Cele mai citite
 


Al XIII-lea Congres al Societăţii Europene pentru Medicină Sexuală:Disfuncţiile sexuale reprezintă o problemă de sănătate la nivel naţional
luni, 15 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Disfunctii sexuale - Infertilitate
 

Bucureşti, 15 nov /Agerpres/ - Studiul 'Sănătatea sexuală şi starea de bine', realizat în nouă ţări din Europa Centrală şi de Est, Israel şi Turcia, pe un eşantion reprezentativ de 3.700 de persoane, arată că o viaţă sexuală normală este puternic asociată cu o perspectivă pozitivă asupra vieţii şi cu relaţii mai stabile.

Potrivit studiului, viaţa sexuală este foarte importantă pentru cea mai mare parte a femeilor şi bărbaţilor, dar mai puţin de jumătate dintre aceştia sunt satisfăcuţi de acest aspect. De asemenea, studiul relevă că 58% dintre bărbaţi şi 64% dintre femeile incluse în eşantionul reprezentativ nu sunt foarte satisfăcuţi de viaţa lor sexuală, România fiind inclusă în acest studiu cu 402 persoane - 201 femei, 201 bărbaţi. O mare parte dintre femeile şi bărbaţii peste 60 de ani consideră viaţa sexuală o prioritate.
Potrivit studiului, bărbaţii români se situează pe primul loc în ceea ce priveşte frecvenţa actului sexual (de 12 ori pe lună), iar femeile pe locul doi (de 11 ori pe lună), iar pe ultimele locuri se află Israelul şi Turcia.
'Studiul a fost făcut pe un număr de persoane active sexual, fără să se ţină seama de exigenţa unor probleme de disfuncţie sexuală. S-a urmărit calitatea actului sexual, satisfacerea calităţii', a subliniat prof. dr. Vasile Coca, de la Clinica de Endocrinologie din Cluj-Napoca.
El a subliniat că în România nu există studii privind disfuncţia sexuală, dar din alte studii făcute pe plan european şi în lume şi extrapolate şi la România rezultă că 10-14% dintre bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani sunt afectaţi de disfuncţia sexuală. Prof. dr. Vasile Coca a spus că acest studiu îi ajută pe medici, reprezentând un punct de referinţă care poate fi utilizat de aceştia.
La rândul său, prof. dr. Petre Geavlete, şeful Clinicii de Urologie a Spitalului ''Sfântul Ioan', a subliniat că disfuncţia erectilă reprezintă o problemă de sănătate la nivel naţional, la fel ca şi infarctul de miocard sau diabetul.
'Este o problemă de cuplu, niciodată nu trebuie discutată numai cu bărbatul sau numai cu femeia, ci cu ambii parteneri. Nu există bărbat, indiferent de vârstă, să nu fi avut o problemă la un moment dat, din punct de vedere sexual. Important este numărul acestor probleme raportat la vârstă', a explicat prof. Geavlete.
Acesta a făcut referire la faptul că bărbatul, cu cât îmbătrâneşte, cu atât are un număr mai mare de boli care afectează în procent de 90% această disfuncţie.
Potrivit medicilor, se impune o educaţie sexuală în România, problemele trebuie discutate fără jenă, de aceea şi studiul arată că doar o pătrime dintre discuţiile legate de sănătatea sexuală şi disfuncţia erectilă sunt iniţiate de medici, cea mai mare parte pornind din partea pacienţilor. Un lucru important îl constituie şi predispoziţia la anumite boli, cum ar fi bolile cardiace, endocrine, care duc şi la probleme sexuale.
Dr. Osman Sezghin, de la Spitalul judeţean Constanţa - Clinica de Urologie, a arătat că o problemă importantă care duce la disfuncţia erectilă o reprezintă stresul zilnic, iar cei care au cele mai mari probleme sunt persoane cu responsabilităţi mari, intelectuali. Acesta a menţionat că, în Constanţa, cam 5% din populaţie vine către cabinetele particulare pentru problemele de disfuncţie sexuală.
John Dean, medic specialist în probleme legate de viaţa sexuală din Marea Britanie, este de părere că participanţii la studiu au confirmat legătura strânsă între satisfacţia sexuală şi o paletă largă de aspecte legate de viaţă, în general, care nu au legătură cu sexul.
''Medicii de specialitate nu obişnuiesc să întrebe prea des, iar pacienţii nu îndrăznesc să menţioneze faptul că au o problemă legate de disfuncţia erectilă. Totuşi este important ca bărbaţi să fie evaluaţi medical când se confruntă cu asemenea disfuncţii', a spus dr. Dean.
La rândul său dr. Arik Shechter din Israel a apreciat că 'studiul demonstrează faptul că nivelul de satisfacţie sexuală este un ingredient vital pentru calitatea vieţii, un elixir al mulţumirii de sine şi al unei vieţi împlinite, al modului cum ne raportăm în relaţiile cu cei din jur şi în relaţiile noastre în general''.
Studiul a fost efectuat la iniţiativa companiei Pfizer, pe 3.780 de persoane - dintre care 1.893 bărbaţi şi 1.887 femei - din România, Republica Cehă, Ungaria, Israel, Polonia, Rusia, Slovacia, Turcia şi Ucraina, prin metoda chestionarului on-line, în perioada iunie-august 2010. Rezultatele studiului au fost prezentate la al XIII-lea Congres al Societăţii Europene pentru Medicină Sexuală de la Malaga (Spania).

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Câte acte sexuale spune un român că are pe lună. Barometrul UE al sexualităţii. Ce spun medicii români Un român susţine că face sex în medie de 12 ori pe lună, potrivit unui studiu al Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România, în vreme ce occidentalii fac amor de opt ori pe lună. Deşi sunt campioni la amor, românii sunt nemulţumiţi de viaţa lor sexuală, în special femeile, arată un studiu Pfizer...
Pfizer lansează platforma online de informare despre viaţa sexuală şi normalitatea funcţiei erectile - www.suntbarbat.ro Pfizer anunţă lansarea www.suntbarbat.ro, o platformă online de comunicare adresată atât bărbaţilor cu disfuncţie erectilă, cât şi partenerelor acestora. Platforma oferă atât informații şi sfaturi care să stimuleze bărbații cu această afecțiune să se adreseze specialiștilor pentru tratamentul...
Cluj: Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România reuneşte, la Cluj, specialiştii în domeniu Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România reuneşte, la Cluj-Napoca, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", timp de patru zile, până sâmbătă, specialişti de renume din ţară.
Documentar medical de educatie sexuala pentru tineri si nu numai - partea a III a Doctorii din documentar argumenteaza foarte bine de ce este vital si necesar ca oamenii sa aiba o viata sexuala sanatoasa.
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) A- XI-a ediţie a şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie
Studiu: Telocitele pot participa la regenerarea hepatică şi la formarea de vase de sânge după infarctul de miocard Telocitele pot participa "decisiv" la regenerarea hepatică precum şi la formarea de vase de sânge în inima lezată după infarctul de miocard, arată un studiu citat de cercetătorii de la Institutul Naţional de patologie "Victor Babeş".