Cele mai citite
 


Cluj: Teste gratuite de sănătate pulmonară
joi, 18 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' oferă clujenilor începând de miercuri - Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), timp de o săptămână, teste gratuite pentru constatarea stării de sănătate pulmonară.
În Ambulatoriul spitalului de pe strada B. P. Haşdeu nr. 6 , se pot face până miercuri, 24 noiembrie, spirometrii gratuite, îndemnul cu care medicii din întreaga lume invită populaţia să facă acest necesar test fiind ''Gândeşte-te şi la plămânii tăi! Fă-ţi o spirometrie...''.

Spirometria este o componentă a explorării funcţionale respiratorii. O şedinţă de spirometrie durează cel mult zece minute. Subiectul este aşezat pe scaun cu nasul astupat cu o pensă. El respiră pe gură, printr-o capsulă specială legată de un tub flexibil la aparatul de măsură, spirometrul. Pacientul respiră mai întâi normal, apoi inspiră şi expiră profund. Volumele de aer conţinute în plămâni, în diferitele momente ale respiraţiei, sunt măsurate şi se trasează un grafic (curba debit-volum). Totodată, se măsoară capacitatea vitală forţată (volumul total de aer expirat după o inspiraţie profundă), precum şi volumul expirator maxim pe secundă.

Prof. dr. Monica Pop, şef al catedrei de Pneumoftiziologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţiganu'' a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că ''BPOC este şi în prezent o boală subdiagnosticată şi subtratată''. ''Cauza principală a BPCO o reprezintă fumatul, alţi factori de risc fiind pulberile industriale şi noxele chimice existente în mediul de lucru, ca şi fumul produs prin arderea combustibililor biologici. Diagnosticul poate fi stabilit prin spirometrie. Boala evoluează lent, progresiv si ireversibil'', spune universitarul clujean.

BPOC ucide, anual, circa trei milioane de oameni, la nivel mondial, rata de sub-diagnosticare fiind extrem de ridicată, între 25 şi 50%. În România, conform unui studiu realizat de Societatea Română de Pneumologie există cel puţin 1 milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este în continuare redus.
Cu cât BPOC este depistat mai devreme, cu atât tratamentele instituite în fazele de debut pot să prevină mai eficient scăderea funcţiei pulmonare. Dispneea (senzaţia de sufocare sau lipsa de aer) nu este doar un atribut inevitabil al înaintării în vârstă. Dispneea poate fi un semn al bolii, iar cei care au asemenea simptome, trebuie să se prezinte neîntârziat la medic.

Ziua Mondială a BPOC este marcată din anul 2002. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat anul 2010 'An al Plămânilor'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Teste gratuite de sănătate pulmonară Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' oferă clujenilor începând de miercuri - Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), timp de o săptămână, teste gratuite pentru constatarea stării de sănătate pulmonară.
Cluj: UMF a marcat Ziua Mondială a Spirometriei Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) a marcat joi Ziua Mondială a Spirometriei, şeful Catedrei de Pneumoftiziologie prof. univ. Monica Pop explicând, în cadrul unei conferinţe de presă, rolul major pe care îl are efectuarea periodică a unui test medical pentru evaluarea sănătăţii plămânilor.
Sâmbătă şi duminică bucureştenii îşi pot face gratuit teste de spirometrie în Cişmigiu Sâmbătă şi duminică la intrarea din parcul Cişmigiu din Bucureşti, într-un cort sub formă de plămâni, se fac teste gratuite de spirometrie, necesare pentru depistarea BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică).
Cluj: Medicii Spitalului de pneumoftiziologie vor face teste gratuite de depistare a astmului Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' din Cluj-Napoca va acorda, începând de marţi, timp de câteva zile, consultaţii gratuite de depistare sau monitorizare a astmului bronşic.
Tu ştii câţi ani au plămânii tăi? Află-ţi vârsta pulmonară de Ziua Mondială BPOC! Românii își pot verifica gratuit starea de sănătate a plămânilor cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopenumopatie obstructivă cronică), aniversată la nivel mondial pe 14 noiembrie. Pe 17 și 18 noiembrie, medici pneumologi vor realiza spirometrii gratuite în 10 locații din Galeriile Real din toată...
Teste gratuite pentru astm, până la sfârşitul anului, în 150 de spitale şi policlinici de specialitate Societatea Română de Pneumologie organizează testări gratuite pentru depistarea astmului, în cadrul campaniei 'Astmul poate fi controlat!', se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri.