Cele mai citite
 


Iaşi: Aproape 100 de transplanturi renale, pe parcursul unui deceniu
marţi, 16 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproape 100 de persoane nu mai fac dializă, iar peste o jumătate de milion de euro sunt economisiţi la bugetul de stat, în cei 10 ani de când la Iaşi se efectuează transplanturi renale.
Prof. dr. Adrian Covic, directorul Spitalului 'Dr. C.I. Parhon' din Iaşi, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că, în ultimii 10 ani, la Centrul de Transplant Renal din cadrul spitalului pe care îl conduce au beneficiat de transplant renal 95 de pacienţi, patru dintre aceştia fiind copii.
'Realizând aceste transplanturi s-a economisit o jumătate de milion de euro. Această sumă s-ar fi cheltuit dacă pacienţii în cauză nu ar fi beneficiat de un transplant renal şi ar fi continuat şedinţele de dializă. Alături de impactul economic, nu trebuie uitat cel social, transplantul renal oferind şansa la o viaţă normală pacienţilor: aceştia nu mai sunt condiţionaţi de şedinţele de dializă ce trebuie efectuate de minim trei ori pe săptămână. Printre beneficiari sunt elevi, studenţi, profesori, programatori, economişti şi alte categorii sociale', a spus prof. Adrian Covic.
Relevantă pentru beneficiile transplantului renal este povestea unuia dintre primii pacienţi transplantaţi la Iaşi, un bărbat în vârstă acum de 30 de ani. El era practic orb în momentul transplantului. Prof.dr Adrian Covic susţine că orbirea a apărut secundar complicaţiilor date de boala cronică de rinichi. Ulterior transplantului, al cărui donator a fost tatăl său, bărbatul şi-a recăpătat progresiv vederea.
De altfel, fiecare caz în parte este relevant. La fel şi cel al lui Ilie Florin Săcăleanu, acum în vârstă de 14 ani. El este cel mai tânăr pacient căruia medicii ieşeni i-au efectuat un transplant renal în urmă cu patru. După ce iniţial familia şi-a pierdut orice speranţă din cauza incompatibilităţii cu părinţii, în urma extinderii investigaţiilor în rândul rudelor, donatorul a fost ales să fie unul dintre bunici. Compatibilitatea de 97% dintre bunic şi nepot i-a uimit până şi pe medici. După efectuarea transplantului, Ilie se poate bucura de privilegiile vieţii, alături de alţi copii de vârsta lui.
Din nefericire, la Iaşi la fel ca şi în alte centre medicale din ţară există o listă de aşteptare suficient de mare. Aproximativ 200 de persoane dependente de dializă se trezesc în fiecare dimineaţă cu speranţa că în curând îşi vor găsi un donator.
Situaţia ar putea fi alta, dacă ar fi o schimbare de mentalitate mai ales dacă reprezentanţii Bisericii şi specialiştii ar explica pe înţelesul populaţiei ce implică o astfel de intervenţie atât pentru donator, cât şi pentru primitor. Statisticile arată că peste 80 la sută dintre donatorii de rinichi sunt persoane vii. Transplanturile de la persoane aflate în moarte clinică sunt aproape inexistente.
Deşi în România este condamnat traficul de organe, o altă şansă pentru persoanele care necesită un transplant renal este anunţul de la mica publicitate a ziarelor. Nu de puţine ori, în paginile ziarelor se găsesc inserate anunţuri de 'donare' între 'foşti' colegi de liceu sau între persoane de diferite grade de rudenie de mult uitate, toate însă în schimbul unor sume de bani care în unele cazuri ajung să aibă cinci cifre. Cel mai adesea, astfel de donatori sunt persoane cu o stare materială precară, dar cu o stare de sănătate aşa-zis foarte bună.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Victor Zota: Aproximativ 3.000 de persoane - pe lista de aşteptare pentru transplant renal Aproximativ 3.000 de persoane se află pe lista de aşteptare în vederea unui transplant renal, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, coordonatorul Programului Naţional de Transplant Bucureşti din cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant, medicul Victor Zota.
Pacientul supus unui transplant renal, donator fiind fratele geamăn, se simte bine Bucureşti, 22 feb /Agerpres/ - Pacientul care a fost supus luni unui transplant renal, având ca donator fratele său geamăn, se simte bine, ca şi donatorul, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Ionel Sinescu, de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal 'Fundeni'...
Cluj: Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal şi Agenţia Naţională de Transplant, reclamate la Parchet Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta", Emanuel Ungureanu a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj o plângere împotriva Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR), condus de prof. univ. dr. Mihai...
Ioanel Sinescu: 53 de transplanturi renale s-au realizat anul acesta la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni 53 de transplanturi renale, 31 cu grefe de la donatori în viaţă şi numai 22 cu grefe primite de la donatori în moarte cerebrală s-au realizat anul acesta la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă şeful centrului, academicianul Ioanel Sinescu...
ŞTIINŢÃ - Primul transplant renal din România Transplantul de organe este una dintre cele mai interesante părţi ale medicinei. El reprezintă înlocuirea unui organ care nu îşi mai poate îndeplini corect funcţiile (din cauza unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sănătos, care poate prelua...
Patru transplanturi renale sunt în derulare la Fundeni Patru transplanturi renale sunt în derulare la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal de la Fundeni, cele patru grefe fiind recoltate de la doi pacienţi care au intrat joi noapte în moarte cerebrală.