficiali din domeniul judiciar declară că mulţi dintre ei n-au primit nici măcar un cent', se arată în articolul din New York Times.
Aceeaşi publicaţie scrie că operaţiile pentru prelevarea organelor erau efectuate la o clinică privată situată în suburbiile Pristinei şi că reţeaua ar fi fost descoperită în urmă cu doi ani, însă multe dintre amănunte ies la suprafaţă doar acum.
'Oficialii au precizat că şeful reţelei este un chirurg renumit şi profesor la Spitalul Universitar din Pristina, dr. Ljufti Dervisi. Clinica era condusă de fiul acestuia, Arban. Totodată, (în acelaşi dosar) a mai fost acuzat şi Iljir Recaj, oficial cu rang înalt în Ministerul Sănătăţii din Kosovo', scrie jurnalul american care adăugă faptul că toţi au fost eliberaţi pe cauţiune. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Kosovo: Scandal legat de o reţea de trafic cu organe Pristina, 16 nov /Agerpres/ - Kosovo este zguduit de acuzele aduse unui grup de şapte persoane care ar fi fost implicate într-o reţea internaţională de trafic de organe, grup condus de un renumit chirurg şi profesor de la Spitalul Universitar din Pristina, informează, marţi, agenţia Tanjug care citează...
Misiunea UE în Kosovo acuză doi bărbaţi de trafic de organe Misiunea europeană de justiţie şi poliţie în Kosovo /EULEX/ a acuzat un cetăţean turc şi altul israelian de trafic ilegal de organe la o clinică din Pristina, a anunţat luni EULEX, informează Reuters.
Trafic de organe în Kosovo: Consiliul Europei, favorabil unei anchete independente Strasbourg, 25 ian /Agerpres/ - Elveţianul Dick Marty a acuzat marţi un grup apropiat de premierul kosovar Hashim Thaci de organizarea traficului de organe prelevate din cadavrele prizonierilor sârbi la sfârşitul anilor '90, într-un raport prezentat Consiliului Europei (CoE), relatează AFP.
Piaţa neagră a vânzării de organe se răspândeşte printre săracii din Europa Confruntaţi cu o sărăcie gravă, unii europeni încearcă să-şi vândă organe precum rinichi, plămâni, maduvă osoasă sau cornee, spun experţii. Acest fenomen este relativ nou în Serbia, o ţară care a fost afectată de război şi care se luptă cu criza financiară care a cuprins continentul. Răspândirea vânzărilor...
Trafic de organe: A fost arestat 'Doctorul Frankenstein' turc Un medic turc căutat pentru presupusa sa implicare în traficul de organe în Kosovo şi supranumit 'Doctor Frankenstein' a fost arestat la Istanbul, relatează miercuri media turce, monitorizate de AFP.
Trafic de organe în Kosovo: Serbia vrea o anchetă internaţională mandatată de ONU New York /Naţiunile Unite/, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a cerut miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU crearea unei comisii de anchetă privind acuzaţiile de trafic de organe în care ar fi fost implicaţi înalţi responsabili din Kosovo.