Cele mai citite
 


Senator Gyorgy Frunda: România ia în calcul să-şi retragă rezerva depusă la Convenţia privind statutul apatrizilor
marţi, 16 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România ia în calcul retragerea rezervei formulate la Convenţia din 1954 privind statutul apatrizilor, care se referă la acordarea ajutorului public persoanelor apatride şi refugiate, acesta fiiind unul dintre aspectele abordate la conferinţa 'Dezvoltarea practicilor României în domeniul apatridiei', care se desfăşoară luni şi marţi la Palatul Parlamentului.
Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senat, Gyorgy Frunda, a declarat, luni, la lucrările conferinţei, că s-ar impune ca după cinci ani de aplicare a Legii 361/2005 privind aderarea României la Convenţia privind reducerea cazurilor de apatridie, România să acorde ajutor public pentru apatrizi, chiar dacă nu au şi calitatea de refugiat, în măsura în care statul îşi permite acest lucru.
Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, social-democratul Titus Corlăţean, a agreat această propunere, cu menţiunea că este necesară întocmirea unor date statistice de către MAI privind numărul exact al persoanelor refugiate şi apatride.
Acesta s-a referit şi la ideea de expulzare, prin prisma legislaţiei actuale, atrăgând atenţia că aceasta nu ar mai fi în prezent reţinută ca măsură de siguranţă.
Titus Corlăţean a mai spus că în ultimii 20 de ani numărul persoanelor apatride a crescut.
Cu ocazia organizării conferinţei, a fost lansat şi un manual editat de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, care, în opinia lui Nicolae Păun, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, ar putea fi o platformă de studiu pentru activitatea parlamentară.
La lucrările conferinţei au participat chestor şef Marian Tutilescu, secretar de stat în MAI, şeful Departamentului Schengen, G. Koefner, reprezentantul regional al UNHCR pentru Europa Centrală, Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE, Mihaela Bica, secretar de stat în Ministerul de Justiţie, ambasadorul Olandei la Bucureşti, Tanya van Gool.
'Refugiaţii din România au acces la educaţie, sănătate şi un loc de muncă şi se pot întreţine. Prevederile celor două convenţii din 1951 şi n1961 la care România a aderat sunt implementate', a spus reprezentantul regional al UNHCR pentru Europa Centrală, G. Koefner.
'Autorităţile române au fost deschise pentru îmbunătăţirea legislaţiei şi ne angajăm să avem o vedere actualizată la zi, va fi necesară existenţa a două posibilităţi de a întări poziţia apatrizilor - cea de a acorda cetăţenie şi cea de a extinde avantajele pentru drepturi şi libertăţi', a afirmat Aurescu.
'Ministerul Justiţiei are misiunea de a respecta drepturile omului şi a legislaţiei pentru cetăţenii români, dar şi pentru apatrizi. (...) O reformulare a cadrului legal a avut loc deja - Constituţia discută extinderea dreptului de proprietate la cetăţenii români, dar şi la apatrizi'', a spus Mihaela Bica.
Conferinţa 'Dezvoltarea practicilor României în domeniul apatridiei', organizată de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi şi Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, oferă ocazia diverşilor experţi din statele care au aderat la Convenţiile privind statutul apatrizilor, din 1954 şi 1961, de a prezenta situaţia apatridiei în statele lor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
"Vaccinarea - şanse egale pentru sănătate" - tema unei dezbateri, luni, la Palatul Parlamentului Comisiile de sănătate din Senat şi Camera Deputaţilor, împreună cu Societatea Romană de Microbiologie, Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicină de  Familie (AREPMF) şi Fundaţia  World Vision România organizează luni, la Palatul Parlamentului, dezbaterea cu tema "Vaccinarea - şanse egale...
Camera Deputaţilor: Medicii dentişti şi farmaciştii îşi pot exercita profesia şi dacă au funcţii de demnitate publică Deputaţii au decis miercuri ca medicii dentişti şi farmaciştii să-şi poată exercita profesia în unităţi medicale private sau de stat şi după ce sunt aleşi într-o funcţie publică, acordând vot favorabil proiectului de lege privind modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii...
INTERVIU/Nini Săpunaru:România este singura ţară europeană care poate cultiva cu succes soia modificata genetic România este singura ţară din Uniunea Europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic, iar această cultură ar putea contribui cu 1 - 1,5 miliarde de euro la PIB-ul ţării, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură...
Comunicat de presă Primăria sectorului 2 Seminar internaţional - Cooperare pentru dezvoltare în statele membre UE
Riscurile bolilor transmisibile de la animal la om, discutate la Bucureşti de experţi în agricultură, sănătate şi alimentaţie România dar şi alte state trebuie să-şi întărească mecanismele de monitorizare a alimentaţiei, astfel încât să se reducă riscul de apariţie a zoonozelor, boli comune animalelor şi oamenilor, care le-ar afecta securitatea şi stabilitatea, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed...