Cele mai citite
 


Cancerul la copii, cu teste puţine şi terapii scumpe
miercuri, 17 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Testele pentru depistarea precoce a cancerului la copii se efectuează doar în câteva centre în tara noastră. Iar la noi, comparativ cu celelalte ţări UE, tratamentele administrate în această patologie sunt chiar de cinci ori mai scumpe, avertizează şeful Secţiei de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic 'Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti, conf. dr. Monica Dragomir.

De exemplu, un medicament pentru cancerul renal la copil (Cos-megen) costă 25 de euro in România, unde părinţii trebuie să-1 cumpere, în timp ce în străinătate, costă numai 5 euro. Un diagnostic corect îi poate salva pe copii. Dar acest diagnostic trebuie făcut cu anumite teste. Din fericire, la Institutul Fundeni putem face aceste teste, dar în alte centre, nu. Acest lucru pune în pericol viaţa copiilor", precizează conf. dr. Dragomir.


Veriga slabă în lupta cu cancerul, medicul de familie este o verigă foarte importantă, dar care se dovedeşte adesea, veriga slabă, deoarece neglijează unele simp-tome, decisive în depistarea bolii la debutul ei. 'Depistarea poate fi foarte dificilă întrucât simptomele specifice bolii oncologice sunt de multe ori identice cu cele ale unei maladii mai puţin grave. Totuşi, pierderea în greutate continuă şi inexplicabilă, dureri de cap, deseori cu vomă dimineaţa, umflătura care creşte sau durerea persistentă a oaselor, a încheieturilor, a spatelui sau a picioarelor, o tumoare mai ales la nivelul abdomenului, gâtului, toracelui sau subraţ, răni, sângerări sau erupţii frecvente, infecţii, oboseală constantă sau paloare, febră persistentă de origine necunoscută, cât şi modificări oculare, care apar brusc şi persistă sunt câteva din semnele care ar putea indica o anumită formă de cancer şi pe care părinţii, cât şi medicul de familie trebuie să le semnaleze specialistului", spune medicul Monica Dragomir.

 

Aşa se explică faptul că aproximativ 50% dintre copiii care ajung la oncolog sunt diagnosticaţi cu cancere în stadii avansate, şansele lor de vindecare micşorându-se considerabil. Depistarea cancerului la copii într-un stadiu avansat al bolii face ca rata de supravieţuire şi de vindecare să fie foarte scăzută în România comparativ cu alte state europene. Anca Colită, medic onco-pediatru, precizează că în România există terapii de ultimă generaţie pentru tratamentul oncologic numai că accesul este destul de limitat din cauza lipsei fondurilor, aici fiind inclus şi transplantul de măduvă. Din totalul celor 300 de transplanturi de măduvă efectuate la Fundeni, 30%-35% au fost realizate la copii", precizează medicul Anca Colită.

 

Articol preluat de la Agerpres (sursa ziarul Jurnalul National)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Depistarea timpurie a cancerului la copii şi tineri, în atenţia specialiştilor Cancerul la copii este mai rar întâlnit, dar cu toate acestea este a doua cauză a mortalităţii infantile, depăşită doar de accidente, a evidenţiat marţi, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Monica Dragomir, şeful Secţiei de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic Bucureşti.
Semnele cancerului la copii Daca la adulti boala este cauzata de stilul de viata, la copii are cauze genetice. Simptomele de cancer infantil nu sunt specifice bolii, iar asta intârzie de multe ori diagnosticarea. Cele mai frecvente tipuri de cancere la copii sunt leucemiile, limfoamele si tumorile cerebrale, iar anemia este...
Dr. Monica Dragomir (IOB): Aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii pe an se înregistrează în România Aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii se înregistrează anual în România, în prezent aproape 5.000 de pacienţi cu vârste mici având această boală în evoluţie sau remisiune, a declarat vineri într-o conferinţă şeful secţiei de oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic Bucureşti, dr. Monica...
Cancerul la copii neidentificat la timp - a doua cauza de mortalitate Cancerul la copii este rar intalnit, probabilitatea imbolnavirii inainte de varsta de 19 ani fiind de 1 la 330 de cazuri, dar, cu toate acestea, boala reprezinta a doua cauza a mortalitatii infantile intrucat este diagnosticata tarziu, iar unele tratamente lipsesc.
AFP: Calvarul fără sfârşit al bolnavilor de cancer din România Vindecarea cancerului este o luptă în orice condiţii, însă în România pacienţii trebuie de asemenea să depună mari eforturi pentru a-şi procura medicamente uneori de negăsit în ţara lor şi să caute tratament în străinătate din cauza lipsei unor echipamente suficient de performante, relatează AFP.
Comunicat de presă - Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România Conferinţa Naţională a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România - FABC