Cele mai citite
 


Doctorul deputat Tudor Ciuhodaru a lansat campania 'Ia'şi aruncă drogurile'
marţi, 16 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Doctorul Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi a lansat, luni, la liceul Emil Racoviţă, campania 'Ia'şi aruncă drogurile' care vizează închiderea magazinelor de etnobotanice din municipiu.
Nemulţumit fiind de atitudinea nepăsătoare a autorităţilor naţionale cât şi a celor locale faţă de pericolul constituit de plantele etnobotanice comercializate prin intermediul weed-shopurilor sau aşa ziselor 'magazine de vise', doctorul - deputat a luat iniţiativa acestei campanii.
Pe lângă interzicerea funcţionării 'magazinelor de vise', campania îşi propune şi informarea şi educarea elevilor asupra riscurilor la care se supun prin consumul substanţelor cu efect halucinogen.

'Campania începută astăzi va continua în toate liceele, şcolile şi universităţile din Iaşi şi va implica medicii, psihologii şi profesorii din aceste unităţi scolare. Chiar în aceste zile, în ciuda solicitărilor pe care le-am făcut autorităţilor locale privind interzicerea acestor magazine, a apărut unul nou lângă liceul Garabet Ibrăileanu. Noi ştim că lucrurile importante nu au nevoie de timp atunci când vorbim de sănătatea ieşenilor şi reamintim municipalităţii că pe 1 noiembrie am solicitat închiderea acestor magazine. Vorbim despre urgenţele ce influenţează viaţa a sute de familii. Astăzi, elevii de la Racoviţă au votat în unanimitate ca aceste magazine să dispară din Iaşi', a declarat presei medicul-deputat Tudor Ciuhodaru.

Campaniei doctorului-deputat i se vor alătura şi părinţi ai elevilor, decişi să deschidă o listă de semnături pentru a cere primarului Gheorghe Nichita şi a altor autorităţi competente să interzică funcţionarea magazinelor de vise.

Tudor Ciuhodaru, în calitate de membru al Camerei Deputaţilor, a iniţiat două proiecte legislative ce vizează interzicerea comercializării acestor substanţe, unul dintre ele fiind adoptat de Parlament dar nu şi promulgat de Preşedinte. De asemenea, la începutul lunii, doctorul Ciuhodaru a cerut Primăriei din Iaşi închiderea acestor 'magazine de vise', după cum s-a procedat deja în alte oraşe din ţară. Solicitări similare au fost înaintate şi altor foruri locale, dar fără niciun rezultat.

Conform registrelor spitalelor, în ultima vreme numărul celor care necesită îngrijiri medicale din cauza consumului de plante cu efect halucinogen a crescut simţitor în rândul studenţilor şi, mai ales, al elevilor. De la începutul anului, peste 200 de tineri au necesitat îngrijiri medicale, doar la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan, din cauza plantelor etnobotanice. Deşi unii specialişti susţin că astfel de plante nu creează dependenţă, unii dintre cei ajunşi la Urgenţe revin deja pentru a treia sau a patra oară. Pentru alţii, aşa cum e cazul unui bărbat adus duminică de o ambulanţă la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan, prima experienţă de acest gen şi-a lăsat amprente grave. Bărbatul, de 37 de ani, a fost găsit de trecători, căzut în stradă, în p lină criză comiţială declanşată de plantele etnobotanice. Crezând că are o criză de epilepsie, oamenii au chemat ambulanţa. În urma analizelor de laborator s-a contatat că bărbatul era consumator de droguri

Din nefericire, susţin specialiştii de la Institutul de Medicină Legală din Iaşi, se constată tot mai frecvent că pliculeţele achiziţionate de la 'magazinele de vise' conţin urme de droguri de sinteză. Iar la Spitalul de Neuropsohiatrie Socola vin să îşi trateze dependenţa de aceste substanţe foarte puţini din categoria acestor pacienţi de la Urgenţe.

'În general evită să fie spitalizaţi. Poate şi de teama să nu se afle că au fost internaţi la Socola. Ciuhodaru le recomandă pacienţilor să se adreseze, însă ei evită. Persoanele care consumă produsele de la magazine de vise nu consumă doar plante cu efect halucinogen. Ceea ce cumpără ei nu sunt plante etnobotanice. Acestea sunt de fapt amestecuri, în marea majoritate a cazurilor, de substanţe chimice şi (urme) de plante, pentru a le spori efectul. De fapt, ei habar n-au ce consumă. Pentru astfel de pacienţi e mai greu de depistat şi mai greu de realizat un tratament', a explicat prof.univ.dr Radu Andrei, şeful Centrului de Sănătate Mintală din cadrul Spitalului Socola.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: 30 de tineri ajunşi la spital în ultima lună în urma consumului de plante etnobotanice Plantele etobotanice şi consumul acestora în locul ţigărilor de la tarabă au adus, în doar o lună de zile, în spital, aproape 30 de tineri din Iaşi, susţin medicii.
Iaşi: Număr mare de intoxicaţi cu substanţe halucinogene Un număr de 11 persoane au ajuns în ultimele două zile la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi după ce s-au intoxicat cu substanţe cu efect halucinogen.
Iaşi: Cinci intoxicări cu etnobotanice, printre care şi o gravidă, în ultimele 12 ore Un număr de cinci personae au ajuns în ultimele 12 ore la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi după ce s-au intoxicat cu plante etnobotanice, printre acestea fiind şi o gravidă în luna a şaptea.
Iaşi: Spitalul Clinic de Urgenţe Sf Ioan, chemat în instanţă de Tudor Ciuhodaru Medicul deputat Tudor Ciuhodaru a dat în judecată conducerea Spitalului Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi, la câteva săptămâni după ce a primit un avertisment din partea acesteia că a jignit un medic de la SMURD.
Iaşi: Medicii propun un control riguros al importurilor, pentru a stopa fenomenul etonobotanicelor Medicii ieşeni spun că după interzicerea comercializării produselor etnobotanice,?117 persoane au necesitat îngrijiri medicale la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi, motiv pentru care vor să propună MAI şi Ministerului Agriculturii un control riguros al importurilor.
Iaşi: Tânăr în stare gravă după ce a fumat 'vise' la preţ redus Un tânăr în vârstă de 18 ani a fost dus în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgenţe din Iaşi, în noaptea de joi spre vineri, după ce timp de şase luni a fumat produse etnobotanice.