Cele mai citite
 


Află gratuit câţi ani au plămânii tăi
miercuri, 17 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Plamanii
 

BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este o afecţiune cronică pulmonară cu prevalenţă în continuă creştere, care se manifestă prin dispnee (n.r. - senzaţie de sufocare), tuse cronică şi alte probleme respiratorii. Potrivit statisticilor, BPOC afectează 210 milioane de oameni în întreaga lume şi ucide până la trei milioane de oameni pe an. În România, conform unui studiu realizat în 2008 de Societatea Română de Pneumologie şi CPSS, există cel puţin 1 milion de cazuri de BPOC.

Prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societatea Română de Pneumologie, spune că fumatul este principala cauză care duce la apariţia acestei boli. "În jur de 80 la sută dintre persoanele care suferă de BPOC sunt fumătoare, 5 la sută s-au născut cu această afeţiune, iar restul o dobândesc din cauza factorilor de mediu, adică sunt expuşi unui mediu poluant. Această boală este una tăcută, ce poate fi greu depistată la un control de rutină", precizează prof. dr. Mihălţan.

Potrivit medicilor pneumologi, spirometria este singura metodă de depistare a BPOC-ului. Acesta este un test simplu şi nedureros prin care se măsoară cât de bine respiră o persoană. Pentru a stabili dacă o persoană are sau nu BPOC, rezultatele spirometriei sunt comparate cu valorile normale sau valorile "prezise". Valorile prezise depind de vârsta persoanei, înălţime şi apartenenţa etnică.

Pentru a face acest test, pacientul trebuie să stea aşezat pe scaun, să respire adânc, să îşi plaseze buzele etanş pe o piesa bucală a spirometrului, să expire căt de tare şi de repede poate, până îşi goleşte plămânii de aer, iar apoi să respire normal şi să se relaxeze. Pentru a obţine cele mai corecte rezultate, această manevră se poate repeta de regulă de trei ori. În această săptămână, românii care doresc să-şi afle vârsta plămânilor pot face spirometria gratuit în cabinetele medicale din întreaga ţară. De asemenea, pe 17 noiembrie, într-un cort special amenajat la intrarea în Parcul Tineretului din Bucureşti, oamenii vor putea să îşi măsoare gratuit vârsta pulmonară. În mod normal, un astfel de test costă între 11 şi 18 lei la stat şi poate ajunge până la 60 de lei la privat.

 

Articol preluat de la Agerpres (sursa ziarul Gandul)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bronhopneumopatia obstructivă cronică afectează un milion de români Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) va fi marcată anul acesta pe 16 noiembrie, prilej cu care Societatea Română de Pneumologie lansează campania 'Tu ştii ce vârstă au plămânii tăi?', informează un comunicat de presă remis luni de SRP.
Ziua Mondială a BPOC Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Mergi la medic şi află-ți vârsta pulmonară! Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) va fi marcată anul acesta pe 16 Noiembrie. Evenimentul este organizat de GOLD (The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease, www.goldcopd.org), cu sprijinul International COPD Coalition (ICC, www.internationalcopd.org). ...
Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Află-ţi vârsta pulmonară de Ziua Mondială BPOC! Românii își pot verifica gratuit starea de sănătate a plămânilor cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopenumopatie obstructivă cronică), aniversată la nivel mondial pe 14 noiembrie. Pe 17 și 18 noiembrie, medici pneumologi vor realiza spirometrii gratuite în 10 locații din Galeriile Real din toată...
Spirometrii gratuite încă două zile Campania 'Tu ştii ce vârstă au plămânii tăi?' se apropie de final, 24 şi 25 noiembrie fiind ultimele zile în care se pot face spirometrii gratuite în cabinetele medicale din întreaga ţară.
Mihălţan (Societatea Română de Pneumologie): 14% din persoanele de peste 40 de ani au boli obstructive (BPOC, astm) Dintre persoanele peste 40 de ani din România 14% au boli obstructive (BPOC, astm), a declarat vineri profesor dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul celei de-a patra ediţii a Conferinţei Managementul Bolilor Pulmonare.
ZIUA PNEUMOLOGIEI ROMÂNEŞTI - 3 octombrie 2013 - Editia a doua În ultimii 25 de ani, pneumologia românească a continuat să se dezvolte neîncetat, astfel încât, în prezent, în cadrul Societăţii Române de Pneumologie, există 7 secţiuni (tabacologie, pneumologie pediatrică, bronhologie, fiziopatologie respiratorie, tuberculoză, somnologie, cancer bronhopulmonar), precum...