Cele mai citite
 


10 factori ignoraţi care aduc cancerul la sân
miercuri, 17 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Cancerul mamar este afecţiunea care îngrijorează cel mai mult femeile din întreaga lume. Teama cea mare nu este legată doar de posibilitatea pierderii vreunui sân, ci chiar decesul. De aceea, femeile care ştiu că au avut în familie cazuri de cancer la sân încearcă să evite anumiţi factori favorizanţi. Există insă o serie de factori mai puţin cunoscuţi, care pot provoca sau, dimpotrivă, pot stopa evoluţia acestei afecţiuni. Şi pentru că incidenţa acestei boli este în continuă creştere, specialiştii americani citaţi de womansday.com au făcut o listă:

1. Fumatul pasiv
Femeile expuse în mod frecvent fumatului pasiv prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer la sân decât cele care nu stau în fum. Aceasta este concluzia unui studiu realizat în Mexic şi care a arătat că acest risc este de trei ori mai mare în cazul femeilor care inhalează fum acasă sau la serviciu faţă de cele care nu au contact deloc cu fumătorii.


2. Salate cu măcriş
Dacă salatele nu lipsesc din meniurile dumneavoastră, încercaţi să adăugaţi printre ingrediente măcrişul de baltă, care şi-a dovedit în timp eficienţa în micşorarea tumorilor canceroase. Conform unui studiu publicat în Jurnalul Britanic de Nutriţie, la pacientele care sufereau de cancer mamar şi care au mâncat salată cu măcriş de baltă s-a observat o reducere considerabilă a tumorilor în timp scurt. Condiţia necesară pentru ca măcrişul să oprească dezvoltarea tumorilor este să fie mâncat zilnic, indiferent de modul de preparare. De ce e măcrişul atât de deosebit? Pentru că el conţine o substanţă care privează de sânge şi oxigen tumorile, stopând dezvoltarea acestora. Cercetătorii au constatat că persoanele care au mâncat, zilnic. 80 de grame de măcriş au avut un nivel mai mare de molecule capabile să lupte împotriva cancerului.


3. Genele paterne
Factorii genetici pe linie paternă nu trebuie ignoraţi sub nici o formă. Specialiştii avertizează că una dintre cele mai mari greşeli pe care o fac femeile este să ia în calcul riscul de îmbolnăvire doar dacă au avut rude bolnave pe linie maternă. Greşit, spun medicii americani. Femeile sunt supuse unui risc crescut şi dacă rude din partea tatălui au avut cancer la sân, această informaţie fiind foarte importantă pentru depistarea precoce a bolii. De
aceea, dacă printre rudele din partea tatălui s-au numărat şi pacienţi cu cancer la sân, precizaţi acest lucru medicului.


4. Anxietate
O viaţă socială activă micşorează considerabil posibilitatea de a dezvolta tumori maligne la sân. Acest lucru a reieşit în urma unui studiu realizat la Universitatea din Chicago. Studiul susţine că femeile singure ar putea să fie mai expuse cancerului la sân deoarece anxietatea cauzată de izolarea socială poate să favorizeze dezvoltarea celulelor canceroase.


5. Statistică
La fiecare 13 minute, în lume o femeie moare de cancer. Această statistica seacă şi neagră mai precizează că peste 700.000 de femei mor anual pe mapamond din cauza acestei boli. In fiecare an, în Europa, sunt diagnosticate peste 250.000 de cazuri noi.


6. Fază incipientă
Controlul periodic reduce decesul din cauza acestei boli. Deşi pare vorbă în vânt, statisticile au dovedit că 96% dintre femeile care au şansa depistării cancerului în fază incipientă şi fac tratament scapă de tumori în cinci ani. Dincolo de toate progresele înregistrate în ceea ce priveşte lupta cu cancerul la sân, depistarea timpurie aduce cele mai multe şanse de a învinge boala, chiar şi în cazul unor forme agresive.


7. Nodulii
Nu orice nodul e sinonim cu cancerul. Doar 20% dintre noduli sunt maligni. In cazul în care aţi descoperit un nodul, trebuie să mergeţi la medic imediat pentru a verifica natura acestuia. Nu trebuie să intraţi în panică şi, mai ales, să nu vă trataţi empiric.


8. Acizi graşi din uleiul de peşte
Uleiul de peşte are efecte benefice asupra sănătăţii, datorită conţinutului ridicat de acizi graşi omega-3. De aceea, o echipă de oncologi din Seattle recomandă femeilor să ia zilnic un supliment cu ulei de peşte, deoarece acesta poate reduce riscul cancerului la sân cu 32%. Aceste suplimente alimentare pot fi înlocuite cu somon, sardine, seminţe de in sau nuci. Efectele acestor alimente în lupta cu cancerul sunt identice cu cele ale uleiului de peşte.


9. Odorizantele
Produsele de curăţat puternice de uz casnic, dar şi odorizantele pot creşte riscul de a dezvolta cancer la sân din cauza unor compuşi care pot fi carcinogeni pentru glandele mamare. De aceea, recomandarea specialiştilor este de a reduce expunerea la substanţele chimice sau de a folosi cantitatea minimă necesară pentru curăţare. Nu faceţi greşeala de a folosi o cantitate mai mare decât cea indicată pe etichetele produselor respective! De asemenea, deschideţi geamurile sau uşile de fiecare dată când faceţi curat.


lO.Afro-americane
Cele mai noi date ale Societăţii Americane de Cancer susţin că femeile afro-americane cu vârste sub 45 de ani sunt mai predispuse cancerului la sân faţă de celelalte rase. Riscul este sporit nu doar în ceea ce priveşte îmbolnăvirea, ci şi decesul.

 

Articol preluat de la Agerpres (sursa ziarul Jurnalul National)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CANCERUL DE SAN: Preventia; Semne si simptome Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidenţă în România de 7.929 cazuri noi pe an şi o mortalitate de 3.101 decese anual (Globocan 2008).
Cancerul de sân ereditar poate fi prevenit Aproximativ 10% din cancerele de sân sunt moştenite. Femeile care sunt expuse la un astfel de risc pot preveni apariţia cancerului mamar printr-un test genetic BRCA. Testul are scopul de a identifica mutaţii ale genelor BRCA 1 şi BRCA 2, responsabile de apariţia cancerului de sân şi...
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Dr. Cătălin Costovici: Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer şi Liga Română de Cancer au lansat joi campania de informare privind cancerul de sân "Nu am făcut destul".
Cancerul mamar – un pericol tacut ce poate fi depistat la timp „Un control la timp inseamna mai mult timp!”, acesta este principalul sfat al specialistilor oncologi atunci cand adreseaza o boala tot mai frecventa in cazul femeilor: cancerul la san.
Dr. Dan Jinga: Avem în jur de 7.000 de cazuri noi de cancer mamar Coordonatorul Programului de Oncologie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Dan Jinga, a declarat miercuri că în România există în jur de 7.000 de cazuri noi de cancer mamar şi sunt circa 10.000 de cazuri de cancer mamar tratate în fiecare an.